StoryEditor
Životnemojte se patiti

Ne možete spavati od vrućine? Nije svejedno u kojem položaju ležite ni što nosite, a ako sve zakaže, tu je 'egipatska metoda' koja jamči kvalitetan san čak i u sobi bez klime

Piše T.S.M.
23. srpnja 2019. - 22:02
shutterstock_1099904744

Kad se temperature i noću zadržavaju iznad 30 stupnjeva - a baš nas taj gušt, najavljuje Državni hidrometeorološki zavod - očekuje narednih dana - uistinu je neugodno spavati u sobi koja je loše toplinski izolirana ili nema klimatizacijski uređaj. Znojenje, okretanje po krevetu i sneno bauljanje po balkonu (ako ga ima!) izvjesniji su scenarij od blaženog počinka. Ako ste i vi takve sreće, predlažemo vam da idući put prije nego izgubite živce zbog (ne)spavanja u pretoploj sobi iskušate neki od trikova koje smo pronašli, a jedan od njih je, navodno, bio poznat još starim Egipćanima.

Za takozvanu 'egipatsku metodu' trebat će vam dva ručnika veličine onih za plažu. Jedan ćete staviti na krevet, a drugi smočiti hladnom vodom, dobro ocijediti tako da bude vlažan (možete ga lagano 'zavrtjeti' u perilici) pa ćete se njime pokriti. Dok spavate, vlažni ručnik će vas lijepo hladiti.  

Puno jednostavnija metoda je rashlađivanje uz pomoć ventilatora, ali pripazite kako ćete ga postaviti. Pokazalo se da je najučinkovitije usmjeriti ga prema prozoru otvorenom, kako bi izbacivao topli zrak iz sobe. Još je bolje koristiti dva ventilatora usmjerena tako da se zračne struje križaju, a uputno je i pred ventilator staviti lavor s hladnom vodom ili ledom.

Lakšem snu po ljetnim vrućinama pomoći će i posteljina od gusto tkanog, kvalitetnog pamuka, posebno ako je pola sata prije odlaska na spavanje rashladite u zamrzivaču (prethodno ju stavite u vrećicu). Ugodnije se spava i na prostirkama punjenim prirodnim materijalom, ako ih možete nabaviti, a preporučljivo je i jastuk zamijeniti onim punjenim heljdom ili drugim prirodnim materijalom koji sporije upija tjelesnu toplinu.

Ako vam je baš jako vruće u krevetu, nabavite termofor i napunite ga hladnom vodom, a isti efekt postići ćete ako čarape (ili nešto njima slično) napunite rižom i dobro rashladite u hladnjaku. Takve rashlađene paketiće smjestite uz točke na kojima osjećate puls i brzo ćete se rashladiti. 

Preporučljivo se i prije spavanja istuširati mlakom vodom, močiti noge u hladnoj vodi, popiti nekoliko čaša hladne vode, kao i spavati bez odjeće, a nije nebitno ni u kojem položaju ćete ležati. Pokazalo se da je spavanje u položaju 'spread eagle', u kojem se leži na leđima, a noge i ruke se međusobno ne dotiču, najpreporučljivije za vruće ljetne noći.

 Evo i dva savjeta za kraj: obične žarulje u sobi zamijenite štednima, a umjesto zavjesa objesite vlažnu plahtu. 

Laku noć!

#SD LITO#RASHLAĐIVANJE#SPAVANJE PO VRUĆINI#SOBA BEZ KLIME#EGIPATSKA METODA

Izdvojeno

09. srpanj 2020 07:52