StoryEditor
ŽivotTINU ZA DUŠU

Naš novinar je gucnuo vrgorački gin, pa još jednom i stao osupnut: Naježio sam se... Trijeznog me oborio s nogu!; Drago je Jeleni Nosić, ona je s familijom inspirirana velikanom pokrenula iznimnu stvar, evo cijele priče

1. kolovoza 2022. - 14:50
Dragi i Jeleni Nosić spravljanje vlastitog džina u dnevnom boravku uopće se nije učinilo ludo! Svima ostalima iz njihova okruženja, naravno, jestJoško Šupić/Cropix

Naježio sam se. Jesam, majke mi. A nisam puno popio, tek dva, tri gutljaja, ali i to je bilo dovoljno za iskustvo koje se pamti, baš kao što se i inače pamti sve ono što prvi put probate.

Drago je Jeleni. Svakakvih je komplimenata na svoj račun čula, ali ovakav još nije. Došao novinar u Vrgorac, u fra Ivana Rozića 12, i naježio se. Destilerija ga trijeznog oborila s nogu.

Pa se opružio među kotlove i prepustio aromama kakve ni u parfumeriji nikad oćutio nije. Danima bi vam sad mogao pričati. O ruzmarinu. I biokovskim travama. I borovici. Smriču. Dragljanskoj vodi. I knjigu bih mogao napisati. Zbirku pjesama. Zaljubiti se poput Tina Ujevića. Podati se pjanom vjetru života.

- Tin nam je bio prva inspiracija - veli Jelena.

Za sve je kriva korona

A oni su obitelj Nosić. Jelena, Drago, David i Aleksandar. Jelena, rođena Majić, diplomirana je agronomka specijalizirana za alkoholna pića, Drago je suprug, menadžer u turizmu, trenutačno voditelj jednog resorta u Bolu, a David i Aleksandar su dječaci, sasvim maleni, proći će još godine prije nego otkriju čari alkohola. Zasad samo pomažu brati smrič.

- U koroni smo se uhvatili planinarenja pa su nam na svježem zraku svakakve ideje počele padati na pamet - govori Jelena.

Spravljanje vlastitog džina, u dnevnom boravku kad već adekvatan podrum nemaju, uopće im se nije učinilo ludo. Svima ostalima iz njihova okruženja, naravno, jest, ali njima ni blizu. I zato su potajice, da nitko ne zna, počeli kuhati alkohol.

- Po prvi kotao otišli smo u Samobor. Bila je zima, snijeg, a mi se izgubili. Mislili smo da je to znak, da se trebamo ostaviti ćorava posla, ali inat je bio jači pa nismo - smije se Drago.

Lagali bi kad bi rekli da nisu imali pojma što rade. Ipak je Jelena diplomirala na alkoholu. Bila je glavna faca u studentskom domu. Nijedan tulum bez nje nije mogao početi. Znalo se u koga je prava roba.

To su bili dani...

- To su bili dani - namiguje da djeca ne vide.

Proizvodnji craft džina pristupili su kao hobiju. A znate kako je to s hobijima, ne tražite vi njih, nego oni nađu vas. Ima tako jedan, i to baš u Vrgorcu, koji je toliko infišao u Gospodara prstenova da je nedavno cijeli ljetni bonus dao za Gimlijevu sjekiru. I još dva mača. Eno mu ih vise na zidu. Žena ni riječ nije rekla. Kad je hobi u pitanju, nema prigovaranja.

image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix


- Džin je našao mene, a ne ja njega - priznaje i Jelena.

I to kakav džin. Čista poezija. I strast. Umijeće stvaranja. Zato i jest dobio naziv “Poetica”. Da nazdravimo s Tinom, kad već on ne može s nama. Jer, tu je stari pjesnik, eno ga u kutu, na portretu koji su Nosići dobili na dar. Da ih gleda i opominje. Da se ne igraju s alkoholom. Učas se blagoslov u prokletstvo pretvori.

Najzdravije žestoko piće

- Možda niste znali, ali džin se smatra klasičnim ženskim pićem - uzvraća Jelena na naše čuđenje otkud ona za kotlom.

