StoryEditor
ŽivotFarmaceutska podvala

Ne nasjedajte! Gripa je imuna na antivirusne lijekove

Piše PSD.
12. prosinca 2014. - 10:08
Nakon što su objavili da je ovosezonski virus gripe mutirao, zbog čega cjepivo neće biti dovoljno efikasno, iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) poručuju da su građanima u borbi protiv gripe na raspolaganju antivirusni lijekovi (inhibitori neuraminidaze) koji su, kako napominju, djelotvorni kod svih sojeva gripe. Radi se o lijekovima Tamiflu (oseltamivir) i Relenza (zanamivir) koji, prema objašnjenju iz CDC-a, umanjuju simptome gripe i ubrzavaju oporavak nakon nje.

Neovisne analize, međutim, pokazuju da to nije istina, te da su informacije o njihovoj djelotvornosti rezultat netransparentnih istraživanja čije su rezultate u javnosti frizirale farmaceutske tvrtke. Neprofitna organizacija “Cochrane”, koja okuplja zdravstvene djelatnike, znanstvenike i pravnike iz 120 zemalja s ciljem neovisnih analiziranja i prikupljanja dokaza u području medicine, objavila je, naime, da Tamiflu i Relenza nisu ni približno učinkoviti kao što se godinama smatralo, te kako, uz to, mogu uzrokovati i ozbiljne nuspojave, o kojima se dosada šutjelo.

Iz “Cochranea” stoga upozoravaju na upitnu opravdanost nabavljanja tih lijekova, što su države diljem svijeta činile, i to posebice nakon izbijanja takozvane svinjske gripe prije pet godina.

Konkretno, oba lijeka, kako ističu iz “Cochranea”, smanjuju trajanje gripe samo za pola dana, a dokazi o sprečavanju komplikacija, kao što su upala pluća i bronhitis te smanjenju postotka hospitalizacija, nisu utvrđeni. Također, “Cochrane” nije utvrdio ni da uzimanje tih lijekova sprečava širenje virusa gripe s jedne osobe na drugu. Istodobno, iz “Cochranea” su izvijestili kako su kod osoba koje su uzimale Tamiflu zabilježene ozbiljne nuspojave, kao što su problemi s bubrezima, mentalni problemi, te mučnina i povraćanje, a moguć je i poremećaj srčanog ritma. Kod odraslih osoba koje su uzimale Relenzu nije utvrđen povećani rizik od nuspojava, dok za moguće štetno djelovanje u dječjoj populaciji nema dovoljno dokaza.

Sve navedeno iz “Cochranea” su utvrdili nakon pregleda i analize 46 kliničkih ispitivanja (20 za Tamiflu i 26 za Relenzu) u kojima je sudjelovalo više od 24 tisuće ispitanika, a rezulati su, dakle, osporili pretpostavku da su ti lijekovi djelotvorni u borbi protiv gripe.

- Sada imamo najsveobuhvatniji pregled o inhibitorima neuraminidaze koji postoji. U početku se smatralo da njihova upotreba smanjuje učestalost hospitalizacija i ozbiljnih komplikacija od gripe, što naš pregled nije utvrdio.
Međutim, utvrdili smo njihove štetne učinke koji u izvornim studijama nisu bile u potpunosti prijavljene. Sve ovo pokazuje kako je iznimno značajno da se osigura transparentna objava rezultata kliničkih ispitivanja - poručio je dr. David Tovey, urednik u “Cochrane” knjižnici.Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. rujan 2020 06:22