StoryEditor
ŽivotVRIJEDNI SAVJETI

Mislite da se u odrasloj dobi ne mogu steći novi prijatelji? Ovaj primjer će vas razuvjeriti: dečko ju je ostavio nakon 12 godina veze, našla se u novom gradu, a onda se odlučila na nesvakidašnji potez...

Piše L.L.
1. studenog 2019. - 15:42

Razna su istraživanja pokazala kako se krug naših prijatelja počinje znatno smanjivati nakon što napunimo 25 godina. Ovo razdoblje sa sobom, čini se, donosi promjene koje značajno utječu na naš društveni život. Srednja škola je iza nas, kao i fakultetsko doba, što znači da mjesta na kojima smo bili okruženi vršnjacima sličnih interesa više - nema.

Ako imate sreće pa se zaposlite ubrzo nakon studija, to ne garantira da ćete na radnom mjestu upoznati i osobe s kojima ćete se družiti i nakon posla. Osim toga, počinje opadati broj prijatelja iz srednje škole ili s fakulteta budući da svatko sada vodi vlastiti život i ima drukčije prioritete. 

Znanstvenici sa Sveučilišta Aalto u Finskoj te s Oxfordskog sveučilišta u Engleskoj dokazali su kako zaista do 25. godine stvaramo nova prijateljstva, ali kako se bližimo tridesetoj, ta brojka jednostavno počinje opadati.

U svojoj su studiji analizirali podatke tri milijuna ispitanika. Pratili su koliko često koriste svoje mobilne telefone te koga kontaktiraju. Rezultati koji su 2016. godine objavljeni na stranici američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, otkrili su kako 25-godišnji muškarci u prosjeku kontaktiraju 19 različitih ljudi mjesečno dok je kod žena iste dobi ta brojka nešto niža pa su one putem mobitela u doticaju sa 17.5 osoba.

Do 39. godine, taj se broj kod muškaraca značajno smanjuje pa će tako kontaktirati samo dvanaest osoba mjesečno, a žene njih petnaest. 

Poseban se problem javlja ako se zbog opadanja prijatelja osjećate usamljenima ili ako ste promijenili životnu sredinu i odjednom ne znate kako dalje.

Novinarka Guardiana Lisa Harvey na vlastitu je primjeru dokazala kako ipak nije sve izgubljeno te da i u odrasloj dobi možete upoznati nove prijatelje. Nakon što ju je, nakon dvanaest godina veze, dečko ostavio, preselila se iz Ujedinjenog Kraljevstva u New York. U dobi od 32 godine zatekla se u nepoznatom gradu potpuno sama. 

- Natalie je bila prijateljica osobe koju sam površno poznavala u Ujedinjenom Kraljevstvu. Bilo mi je jako neugodno, ali poslala sam joj e-mail i pitala ju hoće li otići sa mnom na piće. Nakon toga sam shvatila da se moram izložiti takvom tipu nelagode. Susret s Natalie dao mi je hrabrosti da upoznam nove ljude.

Odjednom sam bila dovoljno sigurna u sebe te sam počela sama odlaziti na neke događaje, a to je nešto što nikada ne bih napravila kod kuće - prisjetila se Lisa te za Guardian izdvojila četiri načina za upoznavanje prijatelja čak i nakon tog "velikog" 25. rođendana.

Izađite iz vlastitih okvira

Riješite se straha od odbacivanja, bilo da je riječ o aplikacijama za upoznavanje prijatelja ili o razgovoru sa strancima tijekom čekanja u redu. Nakon što probijete led, sve će ići svojim putem. Ne znači da ćete sa svima postati prijatelji, ali sve to može voditi nečemu zabavnom, a ako budete imali sreće možda se razvije i dublji odnos. 

Povežite se sa starim prijateljima i kolegama

Otkako sam napustila posao, postala sam bliska s grupom od pet bivših kolega. Prije toga smo se rijetko družili, a sada se trudimo redovito održavati kontakt.

Istražujte društvene mreže

Ponekad se isplati pogledati popis "prijatelja vaših prijatelja". Možete i zamoliti prijatelje da vas upoznaju s nekim za koga mislite da ćete kliknuti. 

Uključite se u grupnu aktivnost

Da, ovaj se savjet može često čuti, ali zaista pali. Potražite aktivnosti koje vas zanimaju, ja sam se, primjerice, uključila u novinarsku grupu koja je bila nešto nalik knjiškom klubu. Važno je da se pojavljujete redovito jer teško je stvoriti prijateljstvo ako na sastanke ne dolazite često.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 03:16