StoryEditor
ŽivotPosebna pažnja

Natečene noge ljeti mogu predstavljati pravi problem: kad ni more ne pomaže protiv neugodnog osjećaja, možete se poslužiti nekim ‘kućnim trikovima‘

Piše PSD
2. srpnja 2020. - 14:19
AFP

Problem otečenih nogu mnogima zadaje glavobolje tijekom čitave godine, no ljeti je on izraženiji. Nakon čitavog dana obavljanja poslova i zadataka, visoke teperature, koliko god neki u njima uživali, mogu ga samo pojačati, pa i učiniti svakodnevne aktivnosti gotovo nepodnošljivima.

Što pomaže?

Neugodna natečenost ne mora uvijek biti oku vidljiva. Radi se o osjećaju, a ponekad ga ne ublažava čak ni "terapija" u obliku mora, iako je i više nego preporučljiva. 

Javlja se iz više razloga, u bilo kojem dijelu noge, a najčešće oko gležnjeva  i stopala, no listovi i bedra nisu isključeni. Razlog je često zadržavanje tekućine, pa se pojava javlja tijekom određenih hormonskih promjena u tijelu, primjerice u trudnoći. No otekline mogu biti i posljedica upale, ozljede tkiva ili zglobova.

Utječu i svakodnevne navike - dugotrajno stajanje, pa i sjedenje pridonose oticanju. No ono može biti i simptom bolesti, stoga, ukoliko je vidljivo i često, potražite savjet liječnika. Može biti signal krvnih ugrušaka ili bolesti srca.

Kompresijske čarape

Ako se pak javlja isključivo nakon što ste bili izloženi napornim fizičkim uvjetima, hodanju (pogotovo u štiklama) ili planinarenju, pomoć bi vam mogla doći u obliku kompresijskih čarapa. Možete ih naći u lokalnim drogerijama, ljekarnama ili trgovinama obuće, a pridonose olakšanju kod natečenih nogu tako što sprječavaju nakupljanje tekućine.

Magnezij

Pokušajte se savjetovati s liječnikom oko uzimanja dodataka u obliku magnezija. Na tržištu su mnoge vrste, o tome smo pisali ovdje, no svakako nije preporučljivo piti ih na svoju ruku.

More ili kupka s Epsom soli

Pripremite si jednom dnevno hladnu kupku s Epsom soli. Pomaže i šetnja u moru, kao i gibanje općenito. Ne izlažite stopala ekstremno niskim temperaturama, jer to vam neće umanjiti bol od oticanja, naprotiv.

Preparati

Dok se neki kunu u djelovanje obloga s eteričnim uljima, stručnjaci upozoravaju kako je cirkulacija ključna. Masirajte noge preparatima koje ćete kupiti u ljekarni nakon savjetovanja s liječnikom, dostupni su danas mnogi za prokrvljenost s tom namjenom. Pokušajte nakon masaže noge staviti na povišeni položaj tako što ćete leći i položiti ih na nekoliko jastuka.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 08:14