StoryEditor
ŽivotNEVJEROJATNA TRANSFORMACIJA

Neugledna otočka kuća pretvorila se u prvoklasnu ljepoticu! Sav materijal za obnovu se dovozio brodom koji plovi jednom dnevno, jedva su našli meštre, sve je bilo skupo, ali se isplatilo

Piše Ana Vučetić Škrbić
14. rujna 2019. - 12:01
kuca00

Kako najkraće opisati potpunu preobrazbu poludovršene, neugledne otočne kuće u spektakularnu modernu luksuznu vilu s 22 metra dugim bazenom i jacuzzijem na krovnoj terasi?

Mogli bismo je nazvati fenomenalnim makeoverom ili nevjerojatnom transformacijom, ali vjerujte nam na riječ, ova kuća na otoku Istu u zadarskom arhipelagu i sjajan posao koji je na njoj napravljen, pojmu rekonstrukcije zaista daju novu dimenziju.

U prvom redu do mora, u uvali na koju vam pogled puca kad uplovljavate na magični Ist, svu pažnju sada krade vila koja je konačno dovršena ovog ljeta.Tri i pol godine dugu priču o njezinu nastanku ispričali su nam vlasnici Sylvia i Toni Brok te arhitektica Romana Lasan, koja je njihovu zamisao provela u djelo.
 

A priča je filmska, baš kao i kuća. Jer izgraditi ovakvu ljepoticu na malom pučinskom otoku s jednom brodskom vezom dnevno bilo je ravno čudu.

- Budući da sam rodom s ovog otoka i na njemu sam još od djetinjstva provodio sva svoja ljeta, a sada su ga supruga i djeca jednako zavoljeli, donijeli smo obiteljsku odluku na nešto napravimo baš na Istu.

Nismo u potpunosti bili bez iskustva jer smo već ranije restaurirali jednu manju kuću na otoku za ljetni najam, a dodatan motiv bila je činjenica da je stara obiteljska kuća, koju koristi šira obitelj, jednostavno postala tijesna za sve.

A moj otac je davno, od rodbine koja živi u Americi, kupio teren uz samo more na kojemu se nalazila započeta građevina. I na tom smo mjestu odlučili napraviti kuću za sebe - govori nam Toni Brok, koji je od samog početka imao jasnu i preciznu viziju kakvu kuću želi.

Kao zapovjednik megajahte plovi Mediteranom, a baš će se luksuzna i moderna arhitektura talijanske, grčke i francuske rivijere pokazati kao savršena inspiracija za ono što su i sami željeli izgraditi na dalmatinskoj obali.

Mediteranski štih

- Htjeli smo jednostavne linije i puno otvorenih prostora orijentiranih prema moru, a budući da se radi o kući na otoku, uz samo more, sve je bilo planirano prema tome da kuća bude idealna za korištenje u proljetnim i ljetnim mjesecima.

Finalna ideja došla je kao najbolji spoj brojnih eksterijera koje sam “krao” prolazeći Mediteranom. Uz moj grubi nacrt tlocrta i raspored prostorija, arhitektica Romana Lasan napravila je projekt i gradnja je konačno započela u travnju 2016. godine - kaže Toni.

Završena je u srpnju ove godine, nakon više od tri godine i svih mogućih zapreka koje sa sobom nosi gradnja na izoliranom, pučinskom otoku. Ako ste ikada imali slično iskustvo, sigurno ćete znati o čemu Toni govori.

- Bez preuveličavanja, gradnja na Istu sigurno je 60 do 70 posto skuplja od one u gradu, i to prvenstveno zbog prijevoza građevinskog materijala i nemogućnosti pristupa radnih strojeva.

Da ne spominjem koliko je teško naći izvođače za ovakav projekt i sve profile radnika koji su potrebni tijekom gradnje. A svima treba osigurati smještaj i normalne uvjete boravka na otoku koji, usput da napomenem, nema javne vodoopskrbe, tako da je i to jedan od problema...

Ali na kraju, kad se vidi rezultat s kojim smo jako zadovoljni, svi problemi i žrtva koju smo uložili u ovu priču manje su važni - govori nam Toni.

Zbog svega navedenog, od same ideje do realizacije, ovu sjajnu rekonstrukciju pratili su brojni izazovi. Jedan od većih bila je želja investitora da nova kuća bude izgrađena na zidovima postojeće tradicionalne otočke kuća koja nikad nije do kraja završena.

Na prvi pogled, to je izgledalo kao nemoguća misija. Ali samo na prvi pogled, jer dobar tim stručnih ljudi nemoguće je učinio mogućim i stvarnim.

- Najteži dio posla odradio je naš statičar Alan Sorić jer zadržati one postojeće zidove, a da kuća dobije potpuno novo ruho, zaista nije bio lak posao. To je razlog zašto je ova rekonstrukcija bila izuzetno zahtjevna, ali puno znači imati klijenta koji točno zna što želi.

Za projektanta to ponekad može značiti i manje slobode, ali u slučaju ove vile rezultat te suradnje je zaista fantastičan jer smo dobili kuću s 'wow efektom' - kaže arhitektica Romana Lasan.

