StoryEditor
Život‘NIŠTA NIJE TEŠKO‘

Ministar Marić guštao u Promajni: Budio sam se s fiskaliziranim računima, ali lijegao s kartanjem! Mještani su mi prijatelji, ovdje sam sretan!

19. kolovoza 2020. - 16:50

- Ma lako vam je doći do kuće u kojoj ljetuje ministar, to je kuća obitelji njegove supruge i samo hodajte do table restorana "San" i onda idete 10 do 15 metara naprijed i skrenete lijevo pa onda prvo skretanje desno.

Tu je naš ministar, u kući Kozomara, svakog dana šeće po Promajni, lijepo se s nama pozdravi, kupa se na plaži bistroa "Hoja Lero", ujutro otrči svojih pet do šest kilometara, a onda na kiosku kupi voće - kazivao nam je mještanin Promajne, u kojoj je, do početka ovog tjedna, kao i svake godine, ljetovao ministar financija Zdravko Marić.

Prije nego li smo uopće došli do kuće u kojoj Marić ljetuje, napravili smo bome dobru kilometražu po Promajni, i po najgorem zvizdanu propješačili upola koliko Marić otrči svako jutro, najmanje tri kilometra, zamišljajući kako ćemo ministra zateći na plaži u hladu ili kako se brćka u plićaku.

Volim tu rutu...

Međutim, zvijezde nam se nisu baš posložile u pogledu fotografiranja ministra koji, recimo, skače na glavu u more, jer je jutro prije blagdana Velike Gospe samo otrčao svoju turu, na brzinu se okupao u moru i otišao s obitelji proslaviti blagdan.

Tako su nam kazali i djelatnici "Hoja Lera" koji su se i sami čudili kako ministra nema na limunadi. Međutim, s Marićem smo popričali telefonski, kao da sjedimo na kavi.

Ljubazni ministar kojeg nam je pohvalila cijela Promajna, kazuje kako se više neće vraćati na ljetovanje jer mora natrag u Zagreb. Stoga nam je ispričao kako je proveo ljetovanje u Promajni u koju dolazi svake godine.

- Uh, ne volim vam se ja slikati. Da smo se jutros vidjeli u Promajni, imali biste puno slika u totalnom znoju od trčanja, i to mojih i supruge Nataše.

Za trčanje nam je odlična ruta od Promajne do Baške Vode, a i dalje prema Brelima. Još kao mali sam dolazio u Baško Polje na pripreme sa svojim košarkaškim klubom iz Slavonskog Broda, pa mi mjesto budi lijepe uspomene i volim tu rutu - kazuje nam Marić, dodavši da mu je od Promajne do Baške Vode i natrag kao krug oko Jaruna.

Najbolje palačinke i sladoled

Jednako kao što su nam mještani Promajne nahvalili ministra, tako i on hvali i njih i Promajnu koju, kako veli, obožava.

- Ma ja vam u Promajni ljetujem godinama sa svojom obitelji i mještani su tako divni i srdačni, počevši od gospođe koja radi u voćarni pa do djelatnica "Konzuma" i "Studenca" i bara u kojem popijem limunadu.

Morate naglasiti da su u Promajni najbolje palačinke i sladoled - kaže nam Marić, koji priča kako izgleda njegov dan na ljetovanju koji, naravno, ne može proći bez posla. Ali, njemu to nije nikakvo opterećenje.

Ribe i balote

- Svako jutro se budim s pregledom fiskaliziranih računa, a onda kreće trčanje pa nekada trčim sam, a nekada i sa suprugom i djecom.

Nije baš da volim posjećivati kafiće, ali sjednem tu i tamo pa popijem limunadu, ali najviše idem radi djece i to mojih dvoje i još puno njih iz cijele obitelji - govori nam Marić koji poslijepodne krati na plaži u Promajni, ispod beach bara "Hoja Lero" ili na mulu s kojeg djeca skaču u more.

image
Ministar ne može bez sporta
 
Željko Hajdinjak/Arhiva/Hanza media


- Skačete li Vi s mula? - upitali smo Marića.

- Ma nisam vam ja za skakanje ni s mula ni s padobrana, iako su me nagovarali, ali nije mi adrenalin u krvi pa više snimam svoju djecu kako skaču.

Inače volim loviti ribe i igrati balote, ali u Promajni nemam svoju ekipu za taj hobi pa onako volim s djecom otići na košarkaško igralište i zaigrati košarku, a u večernjim satima malo prošetamo, ali ne idemo u gužvu zbog epidemiološke situacije.

Tako smo sinoć otišli na plažu u Baško Polje i fino u miru i tišini, gledali kako padaju suze svetog Lovre - govori nam ministar.

- A posao? Je li laptop uvijek uz Vas?

Kako kazuje, uvijek je na vezi sa svojima u uredu i to baš sada po pitanju poreza i proračuna.

- Ma nije meni teško ponijeti posao sa sobom na ljetovanje. Najvažnije mi je da sam sa svojom obitelji i onda sam najsretniji.

Tako se uglavnom navečer skupimo i zaigramo belu, a kada nas je više onda uno. Doista, u Promajni sam jako sretan i svi mještani su mi kao dobri prijatelji - govori Marić.

'Aj' me slikajte, pa nek' naš ministar vidi...'

Ajmo sada ispočetka dočarati kako je izledao naš skoro trosatni boravak u Promajni u kojoj smo za Marićem tragali kao da čekamo Godota.

Evo sad je tu, sad je tamo, pa će doći sada pa kasnije. Evo vidjeli ga maloprije kako trči, evo sada je kupovao nektarine. Nije da kukamo, ali umalo nismo zaradili sunčanicu u ludoj potrazi.

