StoryEditorOCM
Životocean suza

Netko je pronašao pismo u boci, hrvatski korisnici na Redditu odmah su prepoznali jezik. Poruka je ganula sve

Piše S.K.
14. veljače 2023. - 21:55

Poruke u boci neobičan su način komunikacije ljudi na nekom pustom otoku koji prepuštaju moru i slučaju da ih dostave primatelju. Jedna poruka u boci zaintrigirala je korisnike društvene mreže Reddit.

"Našli smo ovo pismo u boci u moru, možete li nam ga prevesti?", upitao je jedan korisnik te društvene mreže.

Pismo je na srpskom jeziku, pisala ga je korisnica ocu, a budući da svi oko te objave komuniciraju engleskim jezikom, ponuđeno je nekoliko njegovih prijevoda.

Pismo koje je korisniku navodno u boci donijelo more na hrvatskome glasi ovako:

"Jedini moj Gigi, sada se više ne možemo riječima voljeti već dušom i srcem kao što smo uvijek. Najbolji si tata na svijetu koji je postojao, a za mene si tu, nisi nigdje otišao jer ja sam ti i kroz moje vene teče tvoja dobra krv i ljubav. Neka ti ovo cvijeće u oceanu donese moje misli i tugu i sreću, ali i mir! Obećavam da ću ostati ona ista, najbolja i samo ćeš nastaviti biti ponosan na svoju kćer svog sina. Nikada te neću preboljeti, nikada neću prestati biti tužna sve dok opet ne budem u tvojim rukicama koje su me uspavljivale i mazile i činile da sam sigurna. Čuvaj mi mamu, voli je i ljubi je od mene i bake Grozde, i kumu Vericu i prabaku i pradjeda. Momu mi zagrli, Ančicu, Slobu i druge koje sam voljela i koji su mene voljeli. Voli te tvoja Ančica", glasi pismo objavljeno na Redditu.

Korisnike je najviše zaintrigirala formulacija "biti ponosan na svoju kćer svog sina" pa su se pitali je li riječ o kćeri ili sinu. Srećom našlo se nekoliko korisnika koji su objasnili da je u ovim krajevima običaj kćeri od milja zvati sinovima. "U Hrvatskoj, Srbiji i okolnim zemljama vrlo je uobičajeno svoju kćer zvati ‘sine‘. Čini se pomalo zbunjujućim, ali to je samo kći koja se prisjeća vremena kada ju je tata zvao ‘sine‘, što je nekako nježan izraz, ali ga je očito teško prevesti", objasnio je jedan korisnik.

Primijećeno je i da je oproštajno pismo najvjerojatnije poslano iz Kalifornije, CA. Bilo je i polemika je li riječ o srpskome ili hrvatskom jeziku, ali su korisnici jasno odredili da je riječ o srpskom. Tu su i dileme je li pismo pisano djedu ili ocu, iako u njemu jasno piše da je Gigi najbolji tata na svijetu. Tri su se komentatora izjasnila da bi pismo trebalo vratiti u ocean da dođe do pošiljatelja.

Većinu komentatora pismo je dirnulo: "To je najtužnija poruka u boci do sada", "Drago mi je da ste ovo pronašli i objavili tekst jer mi je uljepšao jutro". "Moj tata, s kojim sam jako blizak, najbolji čovjek kojeg sam ikad poznavao i jedina osoba koja me istinski voli i jedina osoba na cijelom ovom svijetu koja je otišla više od toga da me usreći, koja je učinila toliko za mene da postanem što postao, umire. Kada on umre, bit ću uistinu sam. U ovoj poruci ova je djevojka rekla ono što osjećam i za to sam joj zahvalan", napisao je jedan korisnik na Redditu.

Elementarna novinarska sumnja zapitala bi se je li pismo zaista došlo morskim putem i da je putovalo samo jedan dan. Ali zanimljivost pisma, emocije koje je pobudilo vrijedni su pažnje i objave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 00:05