Surfamo jer ne vjerujemo. Budale. Naravno da je istina. Džin se smatra i najzdravijim žestokim pićem, istraživanja su pokazala da ublažava menstrualne bolove i da je dobar za kosu, kožu i nokte. Sužava bore. Sprječava perut. Povećava libido.

Ubrzava cirkulaciju. Usporava starenje. Pomaže kod nadutosti. Ni muškarci, dakle, ne moraju brinuti. Pijte, slobodno, ne stidite se.

image

Jelena Majić Nosić s bocom borovica koje su osnova za gin: Nije je lako brati, da znate. Bode ko sam vrag! Za sto litara džina treba utrošiti otprilike osam sati branja

Joško Šupić/Cropix

Drago ih je na stotine probao prije nego je supruzi stisnuo ruku i rekao da je uspjela. Nije bilo lako, nije bilo ni brzo, pokušavalo se, griješilo se, ulijevalo, prolijevalo, testiralo, kombiniralo, ali se na koncu isplatilo. Džin iz destilerije Nosić jednostavno očarava. A tonik ga samo kvari.

- Bitno je koji tonik dodajete, brendovi koji se najčešće mogu naći u našim trgovinama sadrže pojačivače okusa koji pravom džinu najčešće štete - objašnjava Drago.

A pravi džin prije svega mora imati pravu vodu. Jer, čisti etilni alkohol imaju svi, ali voda čini razliku, ona sve oplemeni.

Voda s izvora

- A ova naša voda s izvora u Dragljanima, tu, odmah uz Napoleonovu cestu, pravo je blago, uspoređivati je s vodom koju inače ljudi piju ili koja se može kupiti u trgovinama radnja je koja i nema baš smisla - dodaje.

image

Jelena je diplomirana je agronomka specijalizirana za alkoholna pića, Drago je menadžer u turizmu, a David i Aleksandar su sinovi koji, zasad, pomažu brati smrič

Joško Šupić/Cropix


Sve što “Poeticu” čini ovako čarobnom rođeno je u Vrgorskoj krajini. I borovica i ružmarin i trave. Samo su agrumi neretvanski. A ta borovica, aromatska esencija svakog džina odnosno plod smrike, smriča ili smrikinje kako se ovdje kaže, iz Majića je, Jelenina rodnog sela, koje je nekoć nosilo naziv Gusto Smričje.

- I nije je lako brati, da znate. Bode ko sam vrag - vele berači Nosići.

Za sto litara džina treba utrošiti otprilike osam sati branja. A treba i paziti što se bere. Pogotovo jer smrič plodove “baca” svake druge godine. Nije to, da ne biste sad i vi poletjeli kao nekoć za smiljem, čupaj i trpaj.

Kao i u svemu, treba znati što radiš. A Jelena zna. Em je diplomirana alkohologinja, em je prošla veliki broj edukacija kod najvećih svjetskih stručnjaka za proizvodnju džina.

- Spasila me korona, sva su predavanja bila online, da nisu, teško bih to sebi mogla priuštiti - pojašnjava.

Spomen rodnom kraju

Napominje kako nije željela napraviti još jedan džin, craft ekstravaganciju, nego kroz piće koje proživljava svoju renesansu odati spomen svom rodnom kraju.

Spojiti raskoš mirisa i okusa ovog pitomog, plodnog, a tako podcijenjenog podneblja s njegovom bogatom poviješću i kulturnim naslijeđem.

Spomenik je to svilenkast, a čvršći od mramora. U zrak će se ovaj put samo čaše dizati. Kao što su se dizale 5. srpnja kada je “Poetica” napokon predstavljena javnosti.

- Naravno da smo to morali napraviti na Tinov rođendan - kratko će Jelena.

'Poetica' potiče na kreativnost i poeziju

Dan je to kada se već tradicionalno dodjeljuje i književna nagrada nazvana po velikome Augustinu, no ovaj put, neka oproste poete, samo se o “Poetici” pričalo. A to, koliko čujemo, starom Ujeviću nije smetalo.

- “Poetica” potiče na kreativnost i stvaranje, oživljava umjetnost, osobito poeziju i rađa nove ideje - nadahnuto će Drago.

