StoryEditor
Život'Izdajnici'

Na 'lajnapu' najpopularnijeg festivala u Hrvatskoj ubrali smo i njih: ovi mladi Makarani nastupit će uz neke od najvećih svjetskih glazbenih faca

10. svibnja 2018. - 00:46

– AAA! Prošli su! – razveselili smo se svi mi nepristrani stanovnici Makarske rivijere nakon što je bend "Ischariotzcky" prošao na natječaju INmusic festivala, ma čim se proširila vijest da su nakon dva kruga glasanja baš oni dobili čast nastupiti uz svjetske face.

Bend je to neobična imena koji vješto koketira sa žanrovima dok uspijeva ostati jednostavan u kompleksnosti. Otkad su na jesen objavili singl "Perfect Sky", nastupili na banjolučkom Demo festu i breljanskom Šakanu, prikupili su solidan materijal i sad kreću u snažniju borbu za pozornice. Sva ta promišljena organizacija nije im pala s neba. Predvodi ih Joško Klarić, pjevač nekadašnjeg benda "Pešes". S njim smo razgovarali da vidimo što će obući na INmusic, i kako se izgovara "Ischariotzcky".

"Ischario..."? Otkud to neobično ime?

– Ime je došlo od hrvatskog izgovora prezimena biblijskog lika Jude Iškariota, koji se jedinstveno kod nas izgovara Iškariotski. Razlog je što sam imao potrebu da konstantno podsjeća na izdaju, tj. na činjenicu da sve ljude koje volimo izdamo bar jednom u životu.

Vidimo vas na dosta "lajnapa" regionalnih festivala.

– Sljedeći nastup je 17. svibnja na Beer Festu u Zagrebu, a nakon toga imamo 25. svibnja veliki koncert u Makarskoj na otvorenom, s bendom "Rezerve", u sklopu biciklijade udruge "Lanterna". Onda slijedi veliki INmusic, 26. lipnja, te malo nakon toga i Mostar Summer Fest, gdje smo četiri dana kasnije. Posljednji, za sada, potvrđen datum za ovo ljeto je Toochepin festival. Otvaramo ga 20. kolovoza. Nadamo se da će ih biti još.

Veselite li se INmusicu? Može li se taj nastup nazvati vatrenim kršenjem benda?

– Itekako se veselimo. Fenomenalan je osjećaj da ćemo nastupiti na najvećem festivalu u Hrvatskoj, a pogotovo da ćemo dijeliti pozornicu s imenima svjetske scene, uzorima kao što su Nick Cave ili Queens of the stone age. Na istom mjestu, na istoj pozornici. Glazba Josha Hommea je utjecala na moj rad i još uvijek utječe, tako da je nastup na ovogodišnjem INmusicu ostvarenje jednog malog sna.

Što se tiče pripreme, imat ćemo skraćeni set, jer nam je nastup ograničen na pola sata, ali, naravno, za svaki koncert se pripremamo jednako i dajemo na pozornici sve od sebe kako bismo pokazali točno ono što jesmo i što ova glazba predstavlja. Bilo vatreno krštenje ili ne, sigurno će dobro izgledati u biografiji benda. Zahvaljujem ekipi INmusica na jedinstvenoj prilici, portalima koji su nas uvrstili u najuži krug izvođača i, naravno, glasačima.

Kako biste nazvali svoj žanr? Možete li se usporediti s nekim?

– Da budem iskren, nemam pojma, i ta klasifikacija po žanrovima mi nikada nije bila jača strana. Na Demo Festu 2017. nas je Ida Prester okarakterizirala kao indie pop bend, što se nekako ukorijenilo uz ime "Ischariotzcky", ali mislim da je taj zaključak proizišao iz pjesme "Perfect Sky". Igramo se instrumentima. Ima tu dosta elektronike, ali i klasičnih dijelova, puno perkusija, imamo i brass-sekciju, što u momentima donosi "bigbendovski" pristup izvođenju. Puno nas je, svatko ostavlja potpis u zvuku. To nam se sviđa. Vokalne dionice jesu "popastične" i kako nas troje pjeva, uživamo u slaganju harmonija vokalima, što najvjerojatnije proizlazi iz bliskosti s klapskom glazbom, tako da možemo reći da imamo i trunčicu etna u tome svemu. Eto. I dalje nisam zaključio koji je žanr, ali nama se sviđa.

Nedavno ste natupali u HNK-u Mostar. Kazalište i elektronika, pop – kako je taj miks zaživio?

– Ispunjeno kazalište do zadnjeg mjesta, intimna atmosfera u kontroliranim uvjetima s trenucim tišine, što, po mojemu mišljenju, savršeno pristaje našoj glazbi. Za nas je to poseban koncert i iznimno smo zahvalni svima koji su nam pomogli i dali nam priliku da se ovaj nesvakidašnji spoj kazališta i elektropop-glazbe ostvari. Planiramo napraviti još takvih događaja. Koncert je sniman, tako da ćemo u skorijoj budućnosti objaviti nekakav rezime.

Kakvi ste s materijalom, može li se uskoro očekivati album?

– Trenutačno nastupamo s 13 autorskih pjesama. Naći će se na albumu "Recovery". Snimljene su dijelom u mom kućnom studiju "Konoba", a dijelom u studiju "Morris" u Zagrebu. Planirali smo ga objaviti u obliku dva odvojena EP-a, ali još nismo sigurni u kakvoj će formi na kraju biti, samo znamo da će biti u ovoj godini. Ne žuri nam se. Želimo da album bude točno onakav kakvog smo ga zamislili. Na sljedećem singlu "Nothing at all" trenutno nam je glavni fokus.

Je li "Iškarjocki" po nečemu sličan "Pešesu"?

– Hm. Ima sličnosti, naravno. Budući da smo za "Pešes" većinu pjesama napisali Matej Mikulić i ja, tako da mora postojati sličnost. Oba projekta imaju zasebnu priču, tako da je teško napraviti neku usporedbu.

Kako vas "milijun" napravite jednu pjesmu? Kako ona nastane?

– Nema nekog pravila. Nastaju iz glasovnih zapisa na mobitelu, ili iz teksta, ili iz harmonija odsviranim na nekom instrumentu. Neke nastanu za nekoliko dana, neke se grade mjesecima. Ovisi sve o tome koliko su jasne ideje i vizija završne faze pjesme. Bend na kraju da novu dimenziju ma koliko god pjesme bile završene. S vremena na vrijeme volim surađivati s drugim izvođačima jer je to jedan od načina za osvježavanje kreativnosti i ideja, a ujedno i uzajamno poticanje i učenje.


Bend čine:

Joško Klarić, glavni vokal/klavijature
Petra Klarić, vokal
Jure Brekalo, bubnjevi
Ivan Srzić, bass
Borna Augustinović, udaraljke
Petra Šošić, klavijature/vokal
Jakov Puharić, akustična/električna gitara
Stipan Popović, akustična gitara
Danijel Curić, truba
Adam Gvozdenović, truba
Tea Bašković, trombon
Valentino Juras, tonac benda

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 19:02