StoryEditorOCM
ŽivotOPASNI OPIJATI

Mladi imaju na raspolaganju sve više nepoznatih droga, Sakoman ukazuje na propuste sustava: Gdje su racije u klubovima?!

Piše Lenka Gospodnetić
24. kolovoza 2024. - 23:08

Pred mladima je sve više izazova, a govoreći o raznim opijatima najpopularnije su takozvane sintetičke droge, kojima ilegalni laboratoriji sustavno mijenjaju kemijski sastav. To otežava liječenje, nerijetko ni struka ne zna s čime se točno susreće, donosi HRT-ov portal hrt.hr. Prilog je prikazan u Dnevniku HTV-a.

Donosi i priču o jednom ovisniku, Ognjenu, koji je dotaknuo dno života vrlo mlad. Odmah nakon završetka osnovne škole Ognjen je počeo konzumirati drogu.  

- Počelo mi se to sviđat. da sam moćan i da sam zapažen i tako dalje, i tako je došao trenutak kad smo nabavili taj heroin, govori Ognjen koji je "izgubio glavu" već nakon prve konzumacije. I krenuo u potragu za "još", a bio je još klinac. Odao se kriminalu, to je bio jedini način da zaradi.

- Pokrao bih sve zlato iz kuće, sve do čega se moglo dočepati iz kuće i prodati. To je bio prvi korak. Drugi korak su bile sitne krađe pa razmjena za novac da bi mogao doći do droge za ovisnost, kazao je Ognjen, čija borba s ovisnošću traje već 20 godina. Četiri je puta boravio u komuni, ali tu bitku, kaže, još nije dobio.

- Na žalost, jako je puno recidivista u svakoj terapijskoj zajednici, pa tako i u našoj. Korisnici znaju dolaziti i nekoliko puta da shvate da je vrijeme da moraju stati na loptu i da se moraju mijenjati, govori Nikolina Fišter, socijalna radnica u terapijskoj zajednici "Moji dani". 

Drugi izazov je što se svijet narkotika mijenja, i to u smislu prevage opasnih sintetičkih droga. Doktor Ivan Čelić iz Klinike za odvikavanje u Vrapču ističe da se u ilegalnim laboratorijima sustavno mijenja njihov kemijski sastav.

image

Dr. Ivan Čelić

 

Nikola Vilić/Cropix

- Vidimo da na području EU bude svake godine od 50 do 100 tajnih laboratorija otkriveno gdje se proizvode te nove psihoaktivne tvari koje služe da prođu i mimoiđu zakonsku regulativu. Dovoljno je promijeniti jedan atom i da to spada pod neku novu psihoaktivnu tvar koja dotad nije bila regulirana, rekao je taj liječnik, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče, dodavši:

- Mi zapravo ne znamo što je to i zato slučajevi intoksikacije mogu završiti fatalno i oni predstavljaju poseban izazov.

image

Kućna izrada užasa

Screenshot Video

Struka se slaže da je svakako - bolje spriječiti nego liječiti. Prevencija i sustavno osvještavanje mladih u obitelji i društvu ključni su u borbi protiv narkomiljea. Ipak, još jedan od doajena borbe protiv ovisnosti, dr. Slavko Sakoman, upozorava da to nije dovoljno.

image

Dr. Sakoman

Biljana Gaurina/ Cropix/Cropix

- Nema ni jedne racije u noćnom klubu – a oni su krcati toga. Ključno je postaviti pitanje zbog čega su droge odjednom postale toliko dostupne. Zbog čega? - zapitao se Sakoman.

Europske statistike pokazuju da je policija posljednjih šest godina zaplijenila rekordne količine kokaina. Lani je identificirano čak 800 kriminalnih skupina koje se financiraju i preprodajom narkotika. No unatoč svemu dio droge uvijek pronađe put do kupaca. Ognjen s početka priče stoga poručuje - bježite od te pošasti što dalje, donosi portal Hrt.hr. 

image

Ima je svih boja i dezena

Goran Sebelić/Cropix

 

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 02:14