StoryEditor
ŽivotAUKCIJA ZA VIKEND

Napoleonove čarape nudit će se za pet, a dvorogi šešir za 400 tisuća eura

Piše PSD.
14. studenog 2014. - 10:02
Razni predmeti koji su nekad pripadali slavnome francuskom vojskovođi i vladaru Napoleonu Bonaparteu tijekom vikenda će biti ponuđeni na aukciji u Francuskoj, a među predmetima će se naći i njegov poznati "dvorogi" šešir.
Vlasnici predmeta su članovi monegaške kraljevske obitelji, a sredstva koja će se prikupiti na aukciji iskoristit će za renoviranje palače.

"Radije ću ovoj zbirci predmeta i relikvija dati nov život... nego da nastave živjeti u sjeni", stoji u pisanoj izjavi princa Andrewa čiji je pradjed Louis II., veliki obožavatelj Napoleona, predmete prikupio.

Ključevi, mač, žlica

Zbirku među ostalim čine brojni medaljoni, kovanice, dekorativni ključevi, slike, skulpture, mač ukrašen dragim kamenjem, ruska žlica za kavijar, mecima izrešetan brončani orao koji je nekada stajao na vrhu motke vojne zastave, razni dokumenti.

Na popisu ponuđenih predmeta ima i neobičnih predmeta, poput primjerice Napoleonovih čarapa čija se vrijednost procjenjuje na 5000 eura. Ipak kultni šešir kolekcionarima će biti najzanimljiviji predmet. Očekuje se da će na aukciji postići cijenu od najmanje 400.000 eura.

No i zainteresirani koji ne mogu izdvojiti toliku svotu novca za zanimljiv predmet iz kolekcije moći će si priuštiti neke od njih. Primjerice mali medaljoni moći će se kupiti za stotinjak eura.

H

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 11:27