StoryEditorOCM
ŽivotBUDITE PAMETNI

Obožavane šoping adrese Temu i Shein pune su toksičnih proizvoda! Mogu izazvati pobačaje, neurološke ispade, češljaju ih

Piše Marina Knežević Petković
20. srpnja 2024. - 07:30

Znate  onaj osjećaj kad pronađete savršenu majicu na Sheinu za manje od cijene kave? Ili kad skrolajući kroz Temu naletite na uređaj koji niste znali da vam treba, ali jednostavno ga morate imati, jer je, eto, tako jeftin? 

Iza tih primamljivih cijena i blještavih reklama krije se potencijalna Pandorina kutija! Da, da, pročitali ste dobro. Nedavno izvješće Daily Maila bacilo je jako svjetlo na ozbiljne probleme vezane uz kvalitetu i sigurnost proizvoda koje prodaju ove popularne platforme. Dakle, dok mislite da ste ulovili dobar komad, možda ste upravo naručili majicu koja će vam izazvati alergijsku reakciju ili igračku koja bi trebala doći s oznakom "držite podalje od djece i odraslih". 

Što su Temu i Shein? 

Shein i Temu su jedne od najpopularnijih online platformi/aplikacija  za prodaju odjeće i drugih proizvoda, poznate po niskim cijenama i širokom asortimanu. Shein, osnovan 2008. godine, brzo je stekao popularnost među mladima zbog trendi mode po povoljnim cijenama.

Temu je relativno nova platforma, osnovana  u Bostonu, Massachusetts (USA)  2022. godine, ali je također privukla veliku pažnju zbog slične ponude i cijena. Temu, inače, ima nevjerojatan raspon kategorija i proizvoda koje prodaje, a sve su cijene iznimno povoljne.

Stranica je vrlo pregledna i jasna, a cijeli proces kupnje olakšavaju cijene iskazane u eurima. Temu je ubrzo postala najpreuzimanija aplikacija u zemlji, s više od 80 milijuna aktivnih korisnika do rujna 2023. Potrošači u SAD-u provode u prosjeku 22 minute dnevno na aplikaciji Temu, dvostruko više od vremena provedenog na Amazonu, što ukazuje na veliku angažiranost korisnika, velikim dijelom zahvaljujući njegovim značajkama gamifikacije, osmišljenim da natjeraju korisnike da skrolaju za ponudama.

Temuov bruto obujam robe dosegnuo je 15,1 milijardu dolara 2023., a platforma se proširila na više od 40 zemalja. Međutim, raste zabrinutost zbog njegove prakse i kvalitete njegovih proizvoda nakon što je ponudio kupcima ogromne popuste u zamjenu za korištenje njihovih osobnih podataka. O čemu je zapravo riječ?

image

Temu i Sheine apps su u velikim problemima.

Afp/

Zabrinjavajuća otkrića

Prema Daily Mailu, nakon što je 11-godišnja djevojčica pretrpjela teške opekline trećeg stupnja koristeći ljepilo za nokte kupljeno na platformi, utvrđeno je da proizvodi Temu sadrže opasno visoke razine štetnih metala. Novinarka s Channel 4 Ellie Flynn u šokantnom dokumentarcu, koji je istražio mračnu stranu ove aplikacije, došla je do zastrašujućih otkrića. Nekoliko nezavisnih testova i istraga otkrilo je prisutnost opasnih kemikalija i niskokvalitetnih materijala u proizvodima prodavanim na ovim platformama.

U 30-minutnom dokumentarcu ona kupuje mnogo različitih artikala s platforme i podvrgava ih rigoroznom testiranju, uz provjeru legitimnosti proizvoda, koje su odobrile organizacije. Tako je kupila ogrlicu srebrnog efekta za 2,17 funti, lančić zlatnog efekta za 2,97 funti, a dječju jaknu za 11,09 funti. Ni jedna od stavki nije navela svoje sastojke na web stranici. Ellie je te predmete poslala u toksikološki laboratorij na testiranje.

Otkrića su šokirala Laurencea Harwooda, profesora organske kemije na Sveučilištu Reading, koji je rekao da je "vrlo zabrinut" zbog sadržaja predmeta. Srebrna ogrlica sadržavala je 10 puta više olova nego što je zakonski dopušteno u Velikoj Britaniji. Zlatni lančić također je imao štetni metal u kopči nakita. Kopča je sadržavala 17 mg po kg olova, a drugi dio je imao 26,7 mg po kg olova, puno više od onoga što je dopušteno i dva puta više olova nego što je dopušteno u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Profesor Harwood je rekao: "Kad se olovo nakuplja u tijelu mjesecima ili godinama, čak i male količine, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što je smanjen broj spermija, pobačaji i mrtvorođena djeca".

