StoryEditorOCM
ŽivotNove vještine

Mladi iz centra Maestral prošli zanimljivu radionicu kao pripremu za samostalni život

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
22. listopada 2024. - 14:36

Neki od njih prvi su se put latili kuhače, drugi su već držali kuhinjske instrumente u rukama, a za pojedine bi upravo Kaufland škola kuhanja u Splitu mogla biti prijelomno, iskustvo koje će im odrediti životni put; govorimo o projektu trgovačkog diva i veleučilišta Aspira, namijenjenom mladima iz centra Maestral.

Klinceze i klinci iz Maestrala, mlađi i stariji tinejdžeri, dobro su se zabavili i puno korisnih kuhinjskih vještina naučili tijekom još jedne radionice u sklopu Kaufland škole kuhanja. S obzirom na njihove životne okolnosti u Centru, naime, nisu prečesto u kuhinji jer za njihove potrebe nutritivno izbalansirane obroke kuhaju profesionalci. Ipak, desetak mladih dobilo je priliku za "kužinavanje", koje će im u budućem, samostalnom životu itekako dobro doći - nekima će postati i profesija!

Fino je mirisalo tijekom vikenda, zorno smo se uvjerili, i to iz velikih teća u kojima se kuhala krepka sezonska juha: ona od tri vrste gljiva, te jedan "dalmatinski klasik", kako nam je približio kućni chef i Aspirin predavač Nikša Boban: teletina s bižima. Oba fina, topla jela "na žlicu", nadovezala su se na ranije radionice u kojima su djeca pripremala topli doručak, odnosno riblja jela, podsjetila je Marija Franić, voditeljica Sektora korporativnih komunikacija u Kauflandu, koja je i sama aktivno boravila za štednjakom.

Djeca su bila motivirana, svi su se dobro zabavili i vješto rezuckali repromaterijal: kapulu, karotu, krumpire, gljive...

Najmlađi među polaznicima radionice bio je marljivi trinaestogodišnjak, koji već sad ne dvoji što će biti kad odraste: kuhar!

- Volim to zanimanje, zabavno je i korisno. Volim i jesti, iako gljive baš i ne - otkrio nam je detalj o svojim "anti-preferencijama".

Juha od gljiva, međutim, za one koji ju vole (srećom smo u većini), ispala je - senzacionalna! Dakako, klinci su ponajviše zaslužni za taj "faktor X", ali i chef Boban, meštar od kuhače koji je supervizirao i upućivao u proceduru svoje možebitne buduće nasljednike.

- Iskoristili smo šampinjone, bukovače i vrganje; šampinjoni su sami pomalo "dosadni", ali u ovoj konstelaciji izvrsni, svakako imaju zahvalnu, široku primjenu. Vrganji su najuzbudljivija komponenta ove krepke juhe, iskoristit ćemo one sušene, preliti ih vrelom vodom kao čaj te potom ubaciti u smjesu koju ćemo izblendati i dodati joj mliječno vrhnje. Tekućinu u kojoj su se vrganji namakali ćemo iskoristiti kao temeljac za rižot - uputio nas je u "malu tajnu iz kužine" Boban, koji je ne samo sjajan kuhar, nego i strpljiv pedagog.

Kroz ćakulu i pošalice dodatno je tijekom radionice "pridobio" tinejdžere-polaznike, a svi su se slatko nasmijali na vic o vinu u jelu s telećim mesom i graškom.

- Jedan je rekao da prilikom kuhanja koristi vino, a da dio tog vina završi i u jelu - sažetak je anegdote.

Inače, detalj s vinom nije šala, bitno je upotrijebiti neko pristojno vino, kakvo zapravo i pijemo; tako se i u ovom dalmatinskom mesnom jelu našla dobra bijela graševina. Alkoholna komponenta će uglavnom ispariti tijekom kuhanja, a ostat će "gušt"...

Nekoliko djevojaka, saznali smo, uči za frizerke, jedna mlada dama se, pak, školuje za pekaricu; veli da joj to baš i nije bio prvi izbor, ali joj je svakako izazov bavljenje zdravim kiselim tijestom. Ne sumnjamo da će taj kruh i peciva jednom kad ih umijesi profesionalno biti - "njam!".

- Ja bih voljela raditi u Zari - šapnula nam je jedna djevojka za tećom svoju životnu želju, koja se svidjela još nekolicini njezinih kolegica iz radionice. Fino, zašto ne...

Uvjereni smo da će svatko od polaznica i polaznika dobiti priliku za ostvarenje svojih snova, ali da će im i ovo znanje iz svakodnevnih, praktičnih stvari poput "kužinavanja" dobro doći - uostalom, svi moramo jesti, zar ne?

- Ja bih voljela ići na Pravni fakultet - želja je jedne od djevojaka, što je također, naravno, izvedivo. Kuhanje je zbližilo sve, kao da je ova kulinarska radionica uz užarene ploče modernih štednjaka rasplamsala mladenačke snove...

Cijeli je život pred njima, ispunjen realizacijom želja i lijepim malim trenucima koji ga tkaju. Serija radionica u sklopu Kaufland škole kuhanja dio je kockica tog mozaika - a nije zgorega napomenuti da je za sve njihove i naše kuharske pothvate pri ruci i naš Kaufland sa svojim bogatim asortimanom te ugodnim cijenama... Još prstohvat začina i sreće, i - to je to!

image

ŠKOLA KUHANJA

image

ŠKOLA KUHANJA

image

ŠKOLA KUHANJA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 14:36