StoryEditor
Životčovjek-pauk

Nakon Burdž Kalife i Empire State Buildinga, 'francuski Spiderman' popeo se na slavni hotel u Havani

Piše PSD.
5. veljače 2013. - 12:37
Praćen stotinama oduševljenih promatrača s ulice, poznati "francuski Spiderman" Alain Robert popeo se na vrh glasovitog hotela "Habana Libre" u središtu kubanskog glavnog grada.

Za uspon na vrh zgrade od 27 katova Robertu je trebalo samo pola sata. Pri penjanju i silasku taj se pedestogodišnjak nije koristio nikakvim užetom ili zaštitnom opremom.

Za Roberta ovaj hotel i nije bio preveliki izazov jer se u karijeri već popeo na najviše nebodere svijeta poput Burdž Kalife, Empire State Buildinga ili Petronas tornjeva. Novinarima je poslije kazao da se odlučio za uspon na hotel jer je u njemu bio prvi stožer Fidela Castra nakon što je preuzeo vlast revolucijom 1959. godine i trijumfalno ušao u Havanu.


"To je kubanski simbol", kazao je Robert, kojeg visina hotela od 126 metara nije nimalo zabrinjavala. Malo je, kazao je, jedino strahovao od lomljenja fasade, koja kao niti na većini kubanskih zgrada nije u sjajnom stanju. Ovo mu je prvi pothvat na Kubi, a dosad je osvajao zgrade u 30 država. "Penjanje je način da se otkrije zemlja, njezina kultura", kazao je.

Hotel je otvoren 1958. kao "Habana Hilton" i u to je doba bio najviši i najveći hotel Latinske Amerike. Nakon Castrova ulaska u grad naziv mu je promijenjen u "Habana Libre" (Slobodna Havana).

(H)
FOTO: WALLPAPER
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. kolovoz 2022 12:22