StoryEditorOCM
ŽivotDUGA BORBA

Merima Strujić četiri je puta pobijedila karcinom! ‘Muž i Caspera su mi bili najveća podrška‘. Pročitajte njenu priču

Piše Marina Knežević Petković
3. listopada 2024. - 15:01

Na prelijepom otoku Braču, u malom mjestu Supetru, živi žena čija je nevjerojatna životna priča inspiracija za sve one koji se bore s teškim bolestima. Merima Strujić (63), rođena Sarajka, danas je simbol snage, hrabrosti i ljubavi. Njena  priča nije samo o nevjerojatnoj borbi s četiri karcinoma, već i priča o nepokolebljivoj vjeri u život. Kroz sve teške trenutke, Merima je ostala čvrsta zahvaljujući svojoj obitelji, suprugu i zajednici koja joj je pružila neizmjernu podršku.

Njena poruka je jasna: -Najbitnije vam je sve posložiti u glavi, sami sa sobom. Shvatiti, priznati sam sebi i glasno reći- ja ‘to‘ imam, ja imam karcinom, onkološki sam bolesnik! Tek onda se može dalje. Ali, samoj sebi tajiti i govoriti da nemaš karcinom, ne vodi nikuda. Treba priznati i ne sramiti se o tome javno govoriti, što više propagirati i ljudima objašnjavati, jer je to jako važno. Danas sam ja, sutra si ti. 

Suočena s borbom s četiri različite vrste karcinoma, Merima je odlučila podijeliti svoju životnu priču, kao svjetionik nade za sve koji se suočavaju s teškim dijagnozama.

Neočekivana dijagnoza 

Kako ste otkrili da imate karcinom i koji su simptomi ukazivali na to ?

- Moja borba započela je 2016. godine. Nakon redovitih ginekoloških pregleda svaka tri mjeseca, zbog praćenja bezazlenog mioma koji je prekrio cijelu maternicu, u jednom od tih pregleda otkriveno je nešto što prije nije bilo prisutno. Znači, imala sam redoviti pregled u šestom mjesecu i sve je bilo u redu. Međutim, u rujnu, tri mjeseca nakon, doktor je vidio na ultrazvuku nešto što do tada nije mogao vidjeti i poslao me privatnom liječniku. CT nalazi i tumorski markeri pokazali su vrlo visoke vrijednosti, što je ukazivalo na mogućnost metastaza. Bio je to trenutak kada je doktor rekao: - Znate što gospođo? Vama se više ne radi o danima, nego o satima, prisjeća se Merima s ozbiljnošću, ali ujedno i sa zahvalnošću. Mislim, kad ti doktor tako  to otvoreno kaže, to je ono...ja sam mislila da ću puknuti, suze liju, plač,užas jedan. Ja ne znam kako sam došla do zaove koja živi na Split tri. Zove muž, zovu djeca, zovu svi, a ja ne mogu riječi progovoriti, stislo me u grlu...i samo sam rekla ‘Idem po uputnicu i za Zagreb, neću u Split‘, priča nam Merima. 

- Što se tiče simptoma, ništa. Nikakve bolove, nikakve ciste, upale jajnika, NIŠTA, naglašava Merima. Samo smo znali za taj miom, koji je prekrio cijelu maternicu i ginekolog je rekao da ga jednostavno treba pratiti i ništa drugo.

image
Saša Burić/Cropix

Karcinom veličine dječje glave

Po dolasku u Zagreb, odmah je poslana na KBC Rebro na provjeru pluća, srca i da se naprave sve druge pretrage koje su bile potrebne prije operacije. Operirana je uspješno u prosincu i jutro nakon operacije, prisjeća se Merima, doktor je došao i rekao:   

- Gospođo, imali ste karcinom veličine dječje glave, odstranili smo vam oba jajnika, maternicu i velika je sreća da ste došli na vrijeme, što je jako važno. Jer ako čovjek se ne odazove na vrijeme, može biti pogubno. I eto, tako sam ja to ‘odradila‘, odstranili su mi sve i prošla sam ‘lišo‘, kako se kaže, jer je tumor bio dobroćudan, ali jako velik. Nakon operacije, uslijedile su redovite kontrole, svakih mjesec-dva dana i papa test jednom godišnje.

Novi udarci - karcinom štitnjače i karcinom dojke 

Iako je Merima uspješno prebrodila prvu bitku s karcinomom, sudbina joj nije dala predah. Nakon četiri godine, uslijedio je novi udarac – dijagnoza karcinoma štitnjače. Još jednom, bolest je stigla bez ikakvih simptoma, bez bolova, bez ikakvih naznaka da nešto nije u redu. Merima se opet našla pred životnom borbom. Uz podršku svog muža, obitelji i medicinskog osoblja, ipak nije odustala.

