
Možda su vam neke od ovih namirnica na vrhu liste voljenih, no ukoliko imate problema s lošim zadahom, trebali biste ih izbjegavati. Posebno na radnom mjestu, ili na mjestima gdje niste u prilici odraditi oralnu higijenu.
Najbolje bi bilo općenito svesti ih na minimum.
Svima je jasno da češnjak ili alkohol ostavljaju loš zadah, ali na vašem se dahu itekako osjeća ako ste konzumirali i još neke namirnice, u kojima, moguće, nikad ne biste uočili krivca.
Evo liste pet nepoželjnih:
1. Konzervirana riba
Znate onaj miris kakav vas zapuhne kad otvorite riblju konzervu? E, pa takav se osjeća i na vašem dahu kad je pojedete. Tuna iz konzerve može se doimati kao zgodna ideja za obrok na poslu, ali nemojte. O inćunima da ni ne govorimo.
2. Sir
Valjda ih svi obožavamo. Jedna su od svima omiljenih namirnica, u varijanti doručka ili večere. Ili "snacka" na radnom mjestu. Nisu svi sirevi jednako "smrdljivi", ali se dosta ćute na zadahu. Kada bakterije razgrade laktozu, lipide i proteine koji se u siru nalaze, stvara se sumporvodik koji je odgovoran za neugodan zadah, navodi Ordinacija.hr.
3. Kava
Tko može preživjeti dan bez nje? Rijetki. Često nam je miomirisna tekućina ujutro prva na usanama, u pauzi posla..., no nažalost, pijenje kave ostavlja loš zadah. Razlog je sličan kao i s alkoholom: suši usta i tako dozvoljava bakterijama da se množe.
4. Proteini
Jeste li čuli za keto zadah? On je posljedica keto dijete koja je puna proteina. Ne samo da će namirnice poput jaja, mesa i mliječnih proizvoda uzrokovati zadah po amonijaku, već se i masne kiseline razgrađuju u ketone, pa tako dolazi i do metalnog okusa u ustima, piše Ordinacija.hr.
5. Umak od rajčice
Obožavana šalša ipak je uzrokom neugodnih problema. Bakterije se, naime, vole množiti u okolini koja je kisela, a uz to rajčica može uzrokovati i povrat kiseline iz želuca u usnu šupljinu, što dodatno pogoršava situaciju.