StoryEditor
ŽivotDOLARI, DOLARI

Michael Jordan je u Hrvatskoj potrošio stotine tisuća kuna, ali to je sitnica u usporedbi s njegovim bogatstvom. Evo koliko je točno ‘težak‘ poznati košarkaš

Piše PSD.
27. kolovoza 2021. - 11:38

Jahta čiji najam košta milijune dolara, boce tekile u vrijednosti stotina tisuća, otkako je Michael Jordan stigao u Hrvatsku mnogi su se počeli pitati kako sve to sebi može priuštiti? Bogatstvo koje je demonstrirao tek je mali djelić onoga što sveukupno posjeduje. Iako je košarkaš potrošio basnoslovni iznos to i nije tako rastrošno uzmemo li u obzir da se od 2021. njegovo bogatstvo procjenjuje na 2,2 milijarde dolara što ga čini najbogatijim umirovljenim sportašem na svijetu.

Michael je tijekom svoje NBA karijere ukupno zaradio 93,7 milijuna dolara, a bio je prvi i sportaš u povijesti koji je primao plaću veću od 30 milijuna dolara godišnje. U današnjem novcu taj iznos se skoro uduplao. Ipak, sport je najvećoj košarkaškoj zvijezdi na svijetu tek dio izvora novaca, a ono što je zaradio u klubovima tijekom cijele karijere danas se može zaraditi u par sezona.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Zlatni rudnik za njega je unosni sponzorski ugovor s Nikeom zahvaljujući kojemu su nastale poznate Air Jordan tenisice. Godine 2019. zaradio je 3,14 milijardi dolara iz ugovora s Nikeom, koji je 1984. potpisao za 500.000 dolara, a brend sportske odjeće mu mora isplaćivati i nemale godišnje tantijeme.

Jordan je potpisao i višemilijunske ugovore s Gatoradeom, Coca-Colom i McDonald'som, te je glumio u Looney Tunes filmu 'Space Jam'. Michael je većinski suvlasnik NBA-inog Charlotte Bobcatsa. Zbog pandemije je izgubio 300 milijuna dolara, ali je novac vratio pametnom kupnjom udjela u tvrtki za sportsko klađenje DraftKings. Zbog toga su dionice porasle, a investicija se pokazala uspjehom.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Jordan se očigledno drži one da treba trošiti novac kako bi dobili novac i to mu dobro ide. Osim brojnih investicija, bogatstvo troši i u humanitarne svrhe. Nedavno je donirao 2 milijuna dolara bankama hrane i obećao da će u sljedećih deset godina podijeliti 100 milijuna dolara različitim organizacijama koje se bore za rasnu jednakost i socijalnu pravdu. U toj maniri je odlučio da neće zaraditi od Netflixovog dokumentarca o svom životu nego će tih 50-ak milijuna dolara također donirati dobrotvornim organizacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2022 10:36