Lančić zlatnog efekta također je sadržavao 27 puta više kadmija nego što to Ujedinjeno Kraljevstvo dopušta, metala koji je uz produljenu izloženost povezan s oštećenjem bubrega i degradacijom kostiju, navodi se u dokumentarcu. Dječja jakna koju je Ellie kupila na stranici imala je 82,5 mg po kg antimona u smeđem materijalu i 33,6 mg po kg u kožnom dijelu jakne.  

image
Riccardo Milani/Hans Lucas Via Afp
image

Temu i Sheine su najpopularnije aplikacije online trgovine.

Jessica Gow/Tt News Agency Via Afp
                    

- Ovo su apsolutno neprihvatljive razine antimona. Tijekom dugog vremenskog razdoblja to bi moglo imati vrlo, vrlo loše učinke na tijelo, posebno na živčani sustav - zgrožo je Harwood.

- Jako sam zabrinut ovim rezultatima. Djeca mlađa od šest godina posebno su osjetljiva na trovanje olovom, a to može imati razne učinke na mentalni i fizički razvoj. Kod trudnica može izazvati smrt djeteta. Može uzrokovati neurološke probleme i kod starih i kod mladih.

Kao odgovor na ova otkrića, Temu je za Channel 4 rekao da su njihovi testovi potvrdili da neki predmeti premašuju prihvatljive granice za teške metale, da su oni trajno uklonjeni. Navedeno je: ‘Namjeravamo, ne samo ispuniti minimalne zakonske zahtjeve, već ih i premašiti, te ćemo nastaviti posvećivati ​​značajna sredstva poboljšanju zaštite potrošača.‘ 

image

Temu je postao najpopularnija online trgovina širom svijeta, privlačeći kupce svojom pristupačnošću i velikim izborom proizvoda.

Nikos Pekiaridis/Nurphoto Via Afp

Uz Daily Mail, o šokantnim otkrićima su pisali  i Le Monde i environmentenergyleader.com, koji su naveli da su platforme Shein, Temu, AliExpress pod vatrom inspekcija. Sigurnosni testovi otkrili su da je gotovo polovica pregledanih proizvoda sadržavala opasne kemikalije znatno iznad prihvatljivih granica. 

U nedavnom i tekućem nizu sigurnosnih inspekcija, koje je provela gradska vlada Seula, brojni proizvodi s velikih platformi za e-trgovinu, uključujući Shein i AliExpress, otkrili su da sadrže opasne razine otrovnih tvari. Ovi nalazi izazivaju značajnu zabrinutost u pogledu utjecaja ovih naširoko korištenih platformi na okoliš i zdravlje potrošača, posebice budući da nastavljaju širiti svoju tržišnu prisutnost u Sjedinjenim Državama i globalno.

Vlasti u Seulu provode tjedne inspekcije proizvoda koje prodaju platforme uključujući Shein, Temu i AliExpress. Posljednji nalazi ovih inspekcija su alarmantni. Među testiranim Shein proizvodima, uključujući dječje cipele, kožne torbe i remenje, nekoliko ih je sadržavalo iznimno visoke razine ftalata, kemikalije koja se koristi za omekšavanje plastike.

Jedan par cipela sadržavao je razinu ftalata 428 puta veću od dopuštene, dok su tri torbe imale razinu 153 puta veću od prihvatljive. Dječji sat sadržavao je razine olova 278 puta iznad dopuštene granice, a razine kroma i nikla također su prelazile sigurne granice.

Dječja ogrlica s AliExpressa pokazala je razinu olova 1,2 puta iznad standarda. Kontaminacija je široko rasprostranjena. Vlasti u Seulu pregledale su ukupno 93 proizvoda, otkrivši da gotovo polovica sadrži otrovne tvari. Ovi predmeti uključuju dječje satove, olovke za bojanje i brojne druge dodatke.

image

Virtualne trgovine su preuzele vodstvo na svjetskom tržištu.

Jonathan Raa/Nurphoto Via Afp

Utjecaji na okoliš i zdravlje korisnika

Prisutnost visokih razina otrovnih tvari u potrošačkim proizvodima predstavlja ozbiljne rizike za okoliš i javno zdravlje.

1. Kemikalije u odjeći: Istraživanja su pokazala da neka odjeća prodavana na ovim platformama sadrži visoke razine štetnih kemikalija poput formaldehida i ftalata. Ftalati, naširoko korišteni u raznim proizvodima, povezuju se s hormonskim poremećajima, pretilošću, bolestima srca, rakom i problemima s plodnošću. Ove kemikalije također mogu izazvati kožne reakcije, alergije, pa čak i dugoročne zdravstvene probleme.

