StoryEditor
ŽivotGlas i stas

Mlada i talentirana: glumica Tara Rosandić šapnula nam je svoje blagdanske želje i planove

Piše Jasenka Leskur-Staničić
25. prosinca 2016. - 17:20

Iza mlade i talentirane glumice Tare Rosandić deseci su predstava ostvarenih u zagrebačkim Histrionima, gdje je pretprošle godine proglašena i Najhistrionkom sezone, a glumiti je na Opatovini počela i prije negoli je diplomirala na Akademiji dramskih umjetnosti.

Njena je karijera počela, naime, prije punih 15 godina kada ju je kao razvođačicu i garderobijerku u kazalištu uočio Dražen Ferenčina i dodijelio joj malu ulogu u "Romeu i Juliji“ da bi prije izlaska na prijemni ispit, pred gledatelje izišla u još nekoliko predstava Histriona.

Iako je dobitnica Nagrade hrvatskoga glumišta za mlade umjetnike do 28 godina za ulogu Lene u "Tko je srušio Berlinski zid?“ Zorana Mužića, a glumila je i u filmovima "Moć montaže“ i "Kosac“, za širu javnost ostat će prepoznatljiva kao partijanerica Petra u hrvatskom filmskom hitu "Zvizdan“ ili pak iz telenovele "Pod sretnom zvijezdom“. Po onome što je sama rekla, usprkos "zvjezdanim“ trenucima koje je doživjela zajedno s uspješnicom Dalibora Matanića i lijepim uspomenama na snimanje telenovele, kazalište smatra "prirodnim staništem za glumčev razvoj i dugovječnost“.

Osim što sada glumi u tri zagrebačke predstave, njen se glas može čuti u 19 sati i 48 minuta na Hrvatskom radiju, gdje čita "Priče za laku noć“, emisiju koja je svakodnevno na programu već šezdesetak godina. Kroz protekle godine u eteru su djeci pročitane mnoge priče hrvatskih autora, poput Ivane Brlić-Mažuranić, Vesne Parun, Luka Paljetka, Sunčane Škrinjarić, Vesne Krmpotić, Sanje Pilić, Zvonimira Baloga, ali i braće Grimm, Andersena ili Lewisa Carolla.

Divan način prenošenja ljubavi


Možete li onima koji ne znaju kazati što je najljepše u "Pričama za laku noć“? – pitamo ovu atraktivnu glumicu.
- Nadam se da su dječici najljepše priče koje mogu čuti. Ja uživam u tome što znam da govorim tim malim naćuljenim ušima!

Tko sve od vaših kolega također sudjeluje u čitanju priča?
- Do sada sam radila s Uršom Raukar, Natalijom Đorđević, Goranom Grgićem, Svenom Šestakom, Mladenom Vasarijem i Silvijem Vovkom.

Koliko ste dugo uključeni u ovu dugovječnu emisiju?
- Tek nekoliko mjeseci. Sve skupa nekoliko dolazaka, ali se me jako raduje ta vrsta posla.

Što mislite, koliko je važno čitanje djeci?
- Pričanje priča je divan način da se djeci prenese ljubav prema pisanoj riječi, jasno, a budući da je to izvorni oblik učenja, i prilika je da se pokrenu procesi u malim glavicama. Još ako priče ispričate osobno, eto lijepog obiteljskog druženja.

Koje su vama kao djetetu bile najomiljenije priče?
- Moji su svakako imali običaj čitanja i pričanja priča prije spavanja, ali najživlje se sjećam priča o Vlakiću iz “Ja to mogu” priče. Vlakić se družio sa svim superjunacima, što su mi u nastavcima izmišljala braća.

Što volite čitati, a da nisu tekstovi po kojima pripremate ulogu?
- Svašta mi dođe pod ruku… Od publicistike, moje voljene Glorije Steinem, biografije naših i stranih umjetnika, poput “Između glumišta i politike” Zlatka Viteza ili “Born to run” Brucea Springsteena, do preporučene fikcije Jenifer Egan “Vrijeme je opak igrač” na primjer, pa stripova… I, jasno, drame i scenarije.

Cijela šuma želja

Koliko često slušate radio?
- Kako ne vozim, nisam često uz radio, većinom se informiram preko interneta i tiska.

Na što vas iz djetinjstva podsjeća ovo doba godine?
- Više je to osjećaj nego konkretno sjećanje. Kada se po zimi tiskamo po dućanima ne bismo li našli baš ono što će nekoga razveseliti ispod bora.

Koji su vam omiljeni božićni rituali?
- Shvatila sam da mi je neobično važno da se u to vrijeme familija okupi, uz još poneki znak pažnje za svakog, i to je sve što mi je potrebno za lijep Božić.

Imate li neku želju za pod bor?
- Imam za cijelu šumu borova, tako da ću iskoristiti ovu priliku da vas pozovem da za Božić ne kupujete posječene jele, nego one u teglama ili umjetna drvca… Jer kamo ću ja sa svim tim željama u suprotnom!?

Kakve su Vam sada druge obaveze u matičnom kazalištu?
- U ovom trenutku sam još slobodnjak, no u Histrionima igramo naš komični i mračni cabaret “Na zlu putu”, pa komediju “Ne plaćamo! Ne plaćamo!”, te u Knapu “Nevjerojatan događaj” Ivice Boban.

Priprema li se neka nova predstava? Koji su vam planovi?
- Od siječnja u Gavelli počinjemo s radom na tekstu Elvisa Bošnjaka “Srce veće od ruku”, priči o dva para koja se nalaze na raskrižjima. Nakon toga “Tesla anonimus” Filipa Šovagovića, zatim slijedi ljeto na Opatovini s Histrionima… Iduća godina će mi biti krasno ispunjena kazalištem i druženjem s vjernom publikom!

item - id = 459770
related id = 0 -> 1069735
related id = 1 -> 619572
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2021 15:07