StoryEditorOCM
ŽivotPUNO SVJEĆICA

Molba svima: pošaljite rođendansku čestitku za 105. rođendan veteranu Drugog svjetskog rata koji nema rodbine

Piše MOZAIK SD
21. ožujka 2023. - 07:00

Veteran Ernest Horsfall 21. travnja  puni 105 godina, a Kraljevska britanska legija pozvala je ljude da mu pošalju rođendanske čestitke u starački dom u Prestonu gdje stanuje. Ernest Horsfall, koji je za života vidio 27 premijera i pet britanskih monarha, služio je i u Londonu i u sjevernoj Africi gdje je održavao savezničke tenkove, piše Bristol Post.

Nakon rata se nastanio u Lancashireu gdje je radio za Vauxhall Motors.

Zanimljivo je da je Ernest bio privatni pilot do 93. godine kada mu više nisu dozvolili letjeti. Održavao je zrakoplove do svoje 101. godine.

image

Ernestu Horsfallu

Lancashire Post/ Swns/Profimedia

Ernest je rođen u Bradfordu, Zapadni Yorkshire, 1918. godine, tri tjedna nakon osnivanja RAF-a. Bio je u braku 57 godina i imao je sina i kćer, ali oboje su sada preminuli. Ernest sada ima 63-godišnju djevojku na Islandu: nekoliko puta tjedno razgovaraju preko interneta nakon što su proveli 13 godina zajedno.

Ernest kaže da još uvijek ima živa sjećanja na služenje vojske u Londonu 1940. godine i osjeća se sretnim što je preživio strašan sukob.

Rekao je: "Bilo je mnogo nacističkih bombardera koji bi letjeli iznad nas cijelu noć i poznavao sam mnoge ljude koji su ozlijeđeni ili još gore. Jednom prilikom, naša stražarnica je pogođena i šest mojih prijatelja je ubijeno: imao sam sreće što te noći nisam bio dežuran."

Tajnica ogranka dobrotvorne organizacije Christine Parry rekla je: "Naporno radimo kako bismo osigurali da Ernestov 105. rođendan bude vrlo posebna prigoda".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 12:51