- Nisam osjećala ništa, nikad tabletu za štitnjaču pila, nikada probleme, a kako radim u zdravstvu, u ljekarni, redovito sam imala sistematske preglede i normalno kao zdravstveni radnik, moram voditi računa o svome zdravlju. Kako mi je bila tada otkrivena cista, uslijedilo je punktiranje ciste, ali se ispostavilo da je zloćudni karcinom štitnjače. Bila je to šokantna vijest jer nije bilo nikakvih naznaka.  I tada je opet sve krenulo ispočetka-krenula i terapija s jodom, jedan put, drugi put, pa je počela opadati kosa, promjene tlaka... Čim sam počela piti Euthyrox, sve je išlo gore. Godinu i pol dana borila sam se s tlakom, iz visokog u niski i obrnuto. To je bilo grozno stanje. Nisam znala što bih prije gledala. Bio je skroz poremećen rad hormona, priča nam Merima.

image

Udruga Caspera

Udruga Caspera/Udruga Caspera

No, samo 22 mjeseca nakon liječenja štitnjače, njen prvi radni dan, zove je gospođa s radiologije i kazuje joj da su malo bolje pogledali njen nalaz od nedavno obavljene mamografije i da bi oni voljeli da dođe napraviti ultrazvuk. Rezultati ultrazvuk nalaza-još jedan karcinom, ovoga puta dojke, ali na svu sreću u ranoj fazi. 

-Isprva nisam mogla vjerovati. Nakon svega kroz što sam prošla, pomislila sam – zar opet? Dolazim na biopsiju i doktor mi je rekao da će skinuti samo jednu četvrtinu dojke. Međutim, kad je pogledao nalaz magnetske rezonance, odlučio je odstranuti cijelu dojku, priča Merima.

Ponovno je uslijedila terapija hormonalnim tabletama, koje su opet poremetile tlak i s tim se borila godinu i pol dana. U razdoblju od sedam godina, Merima je prošla kroz teške životne trenutke, operacije, terapije, preglede, ali s velikom odlučnošću da će preživjeti.

Kako se Vaš pogled na život promijenio od trenutka kada ste prvi put saznali za karcinom? I kako ste se nosili sa svim fizičkim i emocionalnim promjenama?

-Prvi put je bilo najteže, sama pomisao ‘ja imam karcinom‘ i ‘zašto baš meni?‘, ali kad čovjek  shvati da je to jedan proces koji je hormonski, jednostavno posložiš u glavi da to tako mora biti. Postaviš samoj sebi granice i kažeš  ‘ dosta je, glavu gore, idemo dalje‘. Pokušaš zaboraviti na sve probleme, živit samo za danas i jednostavno ne odustati. Dok smo zaokupljeni poslom, uvijek neka trka tamo-vamo, znam da se to tada ne može. Ali, kad čovjek dođe u ovakvu fazu, e onda nađeš vremena da staneš, usporiš. Ja sam eto naučila da živim dan za danom, pogotovo sad u mirovini. Pružim sebi na volju otputovat gdje želim, raditi što želim, koliko mogu i što želim i to je to. Sve nuspojave od hormonalnih lijekova, koje su bile neizdržive, pa blago opadanje kose, sve se to može izgurati, ali najteže mi je bilo kad mi je odstranjena dojka, jer se osjećam uvijek da  ‘nešto fali‘. Osjećam se polovično, pogotovo kad dođe ljeto, pa moram kupiti kupaći kostim koji košta više od moje penzije. 

image


Merima je preživjela četiri karcinoma

Saša Burić/Cropix

Suprugova neizmjerna podrška i obitelj kao oslonac

Kroz sve teške trenutke, Merima ističe koliko joj je njezina obitelj bila oslonac, sin i kćer, ali posebno suprug.

- Stvarno sam imala veliku podršku od djece, iako je kćer u Zagrebu, sin je tu s nama. Ali muž bio je moj najveći oslonac. Rekla sam da ga ne bih mijenjala za išta!  Jer se upravo ljudi pokažu kakvi su u najtežim trenucima, kod bolesti, karcinoma...Puno njih se rastave, puno njih ostave žene Ja sam imala tu sreću da mi je muž super i pomogao mi je u najtežim trenucima života. Imala sam posebnu prehranu za štitnjaču, boravila u izolaciji, imala sve svoje posebno, od kupatila, sobe, prehrane...On je preuzeo potpunu brigu o meni.

Strujić priznaje da bez supruga nikad ne bi uspjela. Preuzeo je  fizičku brigu o njoj ali i pružio jako bitnu emotivnu podršku. Njegova ljubav i strpljenje su je držali kada je bilo najteže.

Podrška Udruge Caspera i zajedništvo 

Uz obitelj, posebnu snagu pronašla je i u Udruzi Caspera iz Splita, koja pomaže oboljelima od raka.

