StoryEditor
ŽivotNOVI OBIČAJI

Nova vremena: Stiže era mačjih tata

7. svibnja 2017. - 01:11

Neudana starica s oksidiranim ljubičastim pramenovima i neurednom trajnom, koju na engleskom obično nazivaju "crazy cat lady" jer joj je najmilije društvo mačji rod s kojim radije provodi vrijeme nego s prijateljicama na kavi ili čaju, i na kojeg troši dobar dio svoje mirovine, zapravo je "so last century" arhetip, odnosno slika koja sve više pripada ropotarnici povijesti.

Iako ćemo je i danas bez sumnje lako pronaći u svakom kvartu dok hrani lokalni čopor šunkolizaca, nju, naime, polako, ali sigurno sve više istiskuje sa svjetla pozornice "cat dad" ili "mačji tatica", novi prototip muškarca koji na društvenim mrežama opasno "krade" lajkove i prikuplja sljedbenike.

Uglavnom, riječ je o singl muškarcima mlađe generacije koji žive u urbanim sredinama i vode zaposlene i vrlo užurbane živote, a dom dijele s macama. Oni nisu nužno gay – većina ih je zapravo straight – niti ih je majka priroda genetski zakinula za ljepotu pa da ne mogu zbariti nešto na brzinu – najbolji su dokaz njihovi Instagram profili – ali su jednostavno odlučili da njihova srca pripadaju mačkama.

Brojni profili na društvenim mrežama oslikavaju ovaj trend, a jedno je istraživanje pokazalo da je trenutno samo u Velikoj Britaniji oko 5,5 milijuna muškaraca koji žive s mačkama, dok ih je prošle godine bilo 4,2 milijuna, što je vrlo značajan skok u kratkom vremenu.

I dok jedni tvrde da je ova pojava jednostavno znak da su muškarci napokon evoluirali, drugi tumače spomenuti trend kao jednu od posljedica modernog načina života koji ljudima ne ostavlja previše slobodnog vremena, što je, primjerice, jedan od uvjeta za imanje psa, a treći kažu da je udomljavanje mačke samo još jedan od načina na koji muškarci pokušavaju postati seksi i svidjeti se suprotnom spolu.

Povijest nam potvrđuje da imanje mačke za kućnog ljubimca nije ugrozilo macho status muškarcima kao što su bili Ernest Hemingway, Mark Twain, Marlon Brando ili, pak, američki predsjednik Bill Clinton, koji je imao mačka nazvanog Socks (Čarape) dok je bio prvi čovjek SAD-a. I mnogi poznati i naočiti glumci i pjevači pokazali su se kao veliki ljubitelji mačaka, poput Georgea Clooneyja koji je dugo vremena slovio za jednog od najpoželjnijih neženja Hollywooda.
Američki autor SF romana John Scalzi, tvrdi, pak, da samo snažni muškarci poput Don Corleonea ili zlikovaca iz filmova o Jamesu Bondu imaju mačke.

Ako se osjećaš nesigurno u pogledu svojeg mjesta na ovome svijetu, nabavit ćeš psa jer će te on podržavati, budući da je pas najbolji prijatelj nesigurnom muškarcu, kaže Scalzi te dodaje kako je, s druge strane, muškarac s mačkom siguran u sebe pa se ne boji dijeliti svoj prostor s drugim predatorom.

No, bez obzira na to podgrijavaju li mačke rodne stereotipe, brojni su razlozi zbog kojih se isplati izabrati mačku za kućnog ljubimca. Osim što su izuzetno zabavna bića koja će vas itekako nasmijati svojim ludostima, mačke će pozitivno utjecati na zdravlje svojih vlasnika, o čemu postoje brojne studije.

Spomenimo ovdje tek povoljan učinak na kardiovaskularno zdravlje i smanjenje rizika od razvoja astme i alergija te antistresni efekt. Uz to, držanje mačke nije nimalo zahtjevno, ne iziskuje duge šetnje po buri ili kiši, niti zbog njih morate žrtvovati san ili društveni život.

Štoviše, osim nježne interakcije s mekim klupkom, vlasnici mačaka, kao što rekosmo, mogu lakše "zaraditi" simpatije na društvenim mrežama s cool selfiejima u zagrljaju sa svojim ljubimcem, te si tako i povećati šanse za dobar dejt. Dakle, metroseksualci su "out", polako prolazi vrijeme i nabildanih spornoseksualaca, stiže era "cat dadyja".       

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 04:18