A kreativnost se vidi i a da “Poeticu” ne okusite. Etiketa je, naime, originalna. Konceptualna. A svaku bocu čini personaliziranom jer uz osnovni dio sadrži i elektrostatičku naljepnicu sa započetim stihovima koje treba nadopuniti. Kojim god riječima hoćete, na onome koji piše ili poklanja ovu jedinstvenu bocu jest da pronađe nadahnuće.

image

Unikatne etikete sa započetim stihovima koje treba nadopuniti

Joško Šupić/Cropix


- Naljepnica je to koja se može bezbroj puta koristiti, koja može ostati i draga uspomena, a s obzirom na to da ne reagira na papir može postati i dobrodošao bookmark - tumači Jelena.

Priča umjesto konfekcije

Za etiketu, kao i za logotip tvrtke, stilizirano pero umočeno u tintu koje istovremeno tvori i slovo p i kulu kao zaštitni znak Vrgorca, zaslužna je ekipa iz Rijeke, iz agencije za grafički dizajn Fabula. Oni “Poetici” izrađuju i internetsku stranicu. I to će, čujemo, biti nešto posebno.

- Pokreću nas ljubav i strast te želimo da se to vidi u svakom dijelu procesa proizvodnje našeg džina, a ne samo u okusu - govore Nosići.

Tržišne vrijednosti ne žele nametati kao osnovno mjerilo uspjeha. Romantika i hedonizam su im bitniji. I mistika vlastita pothvata. Priča. Umjesto konfekcije.

- Ukupna količina proizvodnje koju planiramo za 2022. godinu je 3500 boca, što jamči maksimalnu kvalitetu svake boce. Nikad nećemo biti industrijska destilerija te ćemo uvijek zadržati pristup kojim kvantitetu podređujemo kvaliteti - obećava Jelena.

15 tisuća boca godišnje

Njihov kotao, a sad već imaju i onaj veliki od sto litara, omogućuje im punjenje oko 15.000 boca godišnje. No, žurbe nema. Bitnije im je “Poeticu” pozicionirati kao “vrhunski craft džin koji ima snažan karakter, jedinstven okus i miris te hype, urban, smart, hipster, party proizvod koji je istovremeno i poželjan poklon dragim ljudima, prijateljima, ali i samome sebi”.

image

Pečat i vosak za čep

Joško Šupić/Cropix


Craft scena u Hrvatskoj i više je nego solidna. Nosići tvrde da među petnaestak destilerija imamo nekoliko sjajnih džinova. Old Pilot’s, na primjer.

Kad bismo došli do njihove razine bili bismo stvarno u oblacima. Iako, i ovako lete. Pročulo se za Nosiće iz Vrgorca pa ih već traže na Novom Zelandu i u Danskoj.

- Moglo bi biti nešto, ali o tom potom - tajnovito će bračni par.

Ne zalijetati se

Vole tako raditi, top secret. Ne zalijetati se.

- Jelena je perfekcionist, ne može boca vani dok ona ne bude milijun posto zadovoljna - kaže Drago.

- Ili tako ili nikako - potvrđuje Jelena.

Naglo ustaje i otvara jedan pretinac u destileriji. Uzima bocu bez etikete. Puna je. Vadi čep i nudi nam da pomirišemo.

- Hm, ovo je skroz drugačije, daje na karamelu - oprezno ćemo, da koga ne uvrijedimo.

image

Opružio sam se među kotlove i prepustio aromama kakve ni u parfumeriji nikad oćutio nisam. Danima bi vam sad mogao pričati. O ruzmarinu. I biokovskim travama. I borovici. Smriču. Dragljanskoj vodi

Joško Šupić/Cropix


- To je slador od jagode, nije još došla na svoje, na čekanju je. Tražim prave arome i okus za limitiranu ediciju infuziranu jagodom koja će se zvati Summer sonet, dok na zimu planiramo pustiti varijantu džina pod nazivom Winter balade - otkriva Jelena.

Planova je, ukratko, puno. I viski bi mogao poteći na adresi fra Ivan Rozića 12. A i nova destilerija je već nacrtana. No, neka prije “Poetica” zaživi punim plućima.

- Znate kako je rekao Charles Bukowski, ako se dogodi nešto loše, piješ da zaboraviš; ako se dogodi nešto lijepo, piješ da proslaviš; ako se ne događa ništa, piješ da bi se nešto događalo - nazdravlja Drago.

A u Vrgorcu se događaju sjajne stvari. Da se naježiš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 00:42