StoryEditor
ŽivotOprezno ljeti!

Ne ostavljajte sredstva za dezinfekciju ruku u automobilima: korisna su i djelotvorna, ali na visokoj temperaturi mogu izazvati veliku štetu

Piše PSD
24. lipnja 2020. - 15:50
Shutterstock

Sredstva za čišćenje ruku na bazi alkohola neizostavan su dodatak kod boravaka u javnim prostorima posljednjih mjeseci, no mala nepažnja u rukovanju ovim predmetom može dovesti do ozbiljnih posljedica. Naime, iz NHS-a upozoravaju da sredstva za dezinfekciju u plastičnim ambalažama mogu lako izazvati požar ako se ostave u automobilima za vrućeg vremena, prenosi Independent.

U upozorenju koje je izdalo NHS Property Services i koje se dijeli na web stranici Udruženja vatrogasne industrije objašnjeno je da je organizacija primila "brojne izvještaje o sredstvima za dezinfekciju koja su uzrokovala požare nakon što su ostavljena u vozilima po vrućem vremenu.”

- Sredstva za čišćenje na bazi alkohola, pod visokim temperaturama, zagrijavaju se brzo što rezultira oslobađanjem zapaljivih para, navodi se u upozorenju. 

Upozorenje uključuje sliku automobila koji je oštećen nakon požara izazvanog dezinfekcijskim sredstvom za ruke na bazi alkohola, a sadrži i grafički prikaz koji pokazuje da kada je temperatura 25 stupnjeva Celzijevih vani, temperatura u automobilu može doseći čak 55 stupnjeva.

Uz upozorenje da se sredstva za dezinfekciju u plastičnim posudama ne ostavljaju u automobilima za vrućih dana, bez nadzora, iz NHS-a  ponovno naglašavaju važnost redovitog i temeljitog pranja ruku kao najučinkovitije metode za suzbijanje širenja zaraze Covid-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. listopad 2020 15:41