 2. Igračke i dječji proizvodi: Igračke i drugi dječji proizvodi često su testirani na prisutnost opasnih tvari. Rezultati su pokazali prisutnost olova i drugih teških metala u koncentracijama koje prelaze sigurne granice.  Izloženost olovu može poremetiti reproduktivni sustav i povećati rizik od raka, dok su krom i nikal povezani s dermatološkom toksičnošću, iritacijom dišnog sustava, alergijama i kardiovaskularnim bolestima. 

 3. Niskokvalitetni materijali: Mnogi proizvodi su napravljeni od materijala niske kvalitete,koji se brzo habaju i mogu biti potencijalno opasni, posebno za djecu. 

image

Temu i Sheine su se našli na udaru sigurnosnih inspekcija, nakon otkrića da brojni proizvodi sadrže opasne razine otrovnih tvari.

Riccardo Milani/Hans Lucas Via Afp

Regulatorne mjere i buduće inspekcije

Europska unija odgovorila je na ovu sigurnosnu zabrinutost dodavši Shein i Temu na svoj popis digitalnih tvrtki, koje podliježu strožim sigurnosnim pravilima, posebno za zaštitu potrošača od nesigurnih proizvoda. Vlasti u Seulu planiraju nastaviti svoje inspekcije, proširujući svoje testove na dječju kožnu galanteriju, posude za hranu i higijenske proizvode u nadolazećim mjesecima.

Shein, sa sjedištem u Singapuru, postao je dominantna sila u industriji brze mode, osvojivši 50% tržišnog udjela u SAD-u do studenog 2022., u odnosu na samo 12% u siječnju 2020. Privlačnost tvrtke, posebno potrošačima generacije Z, vođena je agresivnim marketingom na društvenim mrežama i suradnjom s utjecajnim osobama. Godine 2023. Shein je izvijestio o približno 172,3 milijuna korisnika diljem svijeta i generirao procijenjenih 32,5 milijardi dolara, što je povećanje od 43% u odnosu na prethodnu godinu.

image

Europska unija je odgovorila na sigurnosnu zabrinutost, dodavši Temu i Shein na listu tvrtki koje podliježu strožim sigurnosnim pravilima.

Jonathan Raa/Nurphoto Via Afp

Potrebna poboljšana zaštita

Nalazi sigurnosnih inspekcija u Seulu naglašavaju hitnu potrebu za pojačanim regulatornim nadzorom i strožim sigurnosnim standardima za platforme za e-trgovinu kao što su Shein, Temu i AliExpress. Kako ove tvrtke nastavljaju rasti i osvajaju značajne tržišne udjele u SAD-u i globalno, njihov utjecaj na okoliš i zdravlje ne može se zanemariti. Osiguravanje sigurnosti potrošača i zaštite okoliša mora postati prioritet u kontinuiranoj evaluaciji poslovnih praksi ovih platformi.

Posljedice za korisnike 

Kupci su često privučeni niskim cijenama i velikim izborom, ali cijena koju plaćaju može biti veća nego što se čini na prvi pogled. Korištenje proizvoda s opasnim kemikalijama može dovesti do zdravstvenih problema, dok niskokvalitetni materijali mogu uzrokovati brže propadanje proizvoda, što dugoročno nije ekonomski isplativo.

Iako su Shein i Temu popularne online šoping destinacije, važno je biti oprezan pri kupovini. Informacije koje je objavio Daily Mail, Le Monde i Environment Energy Leader ukazuju na potrebu za povećanom sviješću i oprezom prilikom odabira proizvoda na ovim platformama.

Kupci bi trebali istraživati proizvode, provjeravati recenzije i birati sigurnost prije svega, kako bi izbjegli potencijalne zdravstvene rizike. Ostati informiran i kritički pristupiti online kupovini ključ je za osiguranje da pristupačne cijene ne dolaze po cijenu zdravlja i sigurnosti. Tako, sljedeći put kad kliknete "dodaj u košaricu", razmislite dvaput – jer nikad ne znate kakvo životno (ne)ugodno iznenađenje možete dobiti!

Savjeti za sigurnu kupovinu 

Provjera recenzija: Prije kupovine, uvijek provjerite recenzije drugih korisnika. One mogu pružiti uvid u kvalitetu i sigurnost proizvoda. 

Istraživanje materijala: Ako proizvod nema jasnu deklaraciju o materijalima, pokušajte pronaći dodatne informacije online ili kontaktirajte prodavača. 

Kupovina od pouzdanih prodavača: Birajte prodavače s dobrim reputacijama i visokim ocjenama.

Testiranje Proizvoda: Ako ste u mogućnosti, testirajte proizvode na prisutnost štetnih tvari ili zatražite certifikate sigurnosti od prodavača. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. kolovoz 2024 06:58