StoryEditor
ŽivotNevjerojatni uvjeti

Mosorašima vrijeme ne ide na ruku, ali uspjeli su: za rođendan najstarije splitske planinarske udruge zastavica viori na 95 vrhova iznad 2000 metara

10. kolovoza 2020. - 17:30
Ledenjak na Monte Rosi

Odlazak u planine - odlazak je doma, kaže nam Denis Vranješ Vinci iz HPD-a "Mosor", kojeg smo uhvatili upravo nakon povratka s Blidinja, točnije s moćne Čvrsnice i njegova vrha Pločno na 2228 metara nadmorske visine.

Kako to nerijetko biva, "čovjek snuje, a Bog odlučuje", pa je nepovoljna vremenska prognoza prolongirala planove za odlazak u Nacionalni park Sutjeska i Park prirode Piva, no strastveni planinar poput Vincija imao je "plan B", pa je vikend proveo na Čvrsnici, odakle je u podnožje, sa Sanjom Marinov, spustio nekoliko vreća plastične ambalaže koju su nesavjesni izletnici ostavili putem. Takvi su vam ti planinari, nemaju mira ako ne odu u zagrljaj prirode, a svakom prilikom pokazuju koliko je cijene pa im nije bilo teško pokupiti tuđe smeće.

Ovaj uspon na Čvrsnicu ne bi sam po sebi bio neka velika vijest - iako je do njega teško doći i sama planina izaziva strahopoštovanje - no ovaj put ušao je u anale. Mosoraši provode ambiciozan plan tijekom 2020. godine, da se zastava, majica ili neko drugo obilježje HPD-a "Mosor" zavijori na 95 vrhova viših od dvije tisuće metara, čime će obilježiti 95 godina najvećeg i najuspješnijeg planinarskog društva u Dalmaciji.

image
Sanja odnosi smeće

- Razmišljali smo kako proslaviti 95. rođendan Društva i tako je pala odluka o 95 vrhova, neovisno o tomu gdje se nalaze. Zbog nemogućnosti prelaska državne granice tijekom strogih mjera u pandemiji, privremeno smo u razdoblju od 5. svibnja do 30. lipnja u projekt uveli i vrhove između 1500 i 2000 metara nadmorske visine. Sada smo opet na donjoj granici od 2000 metara i, evo, projekt je pri samom kraju, nedostaje nam samo 11 vrhova da ispunimo cilj! Naša ekipa proteklih tjedana ispela je Triglav, pa Trnovački Durmitor i Volujak, a ovih dana nalazi se u Alpama s namjerom da osvoji Monte Rosso, nakon čega se ide na Prenj i Čvrsnicu, pa na Bjelašnicu i Prokletije. Premašit ćemo kvotu - smije se Vranješ, dok mu stižu poruke na WhatsApp s padina Monte Rose, masiva na granici Italije i Švicarske, gdje se nalazi ekipa visokogoraca iz Splita. Želja im je ispeti neki od tamošnjih vrhova, svi viši od 4 tisuće metara, no vrijeme im ne ide na ruku.

- Nalazimo se u planinarskom domu "Capanna Gnifetti" na 3666 metara i čekamo da se vrijeme smiri. Ustali smo u 4 ujutro s namjerom da u cik zore krenemo preko ledenjaka, ali je zapuhao jak vjetar sa snijegom, a tijekom noći bilo je i grmljavine, pa smo bez dileme odlučili ostati u domu. Jako je hladno, čak minus 15 stupnjeva Celzijevih, a mi smo stigli s naših 35 stupnjeva. Plan je bio da napravimo aklimatizaciju na 3800 metara, ali zbog nevremena smo ostali ovdje. Ekipa se dobro drži, imali smo tek poneke glavobolje koje je brufen riješio, ali sve u svemu, visina se dobro podnosi. Vidjet ćemo kako dalje. Ako se smiri vrijeme, idemo na neki od vrhova. S prozora sad vidim neke kako uporno pokušavaju proći opasan ledenjak u navezi, ali ih vjetar tjera natrag. Ne znam zašto se toliko riskira. U planinarenju sigurnost treba biti na prvome mjestu. Naravno da nam je želja ispenjati neki od vrhova, ali ne pod svaku cijenu - čujemo se nakratko s Raifom Parduzijem, koji predvodi mosoraše na Monte Rosso.

Na kraju dana čuli smo opet s njima i - uspjeli su! Vrijeme im je išlo na ruku pa su razvili zastavu na vrhu St. Vincent Pyramide na 4215 metara. Otišlo ih je samo devet, mala grupa, što i jest praksa zbog poštovanja epidemioloških mjera. HPD "Mosor" kao društvo broji gotovo tisuću članova, a kada se oglase izleti, redovito se sve popuni za tren.

image
Prema Triglavu

Ipak, u visoka gorja idu tek iskusni.

- Početkom godine započeli smo edukaciju o temi planinarenja u zimskim uvjetima, već treću po redu, i redovito se uz predavanja održavaju i izleti u viša gorja, najviše na planine Bosne i Hercegovine koje su nam drage i jako su blizu. Edukaciji su se pridružili i članovi drugih društava pa su nam tako Šibenčani jako aktivni, a tu su i Makarani, Drnišani... Iako nas je korona malo poremetila, uspjeli smo otići na mnoge uspone, istina, u jako malim grupama. Ostale sekcije Društva također održavaju izlete, no u manjem broju nego je bilo planirano, a morali smo otkazati i glavni izlet u Visoke Tatre. Najviše sam ponosan na naše visokogorce jer imaju volje i srca. Nisu to oni aplinistički usponi kakve je "Mosor" imao sedamdesetih godina i kasnije, koji su ušli u povijest društva i hrvatskog planinarenja, ali svakako, ovo je zalog za budućnost. Želimo odgajati i nove generacije koje će sutra možda imati velike planove - kazuje nam Vinci.

Vrtimo s njim fotografije s projekta "95 vrhova". Protekli vikend planinari su bili u NP Sutjeska na Trnovačkom Durmitoru, gdje su sreli - medu. Srećom, samo ih je znatiželjno pogledao i nastavio svojim putem.

image
Trnovački Durmitor

Mosoraši su prije koji tjedan ispeli i sedam vrhova Vranice, što su tamošnji mediji zabilježili kao nesvakidašnji uspjeh jer se rijetko tko odluči obići sve vrhove te lijepe planine odjednom. Svježe su im uspomene i s Triglava (2864 m/nv), gdje su uživali u povoljnom vremenu.

- Slovence opravdano smatramo najplaninarskijim narodom na svijetu, a o tome svjedoči i oduševljenje pograničnog policajca kad sam mu na upit o svrsi putovanja odgovorio: “Triglav!” Pitanje je nacionalog ponosa da se svaki Slovenac barem jednom za života popne na Triglav. Nama je pitanje ponosa proslaviti naš Mosor i dalmatinsko, a time i hrvatsko planinarstvo - veli Vinci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 15:31