StoryEditor
ŽivotSkieron Williamson ne želi biti novi picasso

NOVI MONET Slike nadarenog 7-godišnjaka plaćaju tisuće funti

Piše PSD.
3. kolovoza 2010. - 21:37
Kieron je počeo slikati prije dvije godine, kad je na obiteljskom izletu u Cornwallu pronašao inspiraciju u čamcima u lučici, te je od roditelja zatražio nešto na čemu bi mogao slikati i počeo stvarati nevjerojatna djela

Za samo 30 minuta 33 slike prodane su za ukupno 150.000 funti. Nije riječ o aukciji nekog starog majstora ili nekog trenutačno popularnog umjetnika, nego o djelima sedmogodišnjeg dječaka Kierona Williamsona iz Holta u Norfolku.

Nakon što je u studenome prošle godine 16 Kieronovih slika prodano za 14 minuta za ukupno 18.200 funti, proteklog vikenda na prodajnoj izložbi njegovih slika okupili su se kupci iz različitih dijelova svijeta, nekoliko ih se natjecalo preko telefona, a jedan par iz Philadelphije dva je dana kampirao pred galerijom kako im ne bi pobjegla prigoda da kupe neko od Kieronovih djela. Najvišu cijenu postiglo je ulje na platnu “Izlazak sunca u Morstonu” − 7995 funti.

Na listi čekanja za neko od djela ovog “čuda od djeteta” trenutačno je oko 700 imena. Kierona mnogi uspoređuju s Picassom, koji je svoje prvo platno naslikao s osam godina, no maleni Englez kaže kako ne želi biti Picasso, nego Monet ili Edward Seago, njegov omiljeni slikar za čije je djelo potrošio nešto novca od prvih prodanih slika.

A od onoga što je zaradio drugom prodajnom izložbom, Kieronovi roditelji namjeravaju sinu kupiti kuću, te dio novca u njegovo ime investirati do 25. rođendana.

Akvareli i ulja na platnu

Kieron je počeo slikati prije dvije godine, kad je na obiteljskom izletu u Cornwallu pronašao inspiraciju u čamcima u lučici, te je od roditelja zatražio nešto na čemu bi mogao slikati i počeo stvarati nevjerojatna djela, a od tada iz dana u dan samo napreduje.

Najveći dio njegovih akvarela, pastela i ulja na platnu su pejsaži Norfolka i scene na obali, a naslika do šest slika tjedno. Voli raditi ujutro, često ustaje u šest sati i slika do polaska u školu, a kako su sada praznici, slika cijelo vrijeme, ali samo kada i koliko poželi.

_48548660_SUNRISE_AT_MORSTO
Kieronovi roditelji Michelle i Keith kažu da nema apsolutno nikakvog pritiska na njega, dječak radi onoliko koliko želi, a ako poželi prestati slikati, bit će to isključivo njegova odluka. Kao i većina sedmogodišnjaka, Kieron voli nogomet, kaže da bi želio biti nogometaš i slikar. Ako je njegovo nogometno umijeće u rangu onoga što pokazuje na slikama... U svakom slučaju, bit će iznimno zanimljivo pratiti njegov razvoj.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2021 13:26