StoryEditorOCM
Životsiječanjski zakon

Mlada, 23-godišnja Australka zbog teške bolesti i kronične boli za sutra zakazala eutanaziju, nije više mogla trpjeti

Piše vijesti sd
20. lipnja 2023. - 17:30
Lily Thai veliki dio života provela je u bolničkim krevetima i s teškim dijagnozama, nesposobna za kretanje i hranjenje, u stalnom stanju agonije (ilustracija)Afp

Eutanazija je jedna od najvažnijih tema našega vremena pa kao takva još uvijek izaziva prijepore. Naročito kada je riječ o mlađoj osobi.

Među državama koje su donijele zakon o eutanaziji je i Australija, koja ga ima od siječnja. Na njega se pozvala 23-godišnja Lily Thai, za koju se vjeruje da je jedna od najmlađih Australki koje su si legalno oduzele život. Njoj je dijagnosticirana autoimuna autonomna ganglionopatija. To je stanje u kojem tijelo osobe napada vlastiti živčani sustav, ostavljajući je prikovanu za krevet, nesposobnu za kretanje i u stalnom stanju agonije.

image

Lily Thai: Život s neizlječivom bolešću u mladosti drugačiji je jer tugujete za životom koji nikada niste imali

Screenshot TikTok

Lily, koja prima palijativnu skrb u Medicinskome centru Flinders u Adelaideu, prošli je tjedan potpisala dokumentaciju kojom potvrđuje svoju odluku.

"Odlučila sam da je bol toliko jaka da nije vrijedna toga i samo sam htjela uzeti sve u svoje ruke", rekla je ona za The Advertiser, prenosi Daily Mail.

‘izgubila kontrolu nad svime u životu‘

Lily je objasnila da je njezinim prijateljima i obitelji bilo teško nakon što je donijela takvu odluku. "Mama je morala izaći iz sobe, jer joj je to bilo previše, ali oni poštuju moju odluku i radije ne bi više vidjeli da patim", rekla je i objasnila da je došla do točke u kojoj je "izgubila kontrolu nad svim ostalim u životu".

Lily se bori sa zdravstvenim problemima od tinejdžerske dobi, a liječnik joj je prvi put dijagnosticirao Ehlers Danlosov sindrom sa 17 godina. Godinu dana kasnije dobila je infekciju gornjih dišnih putova zbog koje nije mogla hodati, jesti ili piti, a da se ne razboli.

image

Australija je u siječnju donijela zakon o eutanaziji (ilustracija)

Afp

Njezino se stanje pogoršalo do te mjere da je nosila oreol - protezu - koja oblikuje prsten oko pacijentove glave, sprječavajući ih da pomiču glavu ili vrat. Također je morala koristiti sondu za hranjenje kroz nos jer nije mogla ništa jesti a da joj ne pozli pa je na vagi pala na 40 kg. Lily je imala operaciju spinalne fuzije i ugrađena joj je cijev za pomoć pri lučenju želučane kiseline.

Neuroimunolog iz Sydneyja službeno joj je dijagnosticirao AAG. Tada je otkrilveno da je njezino stanje dovelo do zatajenja više organa i velika lezija pronađena je na lijevoj strani njezina mozga. Od tada je u bolnici u Adelaideu "samo preživljavljavala" i borila se s mišlju da je samo pitanje vremena kada će njezino tijelo odustati.

Detaljno pripremila pogreb

Da nije bilo posjeta obitelji i bliskog prijateljstva koje je uspostavila s kolegicom pacijenticom, Annaliese Holland (23), koja također pati od istog stanja, bila bi usamljena. I Lily i Annaliese kažu da je život s neizlječivom bolešću u mladosti drugačiji jer tugujete za "životom koji nikada niste imali".

Zdravstveno osoblje ispunilo joj je jednu od posljednjih želja da posjeti plažu pa ju je u vozilu hitne pomoći prevezlo do obale. Na plaži se odmarala na ležaju, uživala u pomfritu iz McDonaldsa i gledala u pijesak i more ispred sebe.

image

Pogreb paraolimpijke Marieke Vervoort koja je u dobi od 40 godina, s dijagnozom progresivne mišićne bolesti refleksne simpatičke distrofije, odabrala kraj života preko eutanazije

Afp

Lily se pripremala za težak trenutak i bila je zauzeta sređivanjem svojih poslova. Pomirena je sa svojom odlukom i već je napisala iskrena pisma svojim prijateljima i obitelji, oprostila se i isplanirala dijelove svog pogreba. Pozvala je na donacije za palijativna istraživanja The Hospital Research Foundation na svojoj spomen kartici, piše Daily Mail.

Ovakva teška odluka zasigurno ima svoje zagovornike i osporavatelje, ali mlada, teško bolesna djevojka imala je dovoljno vremena da promisli o svome stanju, bolovima i perspektivi te da donese za sebe najbolju odluku.

image

Australski 104-godišnji znanstvenik David Goodall, koji je zbog pogoršanja kvalitete života odabrao eutanaziju 2018. godine, bio je ljut što je zbog nje morao ići u Švicarsku

Sebastien Bozon/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 19:44