- Udruga mi je najveću podršku dala. Posebno psihološku. Slučajno sam došla do njih, preko Udruge Jaka u Osijeku, za koju sam znala i prije svojih karcinoma. Kako bih ja njih kontaktirala inače vezano za karcinome jajnika i maternice, jer me to zanimalo, pitala sam ih da li ima koja udruga u Splitu i onda su me oni uputili na Udrugu Caspera. Caspera mi je dala osjećaj zajedništva i pripadnosti. Kroz njihovu podršku upoznala sam ljude koji su prolazili kroz iste stvari kao i ja, svi smo oboljeli od nekog tipa karcinoma, kazuje nam Merima. Nije mi bio problem putovati iz Supetra trajektom za Split, dva puta tjedno, sedam mjeseci uzastopno na jednu našu grupu vježbača. Meni je to trebalo, koristilo mi je i to sam željela. Zaboravila bih na sve, otvorilo mi je vidike.

Kroz Casperu, Merima je imala priliku družiti se, uživati u životu, pričati o bilo čemu, sudjelovati u različitim radionicama, jednostavno ne bi spominjale bolesti, jer ih ionako sve veže ista problematika. Ali, psihološka pomoć je bila jako bitna i otvoreno su govorile o svojim iskustvima i problemim na skupovima za to, što joj je također pružilo i emocionalno olakšanje. Ponekad je najteže boriti se sa strahovima koji te prate, ali kad čovjek vidi da nije sam, da drugi prolaze kroz slične borbe, to mu daje snagu i upravo Caspera je zajednica koja  podsjeti da uvijek postoji netko tko razumije, što je jako bitno. 

Borba je vrijedna svake minute 

Danas, Merima poručuje svima koji se bore s teškim bolestima da nikada ne smiju posustati. Merima je naučila koliko je važno ići na redovite preglede, slušati svoje tijelo, naučila je cijeniti svaki trenutak i nastojati živjeti život punim plućima. Borba je bila teška, ali je vrijedila svakog trenutka života koji ima sada. Njen put inspirira i podsjeća nas na to da, koliko god teški životni izazovi bili, ljubav, podrška i unutarnja snaga mogu prevladati sve prepreke.

Humanitarni koncert za Udrugu Caspera

Humanitarni koncert organizira se sedmog listopada u Splitu, a ovoga puta riječ je o koncertu čiji prihod će biti namijenjen radu Udruge Caspera. U planu im je sljedećih godina osiguranje smještaja ženama koje u Split dolaze na kemoterapiju iz udaljenog mjesta.

Datum koncerta nije slučajno odabran, jer tada se obilježava Svjetski dan borbe protiv karcinoma dojke, najčešćeg zloćudnog tumora u žena koji čini 10 % svih zloćudnih tumora općenito.

Sve počinje u 20 sati u splitskom Planu B, DJ Vjeko bit će zadužen za glazbu prije, poslije i za vrijeme pauze, a zatim na scenu stiže odličan bend Supersonic, koji vodi profesor gitare Vlade Brzović. Poznati humanitarac Ribafish dolazi iz Zagreba kako bi vodio cijelu večer. Sanja Kalebić donira 11 slika za aukcija koja će se održati tijekom večeri, a poseban gost je Jole, najavljuju iz udruge Caspera te dodaju kako su tu i nogometne ikone koje rade aukciju dresova za udrugu, a bit će i pub kviz.

Cijena ulaznice je 25 eura, a uz koncert i zabavu u cijenu su uključena i četiri pića po izboru. Ulaznice možete kupiti putem sustava entrio .

image


Race for the cure

Vojko Basic/Cropix

Humanitarna utrka Race for the Cure

Županijska liga protiv raka – Split poziva sve zainteresirane da sudjeluju na humanitarnoj utrci Race for the Cure, koja će se 6. listopada u 11 sati održati na splitskoj Rivi.

- Svakim korakom podržavamo jedni druge - moto je ovogodišnje najveće europske humanitarne utrke za zdravlje žena u kojoj je svatko pobjednik.

Širom Europe utrka Race for the Cure pomaže organizacijama za borbu protiv raka dojke u prikupljanju sredstava i podizanju svijesti o ovom pitanju. A koliko je tema važna, pokazuje podatak da godišnje u Europi 125.000 osoba umre od raka dojke, te se potvrdi čak pola milijuna novih dijagnoza.

Race for the Cure posljednjih se 5 godina trči se i hoda u Hrvatskoj u sklopu krovne organizacije Think Pink Europe.

Broj prijavljenih sudionika za šestu po redu utrku u Splitu stalo raste i vjerojatno će premašiti prošlogodišnju brojku od 3000. - Registrirajte svoju ekipu, pozovite svoje najbliže, trčite ili hodajte na ovoj humanitarnoj utrci u kojoj slavimo život, podržavamo sve oboljele žene i sjećamo se naših mama, teta, prijateljica, kolegica koje su izgubile bitku – poručuju iz Županijske lige.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2024 15:02