StoryEditorOCM
Život‘JA SAM KAO TI‘

Objavljeno veliko istraživanje o trans osobama: 62 posto građana misli da društvo ima negativan dojam o njima

Piše Lada Novak Starčević/Jutarnji list
22. veljače 2024. - 20:47

Trideset osam posto građana Hrvatske prihvatilo bi transrodnu osobu kao bliskog člana obitelji ili prijatelja. Istodobno, samo 11 posto ih ima negativan dojam o transrodnim osobama, ali većina misli da drugi prema njima imaju negativan stav. Konkretno, 62 posto građana misli da društvo ima negativan dojam o njima.

To su rezultati prvog domaćeg istraživanja o stavovima javnosti prema transrodnim osobama, a predstavljeni su u četvrtak na konferenciji za novinare za kampanju "Ja sam kao ti" u kojoj, među ostalima, sudjeluje i Severina Vučković.

Predstavnici udruge za promicanje i zaštitu prava trans, interspolnih i rodno varijantnih osoba KolekTIRV, Diana Avdić i Espi Tomičić, predstavili su kampanju koja se provodi prvi put u Hrvatskoj i kojom se želi ukazati na potrebe i probleme transrodnih osoba. Prije svega, riječ je o pravu na jednostavan pristup zdravstvenim uslugama i životu bez diskriminacije, piše Jutarnji list.

image

 Espi Tomičić i Diana Audić

Nera Šimić/Cropix

Agencija Ipsos je prije pokretanja kampanje provela prvo hrvatsko istraživanje o stavovima javnosti o transrodnosti, metodom telefonske ankete na reprezentativnom uzorku punoljetnih građanki i građana Hrvatske.

Kako navodi KolekTIRV, pokazalo se da nemamo problem s predrasudama, nego imamo problem o predrasudama prema predrasudama. Dvije trećine ljudi smatra da je hrvatsko društvo isključivo i netolerantno, a to zapravo nije tako, što ohrabruje.

Također, gotovo 39 posto njih u potpunosti prihvaća transrodnost, smatra je prirodnom pojavom, jednim od mogućih osjećaja rodne pripadnosti, a samo 11 posto misli da je to bolest koju ne treba prihvaćati te ju treba liječiti.

Kad je riječ o konkretnim pravima, građani u velikoj mjeri, natpolovičnom većinom (više od 50 posto), podržavaju veći broj prava transrodnih osoba koja neki žele dovesti u pitanje, kao što su mogućnost odabira spola u osobnim dokumentima, pravo na korištenje toaleta spola u kojem se izjašnjava i zapošljavanje u poslovima koji uključuju direktni rad s djecom. Prema istraživanju, čak i prava za koja vlada percepcija da su javnosti u velikoj mjeri neprihvatljiva podržava velik broj građana, pa ih tako 40 posto podržava pravo na posvajanje djece, a 35 posto operaciju na račun javnog zdravstvenog sustava.

image

Plakati kampanje

Nera Šimić/Cropix

"Rezultati istraživanja u potpunosti nam daju za pravo da transfobnim i homofobnim aktivistima, s kojima mišljenje dijeli samo deset posto građana, nije mjesto u tijelima i institucijama koje odlučuju o našim pravima. Kampanju vodimo pod sloganom ‘Ja sam kao ti‘, kojim ukazujemo na to koliko smo svi slični, ali ukazujemo i na ono što je transrodnim osobama uskraćeno, a ne bi smjelo biti", rekao je Espi Tomičić.

Sljedećih 15 dana Zagreb će krasiti plakati trans, interspolnih i rodno varijantnih (TIRV) osoba s njihovim prijateljima, partnerima ili članom obitelji. Kampanja završava dvodnevnim liječničkim simpozijem o zdravlju transrodnih osoba, koji će se održati u Zagrebu 8. i 9. ožujka, piše Jutarnji list.

"Riječ je o kampanji posvećenoj osobama na koje se ne gleda kao na ‘normalne‘, nego na ‘bolesnike u društva‘, koje su teško prihvaćene i od svoje okoline, a iste su kao i mi. A jedini ‘bolesnici našeg društva‘ su oni koji ‘drugačije‘ javno prokazuju, koji bi im oduzimali prava i jednakost", poručila je Severina.

image

 Espi Tomičić i Diana Audić

Nera Šimić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:03