StoryEditorOCM
ŽivotŠIME KOVAČEVIĆ

Najtužniji dan u životu reportera emisije ‘Dobro jutro, Hrvatska‘: Nisam vidio hrabriju ženu! Pitao sam se kako to izdržava? Njezin gubitak me slomio, a sve ovo radim za nju...‘

Piše Vinko Paić
15. prosinca 2022. - 21:45

Kad je prošle godine u jedanaestom mjesecu izgubio najmlađu sestru Valentinu (40), vjerni gledatelji jedne od najdugovječnijih emisija HRT-a ‘Dobro jutro, Hrvatska‘ teško da su na licu splitskog reportera Šime Kovačevića (42) mogli zapaziti kako upravo u tim trenucima njegove životne staze plove nemirnim morima... Poput pravog profesionalca, razigran kao pravo dijete u svojim javljanjima uživo iz Splita, Šime ničim nije dao naslutiti da se njegov najveći životni oslonac bori za život. Novinar je jedini sin svojih roditelja (oboje su nažalost pokojni), a osim njega imali su još pet kćeri. U dobi od samo 11 godina Šime je izgubio sestru Alemku koja je sa samo 22 godine doživjela srčani zastoj. Šok od kojeg se dugo oporavljao.

- U tom vam trenutku stane svijet! Rekao sam sebi da ću biti super učenik, vrijedan i marljiv, samo da ponovno oživim...  – prisjetio se bolnog dječačkog gubitka zbog kojeg je postao jači.

image

Šime sa sestrama Alemkom i Valentinom. Nijedna, nažalost, više nije živa.

Privatni album

Novi su šokovi uslijedili smrću roditelja, ali onaj najveći, kaže Šime, od kojeg se još nije oporavio, zbio se kad mu je još jedna sestra zauvijek zaklopila oči. Bio je to najtužniji dan u njegovom životu. Dvije godine mlađa Valentina umrla je od posljedica karcinoma dojke s kojim se borila gotovo pet godina.

- Još nisam svjestan da je otišla. Nemam snage izbrisati njene poruke, broj, kamoli upotrijebiti riječ ‘pokojna‘. Evo i sad sam jedva to izgovorio. Nisam vidio ni osmrtnicu. Toliko sam se puta divio njenoj snazi i pitao kako izdržava sve te kemoterapije i kako bi meni bilo na njezinom mjestu... Borila se poput lavice, nisam nikad vidio hrabriju ženu. Ona je nas tješila, a ne mi nju! – govori Šime.

- Valentinin gubitak me slomio. Užasan je osjećaj kad izgubite roditelje i stariju sestru, a gubitak mlađe je nešto što još ne mogu pojmiti. Bilo mi je kao da je cijeli svijet stao. Onda sam izašao na ulicu i vidio da je sve kao i inače, međutim došlo mi je da se iz sveg glasa zaderem i kažem slučajnim prolaznicima: Kako se vi možete smijati i veseliti kad više ništa nije u redu i neće biti u redu...?

image

Šime Kovačević

Paun Paunovic/Cropix

Brat i sestra bili su nerazdvojni od ranog djetinjstva i najbolji prijatelji. Zajedno su se igrali, smijali, plakali, pričali o prvim ljubavima, sve su znali jedno o drugom...

 - Bila mi je uistinu najbolja prijateljica. Iako sam ja išao u grafičku, a ona u prirodoslovnu školu, zgrada nam je bila ista, pa smo se i tamo viđali. Bila je prizemnija od mene koji sam uvijek bio u nekom vjetru. Recimo, kao mali, ostavio bih igračke na ulici, a ona bi ih skupila i donijela kući. Pazila je na mene, kao da mi je mama, iako sam stariji od nje. Njezin sin, moj nećak, znao je za mene govoriti da sam mu stariji brat. Kad nam je umrla majka, to ju je dotuklo i sestra se od silnog šoka razboljela – tužno će reporter.

image

Šime Kovačević

Nikola Vilic/Cropix

Povodom Valentininog rođendana organira humanitarnu reviju (Šime je, inače i modni kreator), koja će se održati 18. prosinca s početkom u 20 sati u atriju splitske škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju. Istoj onoj koju su pohađali Valentina i on.

- Želim sve nas upozoriti kako je život prekratak i da prođe brzo te da trebamo pokušati što više uživati u dobrim stvarima. Reviju će nositi i osobe koje su uspjele dobiti bitku s karcinomom, kao i oni kojima su članovi obitelji oboljeli od karcinoma, dio će nositi i kolege novinari, jer mislim da je jedna od misija našeg posla širiti nadu u bolje sutra.

image

Šime Kovačević

Duje Klaric/Cropix

Znam da bi Valentina bila ponosna na mene zbog ovoga, baš kao i onda kad bi me gledala na televiziji. Ne želim da svijet zaboravi da je postojala! – zaključuje novinar kojemu najveću sreću predstavlja to što će mu ove nedjelje modnu reviju iz prvih redova pratiti ostale tri sestre. Emocija i pokoje suze, sigurni smo, te večeri, neće nimalo nedostajati...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 09:55