StoryEditorOCM
ŽivotZNATE LI VI?

Mnogi pogrešno drže vilicu, salvetu vezuju seljački!: stručnjak za bonton tumači kako ispravno koristiti pribor za jelo

Piše Mozaik SD
24. siječnja 2024. - 13:14

Video britanskog specijaliste za bonton, Williama Hensona, postao je viralan jer je, između ostalog, otkrio da mnogi ljudi griješe u korištenju pribora za jelo, a posebice vilica.

"Trebate paziti da je drška vilice uvučena u dlan, ne smije stršati”, istaknuo je Henson, pokazujući kako se pravilno drži vilica.

Henson je posebno iznenadio idućom instrukcijom: kad približavate hranu na tanjuru, zupci vilice trebaju biti okrenuti prema gore, kao da uzimate hranu žlicom. Ali kad uzmete nož u ruke i krenete rezati, onda zupce treba, jasno, okrenuti prema dolje.

Prema bontonu, pribor za jelo trebate držati čvrsto, ali ne kruto, savjetuje stručnjak.

Žlicom se hrana prinosi ustima, a glava se malo savija. Žlica se drži tako da je palac s gornje strane, a kažiprst i srednji prst s donje strane drške. Žlica se nikada ne stavlja cijela u usta, niti se iz nje srče.

Nož i vilica se drže tako da se drška uhvati kažiprstom i palcem, a oslanja se na ostala tri prsta koja nisu savijena. Kod rezanja nož se pritisne kažiprstom, ali ne prejako i ne preblizu oštrice.

image
/Shutterstock


Hrana se nikad ne smije stavljati u usta - nožem. Izbjegavajte gestikuliranje s priborom u ruci, nije u skladu s pravilima bontona, a i može biti opasno, savjetuje Henson.

Salveta se drži na koljenima, a služi isključivo za površinsko brisanje usta i vrhova prstiju. Velike salvete presavijte na pola. Važno je napomenuti da je jedino ispravno držati ubrus na koljenima, vezati ga oko vrata ili oko struka nikako nije u skladu s pravilima bontona.

image
/Shutterstock

Salvetu nakon upotrebe stavite na lijevu stranu tanjura, ali ako idete na WC ili iz bilo kojeg razloga ustajete od stola, stavite je na stolicu, a ne na stol.

Salvetu odložite tek nakon što ste pojeli svu hranu i piće, znači, ako odlučite popiti kavu nakon ručka, salvetu zadržite.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 12:31