Prva destinacija nam je bila parkiralište u centru mjesta pa nam je tako gazda na parkingu Milan Ivandić kazao da mu je ministar baš ''legao'' jer je jednostavan i samozatajan.

image
Milan Ivandić
Ivo Ravlić/Hanza Media


- Njegova vam obitelj ima kuću na gornju stranu, znate di je to? Kuću vam kraj te kuće ima i nogometna zvizda Vahid Halihodžić. A što se tiče ministra, moram reći da mi sada dođe, odma bi mu da besplatan parking, bez ikakvog računa i rekao: Moj dobri ministre, oćeš li ti da ti ja donesem čašu mog domaćeg dobrog vina?

Aj' me sada slikajte, pa nek' naš ministar koji je baš dobar čovik, zna na koji će parking doći - veli šjor Ivandić.

Druga destinacija bila nam je voćarna tik uz plažu, a u kojoj radi Andrea Ivandić. Ministra je i ujutro vidjela kako trči oko 8 sati, a inače joj je stalni kupac.

- Kupuje uglavnom voće i to nektarine i grožđe. Račun mu uvijek dam, ali ne pati on od toga, pa ga nekada i ne uzme. Ma baš je simpatičan, pristojan, jako skroman i viđam ga svako ljeto - govori Andrea, kod koje je kilogram velikih i slasnih nektarina 25 kuna.

image
Andrea Ivandić
Ivo Ravlić/Hanza Media


Potom smo započeli pravu potragu za ministrom i odmah nam je Marina Gavran, djelatnica koja naplaćuje korištenje javnog zahoda, a koja je zaposlena u Općini Baška Voda i Komunalnom poduzeću "Gradina", kazala da se ministar kupa na plaži "Hoja Lera".

- Na žalost ga još nisam vidjela. Obzirom na to da sam i ja iz Slavonskog Broda kao i on, ma dala bih mu besplatno uslugu korištenja zahoda, jer naš čovjek je naš čovjek, Brođanin - pripovijeda Marina.

image
Marina Gavran iz Slavonskog Broda na privremenom radu u Promajni
Ivo Ravlić/Hanza Media


Nastavljamo dalje i stižemo do trgovine "Market Optima" čiji nam djelatnik Luka Lozić kazuje da je ministra vidio na piću u "Hoja Lera".

'Možda će doći popodne...'

- Prije par dana nam je u trgovinu došla ministrova supruga i ne znam što je kupovala, ali samo znam da sam joj izdao račun.

image
Luka Lozić iz marketa 'Optima'
Ivo Ravlić/Hanza Media


Nisam ni znao tko je ona, dok mi mještani nisu rekli - povjerava nam Luka koji nas je uputio na plažu. I onda dolazimo do čuvenog "Hoja Lera" čiji su nam prezaposleni konobari i konobarice kazali da je ministar njihov najdraži gost.

- Jutros nam nije došao na limunadu što je baš čudno. Možda će i doći popodne, a nekada popije i kavu s mlijekom uz koju mu, naravno, izdamo račun kao i svim gostima.

Kada smo shvatili na Marića nema ni na plaži, odlučili smo pješice otići do kuće u kojoj ljetuje i srećom, naišli smo na nama poznatog mještanina koji je htio ostati anoniman.

Skroman, ugodan i drag

- Ma stalno on dolazi u Promajnu i vidio sam ga pet puta. Jako je to skroman, ugodan i drag čovjek - kazuje Promajanac koji nas je odveo ravno do kuće u kojoj boravi ministar, a ispred koje su bila parkirana dva crna vozila zagrebačkih registarskih oznaka i bijeli terenac stranih oznaka.

Pozvonili smo i čekali, ali ništa. I baš kad smo mislili da nam se nije posrećilo, susreli smo mještanina Gorana Radojkovića koji kazuje da je ministar sigurno na padobranu, mada smo mu rekli kako naši izvori kazuju da je nakon jutarnjeg trčanja, ipak otišao iz Promajne na neko skrovito mjesto s obitelji slaviti Veliku Gospu.

image
Ekipa iz tvrtke za plažne sportove 'Orca'
Ivo Ravlić/Hanza Media


- On van je otiša doli na padobran na moru. Znan da je rekao da će na padobran danas tek tako da ga malo digne. Ma inače vam je to s njim malo nezgodno jer je čovjek puno zaposlen pa svako malo s ljetovanja ode ili u Zagreb ili negdje drugdje.

Viđam ga svakog dana ili na plaži ili na tržnici gdje kupuje banane - govori Radojković.

Bez padobrana

Potom krenusmo opet put plaže, sve ispočetka. Korak po korak, trk po trk i stigli smo i do čuvenog padobrana vizualizirajući letećeg ministra. Međutim, šjor Radojković nas je krivo uputio jer na padobranu nije bilo nikoga. Ekipa tvrtke "Orca" nam je kazala da Marić do sada nije bio na padobranu.

- Lani je ministar unajmio pedalinu i vozio se po moru sa svojom obitelji, ali ove godine nas nije posjetio. Jutros kada smo dolazili na posao, vidjeli smo ga kako trči - govori nam ekipa veselih momaka s plaže.

I kako smo napisali na početku, baš nam se posrećilo tek kada smo se vratili u Makarsku u redakciju i s Marićem o njegovom ljetovanju popričali preko mobitela.

item - id = 1039249
related id = 0 -> 1136814
related id = 1 -> 1136350
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 18:36