Životodržana prva igraonica

Mislili ste da su crtići i pripadajuće igre samo za djecu? Promislite opet, prava Yu-Gi-Oh karta vam može donijeti i više od 200 eura

Piše Tanja Gattin Zebić
11. veljača 2019. - 14:16

Za sve one koji vole japanski crtani film Yu-Gi-Oh, a nisu znali gdje se u Splitu održavaju turniri istoimene kartaške igre, problem je riješila Info zona.
Ta udruga će, naime, svake druge subote od 16 do 20 sati u svom prostoru u Jerinoj ulici ugostiti Yu-Gi-Oh igraonicu. Sudjelovanje je - besplatno.

Mi smo posjetili prvo takvo druženje koje je održano prošlu subotu i gdje se na turniru okupilo desetak kako malih, onih desetogodišnjaka, tako i onih velikih (najstariji su imali 27 godina) koji su se još u djetinjstvu „zakačili“ za taj crtić i igru. Zato roditelji, i svi ostali koji kupujete paketiće s kartama magije, zamki i čudovišta, zapamtite: sljedeća Yu-Gi-Oh igraonica je zakazana za 23. veljače u 16 sati!

Mario Drašković (27), voditelj Yu-Gi-Oh turnira za Split, koji je inače kruh zarađuje kao knjigovođa, oduševljen je što ih je Info zona ugostila i osigurala im pozornost javnosti. Vjeruje da će to u gradu pod Marjanom povećati broj onih koji sudjeluju na turnirima, a kojih je sada nekoliko desetaka.

- U crtiću koji smo gledali kao djeca, igranjem ovih karata se rješavaju sukobi i spašava se svijet. Onda je 2002. godine ta igra došla u Hrvatsku, i sada na razini države imamo nekoliko stotina igrača koji sudjeluju na turnirima. Na svjetskim turnirima bude nekoliko tisuća natjecatelja, a nagrade su igraće karte ili elektronika, kao PlayStationi i laptopi. Naime, tvrtka „Konami“ je odlučila da neće davati novčane nagrade.

U Europi to ionako ne bi smjela, jer bi se to onda smatralo kockanjem, odnosno ne bi bilo dozvoljeno da sudjeluju djeca. U Europi su najbolji Nijemci i Talijani, a u svijetu, naravno, Japanci - kaže Drašković.
Svi koji su prošlu subotu sudjelovali na splitskom turniru dobili su nekoliko igraćih karata iz nove serije karata koja je tek izišla na tržište i kojim su tako ojačali svoj špil. Oni koji su postigli bolji plasman dobili su bolje karte.

Inače, takav paketić sa devet karata u dućanu košta oko 33 kune. Drašković nam objašnjava da tu bude onih više i manje vrijednih, a što karta više „sjaji“, to znači da je rjeđa.

- Na internetu postoji tržište s tim kartama, a one rijetke, koje se igraju u najboljim špilovima, mogu postići vrijednost i do 200 eura – kaže nam.
Toni Stamenković (27) objašnjava da je prije 15 godina, kada je on počeo igrati, igra bila puno jednostavnija jer je tada bilo samo nekoliko vrsta karata i nekoliko osnovnih pravila, i da je do danas igra puno napredovala.

- Uz to su karte vizualno sve zanimljivije, zbog čega ih je užitak skupljati - kaže Toni, inače programer i otac malog sinčića koji gleda Yu-Gi-Oh crtiće.

Naš sugovornik se prisjeća:
- Kada smo u Osnovnoj školi "Skalice" nakon nastave igrali karte, svi učitelji su nas tjerali osim nastavnice iz engleskog jezika. Ona je bila zadovoljna iz razloga što svaka karta na sebi ima upute na engleskom jeziku koje treba pročitati da bi se igra mogla igrati, pa smo tako učili strani jezik.

 

#SPLIT# TURNIR#YU-GI-OH# POKEMONI# IGRAONICA