StoryEditorOCM
Živothrvatska pamet

Mladi konstruktor Mate Rimac: Nijemci će proizvoditi moj Concept One

Piše PSD.
28. listopada 2013. - 10:43
Gosti domaći i strani, koji ovih dana borave u kultnom “Excelsioru”, s velikim zanimanjem razgledaju prve proizvode hrvatske autoindustrije. Na glavnom ulazu izloženi su hipersportski kupe Concept One, a uz njega bicikl zanimljiva izgleda limunski žute boje s imenom Greyp. I jedan i drugi proizvod Mate Rimca, mladog konstruktora iz Samobora. Stranci koji razgledaju ne vjeruju da je taj mladić osmislio i konstruirao Concept One, kupe na čijem bi dizajnu i vodeće talijanske ‘carozzerie’ potrošile duže vrijeme. Izgledom ne zaostaje za najslavnijim supersportskim vozilima današnjice, ferrarijima, lamborghinijima i drugim još ekskluzivnijim ručno rađenim jurilicama na benzinski pogon.

Matin bolid pogone nevjerojatno snažne baterije od 1088 konjskih snaga, što vozilo teško nešto više od tone katapultira do stotke za 2,8 sekundi. Kako izgleda to monstruozno ubrzanje demonstrirao nam je na cesti pred hotelom kad je praktički iz stanja mirovanja pritiskom na gas (nije gas nego sklopka) šokirao promatrače, iscrtavajući dvije debele masne crte po asfaltu i sve tog bez urlika karakterističnog za multicilindarske sportske motore. Ne čuje se ništa, samo šištanje, ali nakon takvog starta ostaje smrad zgorene gume koji traje petnaestak minuta. Mate je, naime, u Guinnessu upisan kao rekorder ubrzanja, a na hrvatskim “street raceovima” redovito mete benzinsku konkurenciju.

Concept One limitirao je na svemirsku maksimalnu brzinu od 350 kilometara na sat. Uz manijakalne performanse obećava i respektabilan domet od 600 kilometara mjereno europskim normama za obične automobile: - To je po normama, a onako kako ja vozim izdržat će kojih 450 kilometara. Puni se nekoliko sati, a sa specijalnim sustavom kakav imam može biti nadopunjen za 1 sat. Sve to puno košta. Znalci kažu da samo baterije pod haubama kupea moraju vrijediti 150 tisuća eura, dok cijeli “borbeni komplet“ na kotačima vrijedi čak 750 tisuća eura.

S četiri na dva kotača

- Do kraja ove godine napravit ćemo ih tri koji neće biti identični. Nama Concept One služi kao demo vozilo koje pokazujemo zainteresiranima za našu tehnologiju. Orijentirali smo se na prodaju znanja, prodajemo “know how” svima koji žele novu tehnologiju. U tijeku su pregovori s jednim od vodećih njemačkih koncerna, ne smijem još otkriti ime s kojim ćemo potpisati suradnju.

Mate i njegova tvrtka “Rimac automobili” proizvodi gotovo sve elemente od električnih, karbonskih, kočionih sustava do samih kotača, ali najveća i najtraženija stvar u cijeloj industriji orijentiranoj na elektropogon jesu pogonske baterije, u čemu je Rimac u svjetskom vrhu. Ali nije lako preživjeti u konkurenciji svjetskih koncerna, specijalizirane radionice čak i u razvijenoj Europi teško preživljavaju. Mate Rimac do kraja godine proizvest će i stotinu elektrobicikla Greyp, koji će se prodavati na svjetskom tržištu:

- Nije vam to običan elektrobicikl. Ovaj ide 65 na sat, jako je startan i opremljen je gadgetima. Pali se otiskom prsta ima vezu s internetom, GPS, koči trima diskovima – priča Mate, nudeći Greyp na probnu vožnju oko Ploča.

Probali smo kratko oko parkinga hotela Excelsior: ide odlično, a ne čuje se. Ah da, a cijena? Mate bicikl prodaje po cijeni od 6 tisuća eura, računajući da će mladi pokazati zanimanje za njegov “high tech” na dva kotača.

antun masle

Mini koji priča s gazdom

Mali Dokingov električni mini za većinu dama je ljubav na prvi pogled. Vozačko sjedalo i upravljač po sredini, a straga s jedne i druge strane, malo pomaknuta unatrag dva mala sjedala, baš za sitnu djecu. Vjekoslav Majetić iz Dokinga kaže da bi njihov XD, kako se službeno zove, mogao biti drugo ili treće vozilo u kući za gradske potrebe. ‘Kad ga uključite, poželi vam dobar dan, a ako želite, može vam pobrojiti vaše dnevne obveze, podsjetiti na godišnjicu braka, važan rođendan i slično. Svaki auto će biti personaliziran od boje do opreme, prema zahtjevima kupca. Stalno je spojen na internet, mobilnu mrežu, GPS. Svi dostupni gadgeti ugrađivat će se po želji kupca.

U cijeloj priči najbolnija točka je cijena od gotovo 60 tisuća eura. Iako bi se automobil mogao isplatiti u pet godina, visoka cijena može privući samo - probranu klijentelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2022 13:36