Na površini od 200-tinjak metara kvadratnih smjestile su se dvije etaže te krovna terasa koja je, pak, posebna priča, pa ćemo o njoj nešto kasnije.

Cijelo prizemlje rađeno je po open space konceptu pa dnevni prostor, kuhinja, blagovaonica i vinoteka čine jedinstven prostor koji se kliznim stijenama cijelom dužinom može spajati s vanjskim prostorom i direktnim pristupom bazenu. Na katu su tri spavaće sobe, svaka sa svojim kupatilom i spektakularnim pogledom. Dvije imaju izlaz na terasu s pogledom na more, a treća na zeleni, brdoviti i netaknuti dio otoka Ista.

Interijer potpisuje Sylvia

Za uređenje interijera, koje zaslužuje čistu peticu, zaslužni su sami vlasnici, prije svega Sylvia Brok. Pametnim odabirom namještaja te sretnom kombinacijom materijala, boja, rasvjete i detalja postigla je vrlo moderan, ali izrazito ugodan ambijent koji je svojim jednostavnim linijama istovremeno efektan, a jednostavan za održavanje.

Sav namještaj u vili koji je rađen po mjeri, počevši od kuhinje, kupatila i stubišta pa do zidnih obloga, radila je jedna zagrebačka tvrtka dok su kreveti, namještaj u dnevnom boravku te vanjski namještaj naručeni iz Slovenije i Italije.

Neki dijelove interijera ipak treba posebno istaknuti, primjerice kuhinju, koja je po mjeri napravljena od medijapana presvučenog aluminijem, dok je njezin najupečatljiviji dio, masivni otok, izrađen od max compacta, kvalitetnog trendy materijala, s kvarcnom radnom pločom, koja ima vrhunska mehanička svojstva.

Budući da je kuhinjski otok u crno-sivoj kombinaciji, savršeno ga nadopunjavaju sjedalice brenda 'Kare design' u sličnim nijansama.

U bazi zida, odnosno pregrade koja dijeli taj blagovaonski dio od dnevnog boravka nalazi se plamenik na bio etanol.
Gazište drvenog stepeništa koje povezuje gornju i donju etažu kuće napravljeno je od tikovine.

 

Posebnost mu daju čela od mramora "carrara", svijetlog kamena s tamnosivim linijama koji dolazi kao prirodni slijed poda u prizemlju kuće koje je kompletno obložen u taj vrhunski talijanski mramor. Obloge stubišta izrađene su od sivog medijapana s aluminijskim, zlatnim trakama koje prate stil ravnih linija cijele kuće.

Idealan balans tom modernom tonu osigurala je rasvjeta toplih, žutih tonova koja krasi stubište, vinoteku, zidne obloge, ali i okućnicu. Inspiraciju za neke ideje osvjetljenja Sylvia je donijela s nautičkih sajmova megajahti koje je posjećivala.

Ono što ovoj vili daje poseban šarm su umjetnička djela koja krase njezine zidove. Zadnje tri godine Sylvia Brok sakupljala je slike i skulpture po cijelom svijetu i za njih imala unaprijed predviđeno mjesto. Hodnik na prvom katu svojevrsna je galerija djela grčkog slikara Sonke Bio iz Atene, koje je nabavila u Mykonosu.

- Svidjele su mi se odmah kad sam ih ugledala. Živi kolorit, kontrast boja, simbioza pop arta, kolaža i raznih tehnika slikanja koje Sonke koristi osvajaju na prvi pogled i daju osobnost našem interijeru pravilnih linija. U prizemlju su još tri slike u stilu ekspresionizma, čiji autori su različiti umjetnici - govori nam Sylvia.

Za kraj smo ostavili krovnu terasu kao ultimativni element luksuza koji ovoj fantastičnoj kući daje “točku na i”. Opremljena je jacuzzijem, kompletnim šankom, DJ pultom, ležaljkama i predviđena, a za što drugo, nego za cjelodnevno uživanje...

 

Nije samo lijepa...

Energetski osmišljena kuća


Ova vila nije samo lijepa već je i “pametna” te energetski osmišljena kuća. Kompletno je klimatizirana najmodernijim sustavom grijanja i hlađenja, takozvanim fan coil sustavom. U posljednjih nekoliko godina fan coil vrlo je popularan zbog mogućnosti svojevrsnog prebacivanja sustava s grijanje na hlađenje i suprotno. Uz to, za hladne, burne otočne dane kuća ima osigurano i podno grijanje.

 

BAZEN

Za plivanje od kuhinje do lounga


Vila se nalazi uz samo more pa je njezina okućnica jednostavna i predviđena za uživanje oko bazena. Iako je dug čak 22 metra, bazen je “stopljen” s kućom i nenametljivo prati sve dijelove dvorišta te sadržaja koje ga okružju. Naime, izlaskom iz dnevnog boravka dolazi se na dio za plivanje koji se proteže cijelom dužinom do ljetne kuhinje i lounga za relaksaciju te cijeli prostor izvrsno komunicira.

 

#SYLVIA I TONI BROK#ROMANA LASAN#VILA NA ISTU

Izdvojeno

08. srpanj 2020 07:46