StoryEditorOCM
ŽivotIMATE PROBLEMA S GRADIVOM?

Naučite bilo što u četiri jednostavna koraka koristeći metodu nobelovca i fizičara Richarda Feynmana koju je i sam koristio

Piše PSD
25. studenog 2021. - 18:08

Jeste li kampanjac? Neprestano odlažete učenje za ispit, a dan prije, kada napokon odlučite 'zagrijati stolicu', vam koncentracija svako malo leta na gluposti i ne uspjevate ništa zapamtiti. Uporno nastavljate buljiti u knjigu i pokušavate pamtiti, ali vam jednostavno ne ulazi u glavu. E pa vrijeme je da iskušate tzv. Feynmanovu tehniku.

Riječ je o mentalnom modelu kojeg je osmislio dobitnik Nobelove nagrade i jedan od najomiljenijih popularizatora fizike Richard Feynman. Ovaj znanstvenik je bio duboko poštovan i omiljen zbog svoje neposrednosti, dječačkog entuzijazma i sposobnosti da jasno prenese komplicirane teme, kao što je kvantna fizika, praktički svima.

David Godstein, autor knjige 'Feynmanovo izgubljeno predavanje', piše o tome da kada bi Feynman uvidio da ima poteškoća da nešto s lakoćom i jednostavnošću predstavi i objasni, smatrao bi da problem leži u samoj informaciji koja, očito, još uvijek nije dovoljno ispitana, prenosi National Geographic. Sam Feynman je znao reći: 'Rano sam naučio razliku između toga da znaš kako se nešto zove i da znaš što je to zapravo.'

Ova tehnika učenja je jasno predstavljena u biografiji Jamesa Gleicka iz 1993. godine 'Genije: život i nauka Richarda Feynmana'. U knjizi, Gleick demonstrira ovu metodu na primjeru kako je Feynman uspjevao savladavati svoje ispite na SVeučilištu Princeton. 'Feynman je imao posebne fascikle za stvari koje ne zna ili ne razumije. Onda je reorganizirao svoje znanje tako što je učio i po nekoliko tjedana rastavljajući svaku granu fizike pritom pazeći na nedoslijednosti. Drugim riječima, pokušavao je pronaći samu jezgru svakog problema', ispričao je Gleick.

Evo koraka koje je Feynman upotrebljavao:

1. Izaberite temu koju želite naučiti i počnite je proučavati. Zapišite sve što poznajete o njoj, a potom samo dodajte svaki put kada saznate nešto novo.

2. Pretvarajte se da predajete tu temu u učionici. Uvjerite se da ste u mogućnosti objasniti temu jednostavnim izrazima.

3. Ako zastanete, vratite se knjigama. Nedostaci u vašem znanju će biti očigledni. Ponovite problematična područja sve dok ne možete potpuno objasniti temu.

4. Pojednostavite i koristite analogiju. Ponovite postupak jednostavnijim jezikom i povežite činjenice, kako biste osnažili svoje razumijevanje.

Feynmanova tehnika je savršena za upijanje novih informacija, za razumijevanje starih podataka, za pamćenje, ili učenje za ispit. A za što ćete je vi koristiti?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 02:21