StoryEditorOCM
ŽivotIZNIMAN AMBIJENT

Nezaboravna večer u Londonu; ugledne goste iz Hrvatske i Velike Britanije na ulazu je dočekao neobičan prizor- stol na kojemu je gorio lampion s hrvatskom zastavom

Piše MOZAIK SD
23. studenog 2022. - 11:57

Britansko-hrvatsko društvo dobrotvorna, neprofitna udruga sa sjedištem u Londonu koja je osnovana s ciljem povezivanja Hrvata i Britanaca, boljeg razumijevanja njihovih povijesnih veza i za realizaciju bogatog programa kulturnih i društvenih događanja, redovito prikuplja sredstva za pomoć dobrotvornim organizacijama u Hrvatskoj.

Najveći društveni događaj je godišnja večera na kojoj se okupljaju članovi i njihovi gosti. Svake godine se održava u različitim prostorijama, najčešće u povijesnim ambijentima londonskih ekskluzivnih klubova dostupnih samo članovima i njihovim uzvanicima. Tema svake večere je različita, a zajednički cilj je promidžba Hrvatske i obilježavanje pojedinih datuma iz hrvatske novije ili starije povijesti.

image
British Croatian Society

Ove godine više od stotinu članova i njihovih gostiju iz Britanije i Hrvatske okupili su se u prostorijama The Royal Thames Yacht Club, koje gledaju na Hyde Park u elitnom Knigsbridgeu, sjedištu najstarijeg jedriličarskog kluba na svijetu i najstrijeg kraljevskog jedriličarskog kluba osnovanog 1775. godine, a sada pod pokroviteljstvom kralja Charlesa III.

Sve posjetitelje kluba na samom ulazu dočekao je neobičan prizor: stol na kojemu je titrala voštanica u lampionu s hrvatskom zastavom, ratno izdanje knjige Siniše Glavaševića "Priče iz Vukovara" i veliki album fotografija porušenog Vukovara, vodotornja ali i obnovljene zgrade vukovarskog muzeja čiju je obnovu financijski pomogla srodna udruga iz Britanije, International Trust for Croatian Monuments.

image
British Croatian Society

Bio je to uvod u komemoraciju i odavanje počasti žrtvama Vukovara. U skladu s tradicijom da počasni gost održi prigodni govor, iz Hrvatske je došla gospođa Ingrid Badurina Danielsson koja je tijekom Domovinskog rata izvještavala s bojišta za ugledne talijanske novine La Stampa. Na kraju emocionalnog govora naglasila je da se žrtve Domovinskog rata i posebice Vukovara ne smiju zaboraviti, ali da se naša nastojanja moraju usmjeriti na dobrobit nove generacije koja svoju budućnost vidi u Vukovaru.

image
British Croatian Society
image
British Croatian Society

Sponzori su donirali vrijedne hrvatske proizvode i nagrade za lutriju, te umjetnička djela za aukciju. Ostvareni prihod namijenjen je dobrotvornoj, neprofitnoj, humanitarnoj, nevladinoj udruzi Duga Vukovar koja se od 2013. godine brine za najranjivije skupine društva, prvenstveno za ugrožene osobe treće životne dobi.

Duga Vukovar ima respektabilnu tradiciju održavanja radionica, programa i projekata koji nude obrazovanje, financijsku potporu ali i otvaraju prostor za izražavanje vlastite kreativnosti u društvu i prijateljskom okruženju.

Bila je to nezaboravna večer u iznimnom ambijentu s uglednim gostima iz Hrvatske i raznih dijelova Velike Britanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. siječanj 2023 18:00