StoryEditorOCM
Životbizarni poslodavci

Nezaposleni otkrili traumatične detalje s razgovora za posao: Kako izgledate? Jeste li u ozbiljnoj vezi?...

Piše mozaik sd
6. srpnja 2023. - 14:23
Razgovor s budućim poslodavcem poslovično je stresan, a neki hrvatski poslodavci pobrinuli su se da bude još stresniji (ilustracija)Afp

Traženje posla nije ugodno, dapače to je prema psiholozima jedan od najvećih životnih izazova. Javljanje na oglase i susreti s poslodavcima mnogima znaju biti traumatični.

Portal Zagreb.info zamolio je čitatelje da iznesu vlastita iskustva u traženju posla. Ovo je dio njihovih odgovora:

"Kad sam završila školu, razlog zašto nisam dobila posao bio je: ‘Mlada si, mogla bi uskoro roditi‘, napisala je jedna žena.

"Moj prvi razgovor za posao sa 17 godina, trgovina u Ivanjoj Reki. Tata i ja ujutro i dođemo u trgovinu. Kaže trgovkinja: ‘Nije gazda još došao, pozvonite mu, on je u stanu iznad‘. Mi pozvonimo i lik izađe na balkon u gaćama. A tata će: ‘Ulazi u auto i idemo‘", napisala je druga čitateljica.

image

Nezaposleni znaju da svaki oglas ne donosi posao, ali na gluposti i uvredljivi ton nisu spremni

Nikola Vilić/Cropix

"Nakon završetka škole dođem na razgovor, pa čujem pitanja ‘Imate li dečka? Živite li skupa? Jeste li u ozbiljnoj vezi?‘ A ja uzvratim pitanjem: ‘Oprostite, ali jeste li vi mene mislili zaposliti ili ženiti?‘ Uzela sam papire i izašla bez pozdrava", prisjetila se čitateljica, piše piše Zagreb.info.

Među nebulozama u oglasima se može pročitati da se traži "osoba do 30 godina, s 20 godina iskustva" ili da nesuđeni poslodavac preko telefona pred ocem pita ženu kako izgleda.

Jedan je poslodavac u oglasu kao povlasticu naveo redovita primanja, a drugi "ured pun svjetlosti"... To je samo djelić "bisera" koji se mogu naći u oglasima i na razgovorima onih koji odlučuju o zapošljavanju drugih. Očito je da bi je nekim poslodavcima potrebna škola komuniciranja.

image

Neugodna iskustva u traženju posla iznijele su uglavnom žene (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 14:07