StoryEditor
ŽivotPOVIJEST SE PONAVLJA

Naši roditelji su nas lagali, a i mi 'muljamo' svoju djecu. Utječu li na mališane neistine koje ponekad izgovorimo i štete li im? Eksperti upozoravaju: 'Propuštate priliku da svoje dijete nečemu naučite'

Piše I. P.
7. listopada 2019. - 20:23
shutterstock_362082206

Svi roditelji lažu djeci s vremena na vrijeme, kako bi izbjegli epizode plača ili poštedili njihove nježne emocije.

Psihologinja Tovah Klein, autorica nekoliko knjiga o odgoju djeteta komentirala je za Insider najčešće roditeljske laži te koliki utjecaj one imaju na djecu.

 

“Ovo je najbolji crtež koji sam ikad vidio/la

Dijete se vraća iz škole s crtežom na kojem su valjda sve boje koje su mu bile na raspolaganju, a na umjetničkom djelu kojim se hvali ne možete razaznati nijedan prepoznatljiv oblik? Većina roditelja reći će u tom slučaju svom djetetu da je crtež predivan i kreativan. Dr. Klein kaže kako je to uredu.

- Hvaliti dječji rad i postupke važno je u odnosu roditelja i djeteta, i nije dobro stalno ih kritizirati. Umjesto kritike možete mu skrenuti pažnju da nije morao/la koristiti toliko boja ili oblika, ili nešto slično. Nije dobro ni stalno komplimentirati djeci jer ako to činimo čak i ako dijete nije obavilo neki zadatak kako treba, ono neće napredovati, a vaše riječi ništa mu neće značiti jednog dana kad bude svjesno da nije sve što radi najbolje – kaže dr. Klein.

Nemamo više kolača

Nekad je lakše reći da više nema slatkoga u kući, nego se svađati s djetetom oko toga zašto ne može dobiti još jedan red čokolade. Dr. Klein kaže da je dugoročno bolje biti iskren i pomoći djetetu da s vremena na vrijeme prihvati kako nešto nije onako kako ono želi.

- Doći će trenutak kad stvarno nemate snage nositi se s dječjom histerijom ili plačem i lakše je reći da slatkoga više nema. Ali, to bi trebale biti iznimke, a većinom biste djetetu trebali reći istinu kako bi se učili nositi s tim da ne mogu uvijek dobiti ono što žele.

To pomaže njihovom mentalnom razvoju. Ali ako se povremeno poslužite ovom laži, to neće naškoditi djetetu – kaže Klein.

Dućan s igračkama, slatkišima ili igraonica, mjesta koja su “zatvorena” kad su roditelji umorni da se prepiru s djecom oko toga zašto ih ne mogu voditi tamo, slična je laži da nema više slatkoga. Nije štetna, ali je propuštena prilika da dijete očvrsne. 

Ako budeš prevrtao/la očima, ostat će ti tako

Ovo je pravi mit. Ali roditelji ga godinama koriste kako bi privoljeli mališane da se nasmiješe i izgledaju normalno na fotografijama.

Zubić vila / Sveti Nikola / Djed Božićnjak je ostavio poklon

Klein kaže da djeca uglavnom žele vjerovati u bajkovita bića poput Djeda Božićnjaka, ali shvaćaju da ona možda i nisu stvarna.

- Uvijek kažem da treba naslutiti kako se djeca osjećaju, pa umjesto da smišljate priču o tome kako se Djed spuštao niz dimnjak, možete pitati dijete što misli tko mu je ostavio poklon. Tako nećete raspršiti dječje fantazije, a saznat će istinu kad budu spremni za nju – dodaje.

Skoro smo stigli

Na obiteljskim putovanjima slavna je rečenica i zapravo nije laž jer "skoro" nije neko određeno vrijeme.

Ribica / mačka / pas samo spava

Zlatne ribice nisu poznate po dugovječnosti, a i drugi kućni ljubimci nažalost mogu umrijeti dok su djeca mala.

Roditelji će možda biti u napasti da izbjegnu istinu govoreći da ljubimac samo spava ili da je otišao na farmu, ali Klein kaže da bi roditelji trebali iskoristiti tu priliku da s djecom obave iskren razgovor o smrti, s kojom će se ionako kad – tad morati suočiti.

- Smatram da je važno reći djeci istinu o smrti kućnog ljubimca. To neće preplašiti djecu na način na koji potrese odrasle. Često lažemo djeci jer smo kao odrasla osoba, i kao roditelj, zabrinuti. Istina će ih rastužiti, ali im može pomoći da shvate i dobra je prilika da postavljaju pitanja o svemu što ih zanima. Drugačije je kad se radi o nekoj važnoj osobi u dječjem životu – objašnjava psihologinja.

Ne znam

Djeca imaju jako puno pitanja. Zašto je nebo plavo? Zašto se ljudi razbole? Zašto više nema dinosaura? Dosta roditelja će u jednom trenutku reći “Ne znam” kako bi izbjegli daljnja pitanja na koja im se ne da smišljati odgovore.

Neriješeno je 

Reći da je rezultat neke natjecateljske igre ili utrkivanja neriješen zgodan je način da se izbjegnu rasprave i povrijeđeni osjećaji – čak i ako je to način za izbjegavanje istine. Ali Klein kaže da je frustrirajuće i zbunjujuće za djecu kad im odrasli kažu da je rezultat igre drukčiji od onoga što i sami vide.

- Odrasli to čine jer žele da njihova djeca budu zadovoljna i sretna, ali mališani najbolje reagiraju kad kažemo da su se trudili, i da će možda sljedeći put i uspjeti i pobijediti vas. Mislim da nas oni brzo prozru. Ali ova laž dugoročno nije štetna – kaže dr. Klein.

Imam oči na leđima

Ovo nekad i nije laž jer roditelji zaista kao da imaju šesto čulo i mogu naslutiti kad se djeca spremaju na neku nepodopštinu.

item - id = 626918
related id = 0 -> 1148500
related id = 1 -> 1148237
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2021 21:33