StoryEditorOCM
ŽivotKAKO TO?

Mnogi obožavatelji Taylor Swift doživljavaju ‘gubitak pamćenja‘ nakon što su prisustvovali njezinim koncertima

Piše MOZAIK SD
18. srpnja 2024. - 08:31

Zamislite ovo: izdvojili ste malo bogatstvo za ulaznice za koncert, satima stajali u redu i napokon stigli kako biste vidjeli svog omiljenog izvođača u akciji.

Ali onda, nakon maratona od preko 40 pjesama i tri sata kasnije, vratite se kući i shvatite da se ne možete sjetiti niti jednog trenutka s koncerta?

image

Taylor Swift

Robin Van Lonkhuijsen/Afp

Koliko god nevjerojatno zvučalo, nebrojeni obožavatelji Taylor Swift bore se s onim što je nazvano "amnezija nakon koncerta".

Svedočanstva mnogobrojnih obožavatelja popularne pjevačice preplavili su društvene mreže pričama o propustima u sjećanju i nadrealnim iskustvima nakon Taylorine revolucionarne turneje Eras, piše Bild.

TikTok je postao središte ovih zbunjenih obožavatelja, a videozapisi ih prikazuju kako se ne mogu prisjetiti ključnih trenutata s koncerata.

image

Taylor Swift

Robin Van Lonkhuijsen/Afp

"Imam amneziju nakon koncerta. Zašto se uopće ne sjećam turneje Eras?" napisao je @champaigeproblems na TikToku.

Odjeljci za komentare ovih postova vrve mnogobrojnim komentarima ljudi  koji dijele slične osjećaje, postavljajući pitanje kako bi mogli zaboraviti takve važne događaje.

Druga obožavateljica, @clare.marie56, priznala je da se oslanjala na snimke kako bi sastavila ono čega se ne može sjetiti: "Doslovno se ničega ne sjećam. Eras turneja - amnezija."

"Kad se najbolja noć u mom životu nije osjećala stvarnom i ne mogu se ni sjetiti odlaska", podijelio je treći TikToker uz snimke s koncerta.

Eras turneja Taylor Swift nije običan koncert; To je senzorno preopterećenje razrađenim produkcijama, blistavim svjetlima i brzim promjenama kostima. Od trenutka kada obožavatelji zakorače u arenu, bombardirani su prizorima i zvukovima koji prkose očekivanjima i preopterećuju njihova osjetila.

image

Publika

Andre Dias Nobre/Afp
image

Taylor Swift

Andre Dias Nobre/Afp

Taylor Swift započinje Eras turneju u zapanjujućim kostimima inspiriranim zemljom! Swiftina turneja odvija se poput glazbene vremenske kapsule.

Svaki segment večeri pažljivo je zamišljen kako bi istaknuo Swiftovo glazbeno putovanje, od akustičnih setova do elektrifikacije pop himni.

Obožavatelji mogu očekivati da će čuti klasike poput "Love Story" i "Blank Space", neprimjetno se stapajući s novijim hitovima kao što su "Lover" i "Willow".

Tijekom večeri, gosti iznenađenja mogu se pridružiti Swift na pozornici, dodajući uzbuđenje i nepredvidljivost emisije.

Vrhunska tehnologija zvuka osigurava odjek svakog teksta i melodije, stvarajući osjetilnu gozbu za posjetitelje koncerata.

Turneja kulminira velikim finalom koje slavi Swiftov utjecaj na glazbu i kulturu, ostavljajući publici uspomene koje treba njegovati, ili barem tako misle.

Stručnjaci su iznijeli svoje mišljenje o ovom zbunjujućem fenomenu.

Dr. Michelle Phillips, viša predavačica glazbene psihologije, uvjerava obožavatelje da amnezija nakon koncerta nije tako alarmantna kao što zvuči.

image

Taylor Swift

Andre Dias Nobre/Afp

Za BBC News objašnjava da je nevjerojatno da se obožavatelji ne sjećaju dolaska na koncert, što sugerira da su ti trenuci vjerojatno dragocjena sjećanja.

Dr. Phillips pripisuje ovaj gubitak pamćenja silnom uzbuđenju koje obožavatelji doživljavaju tijekom takvih događaja.

Dr. Punit Shah, psiholog sa Sveučilišta u Bathu, kaže da emocionalni odgovori mogu ili ojačati ili oslabiti sjećanja.

Za neke, čisti emocionalni intenzitet koncerta može spriječiti stvaranje čvrste memorije, koncepta poznatog kao "flashbulb memorija".

image

Publika na koncertu Taylor Swift

Andre Dias Nobre/Afp

Neuroznanstvenik dr. Dean Burnett uspoređuje koncertno iskustvo s dijelom intenzivnog kolektivnog emocionalnog stanja.

Za MailOnline objašnjava da u takvim scenarijima pojedinci mogu izgubiti osjećaj sebe i njihova sjećanja zbog toga postaju zamagljena.

Ovaj kolektivni emocionalni intenzitet, često uspoređivan s "kultnim" iskustvom, dodatno komplicira način na koji se sjećanja formiraju i zadržavaju.

Dakle, dok bi neki obožavatelji mogli napustiti koncert Taylor Swift sa uspomenama urezanim u njihovim mislima, drugima bi njihova sjećanja mogla biti neočekivano maglovita.

image

Publika

Andre Dias Nobre/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 07:16