StoryEditorOCM
ŽivotEuroNCAP testiranje

Novom Focusu pet zvjezdica za napredne tehnologije i inženjerske inovacije

Piše Z. J.
23. studenog 2018. - 08:22

Ford Focus je osvojio maksimalnih pet zvjezdica za zaštitu putnika i djece na testiranju EuroNCAP-a, kao jedan od prvih automobila s maksimalnim rezultatom prema novim strožim kriterijima.

Osim toga, EuroNCAP je nedavno pohvalio tehnologije koje su ugrađene u Focus kako bi iskustvo vožnje bilo udobnije, manje zahtjevno za vozača i koje vozačima pomaže izbjeći ili ublažiti prometne nesreće. Focus je razvijen pomoću Fordova novoga sigurnosnog testnog centra vrijednog 15,5 milijuna eura smještenog u Kölnu.

Novi Ford Focus nudi širi raspon značajki pomoći vozaču od bilo kojeg Fordova vozila u povijesti, podržan s tri radara, dvije kamere i 12 ultrazvučnih senzora, a sve kako bi vožnja bila udobnija, manje zahtjevna i sigurnija. Osim toga, napredna struktura karoserije i sigurnosne točke izrađene od čelika visoke čvrstoće dizajnirani su kako bi zaštitili putnike u slučaju nesreće.

Od automatskog kočenja kako bi se izbjegao nalet na pješaka do izrade automobila s 33% dijelova od čelika visoke čvrstoće, novi Ford Focus pruža najbolju sigurnost u povijesti.

Euro NCAP je ranije ove godine pohvalio Focusove tehnologije koje donose odličnu ravnotežu između sustava potpore vozaču i osjećaja vozača da on ima kontrolu nad vozilom uz mali rizik da vozač postane pretjerano oslonjen na tehnologije dok su sustavi jednostavni i intuitivni za uporabu.

Novi Focus je prvo Fordovo vozilo optimizirano korištenjem novog pogona za ispitivanje crash testovima na novoj testnoj traci u Merkenich tehničkom centru. Centar vrijedan 15,5 milijuna eura dovršen je početkom 2018. godine, a Fordovim inženjerima omogućuje finu prilagodbu sustava pasivne sigurnosti za poboljšanje sigurnosti putnika.

U centru se može izvršiti do četiri crash testa dnevno, koristeći hidraulički pogonski sustav za udar u zaustavljeno vozilo ekvivalentom sile od 250 tona, imitirajući ubrzanje do 80 puta sile gravitacije, koje se pojavljuju u realnim prometnim nesrećama na cesti.

Kamere koje mogu snimiti 1000 slika u sekundi omogućavaju inženjerima detaljno proučavanje ponašanje zračnih jastuka, sjedala, karoserije i sigurnosnih zona. Najnovija generacija testnih poligona daju podatke iz 70 osjetljivih senzora na ključnim anatomskim mjestima uključujući 15 akcelerometara samo u glavi.

“Pravi crash testovi daju nam pravo bogatstvo informacija. Naš novi testni poligon premošćuje jaz između stvarnog i virtualnog svijeta, kako bi mogli brže donositi poboljšanja u vozila što će rezultirati sigurnijim automobilima“ - rekao je Stephan Knack, šef Fordova crash test centra u Kölnu.

Novi Focus sada je u prodaji u Europi kao peterovratni hatchback, karavan i sedan na odabranim tržištima. Nudi se u modernim paketima opreme Trend i Titanium, sportskom opremom ST-Line te prestižnom Vignale opremom. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 13:56