StoryEditorOCM
Životoni imaju mota

Mladi splitski dizajneri ‘zagrizli’ Hollywood

Piše PSD.
16. svibnja 2012. - 00:05
Novih 35 dizajnera interijera, modnih stilista odjeće i vizažista ponosno se predstavilo u povodu dodjele diploma talijanske škole mode i dizajna Callegari. Polaznici su se predstavili kreacijama na temu “Zlatno doba Hollywooda”, a posjetiteljima su pokazali i svoje projekte – makete interijera.

Više od 2000 polaznika

Kako nam je kazala Ivana Nosić, voditeljica splitske škole, Callegari u Hrvatskoj djeluje od 1994. godine, a danas radi u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Zanimanja se upisuju u radnu knjižicu, a do sada je Callegari u Hrvatskoj završilo više od dvije tisuće polaznika, od kojih su mnogi postali vrsni majstori svog zanata, zaposlili se u hrvatskim i stranim modnim kućama, tvrtkama za dizajn i osmišljavanje prostora, tvrtkama za projektiranje i prodaju namještaja ili otvorili vlastita poduzeća.

– Najveće zanimanje vlada za dizajnere interijera, te za vizažiste koji rade opsežan program učeći se profesionalnom šminkanju, pa im znanja i vještine mogu koristiti za buduće poslove u kazalištu, na filmu, na snimanjima. Jako puno ljudi koji su postali uspješni u poslu dizajnera odjeće dobilo je naše diplome, poput Tonija Brekala, Jurice Pirića iz Arilea i drugih. Sve su to atraktivna zanimanja, a oni koji imaju mota lako nađu i posao – veli nam Ivana Nosić, koja navodi i tečajeve šminkanja, krojenja i šivanja u sklopu škole.

– Sva usvojena znanja i vještine izrade modnih kolekcija polaznici imaju prilike pokazati na modnim revijama i natječajima mladih kreatora organiziranim tijekom školske godine. Škola ih želi učiniti što spremnijima za sljedeće važne zadatke s kojima se neki susretnu i prije nego završe školu.

Konfuzna azmosfera

Za njih je to važna vježba koju neće izvoditi u mirnom ambijentu učionice, nego se moraju snaći u konfuznoj atmosferi koja obično vlada iza kulisa modnog događaja – kaže nam Ivana, dodajući kako polaznike škole uče osnovno pravilo modnog stilizma – da nije uvijek lijepo ono što je moderno, ali je uvijek moderno ono što je lijepo.

Modni diktati dolaze, brzo se izmjenjuju, dugo zamjenjuje kratko i obrnuto.  

merien ilić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 15:44