StoryEditor
ŽivotREPORTERSKA EKIPA 'SLOBODNE' U CENTRU SVITA

New York u ovo vrime godišća: politička i vjerska korektnost ugasila blagdansku kićenost

Piše PSD.
27. prosinca 2012. - 19:10

Slušaj, New York ti je samo Manhattan, sve ostalo je Kopilica! - kultna je Jadranova, i nije puno falija. Manhattan je san snova. Ne san; ako nisi vidija, ne možeš to ni sanjat, a okolni kvartovi tako-tako, na mistima stvarno bacaju na kaštelansku industrijsku zonu.

E, ni Amerika nije više šta je bila u ovo vrime - pojam kićenja, veselja, bilih Božića i crvenih Dida Mrazova. Politička i virska korektnost i multikulti đir učinili su svoje, a ponajviše u New Yorku koji ionako svitli cilu godinu, pa se u ovo doba godišća ni ne razabire koji je blagdan. Ima nešto borova, dikoji “Merry Christmas” i moderne jaslice, ali najviše je svitlećih ukrasa, ka onih mehaničkih u izlogu stare robne kuće “Macy’s”, za koje, kad ne bi zna da je božićno vrime, ne bi pogodija šta se čeka i šta se krije iza natpisa “Happy holidays”.

U svin su izlozima menore, židovski svijećnjaci, jer se polovicon decembra slavi hanuka, blagdan svitla, a ovi grad gradova, novi Babilon u kojemu se mlije na osansto jezika i nemoš vidit skupa pet svita iste rase i kolura, slavi kad god može i šta može.

Armani i afričke nošnje

A podno svih tih bezbrojnih nebodera, važnih zgrada, butigi svih svitskih marki, slavnih restorana i čuvenih avenija,


Podno nebodera vlada najveća modna demokracija
najlipši je svit. Ne može se, ka u evropskin velegradovima, vidit isti đir, mlade ljude i fine dame da nose neku robu radi trenda, skupe uniforme čiji stil određuju modne piste. U isti čas po prikrcanin streetovima odaju smokinzi s leptirican, armaniji i gabane, afričke nošnje i kese od škovaca. Moš nosit šta god te volja, niti je koga briga, niti će se zapitat šta ti je...

Zato nema nervoze i krivih pogleda, newyorške su avenije najdemokratskije misto na svitu. I u svoj toj masi koja se provlači među centrima svitske moći, nema šanse da te ko obaturne a da ne kaže “sorry” (naš bi te posla u niku stvar), ako šta pitaš, da ti neće vratit osmjehon, da ti neće držat vrata kad di ulizaš. Pristojni su i šarmantni za popizdit, a more bit da je i to dil pravila o globalnome postupanju, kojih se najtvrđe pridržavaju policajci.

Imaju se obavezu nasmijat, ako oćeš slikat se s tebon, a na križanjima služe ka turistički vodiči i profešuri bontona, veća in je obaveza upozoravat nego kažnjavat. Ako šta ne zgrišiš, a onda je pravilo – ajme ti se. S jednin smo, koji je pušija iza trafike, proćakulali – kaže kako su španjuleti od cile Amerike najskuplji u New Yorku, po petnaest dolori, jer poteštat Bloomberg mrzi pušače i tija bi zabranit fumanje čak i na ulici.

Drago nan je bilo sest u one restoraniće iz filmova, di su stoli složeni ka u vagune od ferate, porcije su obilate i na ta mista nije skupo, za osan, devet dolori možeš nać lipi obid, a popit je skupo, pivo isto devet.

Spiza, roba, lijekovi... upola jeftiniji

Zimska šetnja po sunčanoj Jabuci može trajat vječno; slušat ćeš klavirista usrid Washington parka u mirnome Greenwich Villageu, vidit kraj gradske uprave Pjacu nazvanu po ljudima s AIDS-on, na peškarijama u Kineskoj četvrti - koja odavno po broju stanovnika nije kvart nego mini država di srećeš samo Istočnjake - moš zapisat da su srdele manje od dva dolora, šta je oko deset kuna, a i općenito su spiza, likovi, roba i postole skoro upola jeftiniji nego u nas.Klavirist usrid Washington parka 
Najteže je nać espresso, ali ako u kavanu s aparaton pitaš, barmenica će skočit po metra u zrak od sriće da ti ispuni želju, uvjerit te da baš ona kuva najboji talijanski “ristretto” u gradu i pokazujući savršene zube (zubari su skupi do neba) dat ti malu čikaru – vodne filter kave. Po pravilu, isto ćeš se nasmijat i reć da nikad tako lipu kavu nisi popija...

Je, na otok di je Kip slobode nismo plovili; škoje imamo i doma, a više mu se nemoš popet na vrj glave, onda je za 17 dolori jeftinije gledat s rive u Battery parku. Ni žuti taksiji više nisu mukte – deset, dvajst dolari di god kreneš, a razdaljine su velike. Vesele se Ameri u ove dane malin stvarima, Empire State Buildingu koji svitli u crvenoj, plavoj, zelenoj i biloj boji, urama čekaju u redu da ih se projicira na velikome ekranu na Times Squareu, fotografiraju se s crncen u mudantama, Disneyjevin lutkama, Štrumpfeton i Kipovima slobode koji rade monade po Broadwayu...

A najveća gužva je oko Rockefeller Centra; došli smo povirit misto di se kroji svitska financijska politika, a dočekala nas je parada bilo-zlatnih anđela s trumbetama i šarena fila za klizanje na ledu. Sve skupa bez velikoga spektakla, a oni opet vrište od sriće. Izvještaj s mista di su avionima soreni Twinsi: gradu se novi! Gledaš te stotine katova i milijune ponistara, koji noću do neba svitle ka najlipše jelke i ne možeš ne pomislit: “Ma šta se pritakaje u sve ove ćibe, majko moja?!”

PIŠE: DAMIR ŠARAC, FOTO: JADRAN BABIĆ/CROPIXŽelite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. listopad 2020 06:02