StoryEditor
ŽivotSILOM DOMAĆICA

‘Meni se Skračić povija na zidu, počeo se kovrčati! Ovo nije s Božje strane!‘: naša novinarka o nadnaravnom iskustvu u dnevnom boravku sa Zmajevom špiljom

25. svibnja 2022. - 14:53

Otkako se pravimo da korone više nema i da smo svi, cijela nacija, svi naši narodi i narodnosti, zdravi ki cvancik, život se nekako umirio. Kao, sve je u redu, sve je super i sve za pet. Jest da znademo da nije, ali isto nam prija život u iluziji.

Nije toliko bitno biti zbilja normalan, kao sav drugi svijet, bitno je činiti fintu. Neki psiholozi tvrde da kad se dovoljno dugo praviš normalan, postoje izvjesne šanse da zbilja normalan i postaneš. Mislim, u nekoj maglovitoj budućnosti.

Međutim, ja i kad sam normalna, a jesam, majkemi, nekako nisam uvijek sigurna da mi se ne manta. Ono, što zbog niskog tlaka, što zbog manjka željeza u krvi, tu i tamo mi se zna malo svijet zaljuljati.

Inače tome ne pridajem veliku pažnju. Bože moj, manta se, pa šta? Sjednem, legnem, odmorim, malo zažmirim, dišem duboko i to prođe.

Moja mater, recimo, svakoj svojoj mantavici pridaje nevjerojatnu pozornost. To odmah mjeri tlak, to odmah uzima cukra i vode, to odmah kćer jedinu obavijesti da se ne osjeća dobro. Recimo, nekidan me zove i kaže da joj je tlak puno nizak. Kako sad nizak? Zadnjih godina je visokotlačna i pije dvaput dnevno tablete za snižavanje tlaka. Da nije greškom popila duplu dozu?

Tlak

- Bože mili – rekla je – pa nisam blesava!

- Pa nisam rekla da si blesava - kažem ja – to se svakome može desiti...

- Meni se to ne može desiti – odrezala je ona – nego mi je tlak puno nizak.

- Pa koliko nizak?

- Pa sto dvanajst sa šezdeset – rekla je ona.

Ja skoro crkla od smijeha. Alo, sto dvanaest sa šezdeset?! Ja se tučem nogom u guzicu na sto dvanaest, a kad dogura do sto petnaest, već imam simptome blage hipertenzije. Ali, tko joj šta smije reći...

- Pun je mjesec – ispalim dubokoumno.

- E vidiš – prihvatila je momentalno. – Nisam išla za tim, ali sto posto si u pravu. Pun je mjesec!

- Da ga skinem? – upitam ja.

- Molim? Šta da skineš? – zbuni se ona.

- Pa mjesec! – odgovorim. – Da ti ne kvari tlak.

- Bože, Edika – rekla je – ja ne znam kako tebi takve gluposti padnu na pamet! Baš si ko malo dijete...

Meni je, međutim, pravo drago kad netko – posebno ona, Kraljica Majka - u mome osebujnom karakteru prepozna djetinjastost.

No tu večer se i meni nekako počelo mantati i priviđati. Kao da mi se vid krivi pa mi, recimo, slika Mile Skračića, koja visi točno nasuprot trosjeda na koji sam prilegla, nekako dobiva valove.

'Mjesec, garant!', zaključim ja i udubim se u seriju u kojoj inspektorica Vera Stanhope u užasnom baloneru i još groznijem šeširu gaca po engleskim vukojebinama gdje je svak svakome krvni neprijatelj te, sukladno tome, svak svakome radi o glavi.

I tako, gledam ja Veru i njezina novog, smušenog narednika Aidena, a Mile Skračić pred mojim očima nekako leluja. Šta mi je? Šta je Mili? Da mi ne šalje poruke s onoga svijeta u noći punog mjeseca?

Mislim, ta mi je Skračićeva slika baš draga, djelomice zato što je na njoj i posveta. Dragoj Edi u znak poštovanja i sjećanja na jedno lijepo popodne... A sad se na njegovoj 'Zmajevoj špilji' – tako se slika zove – pojavljuju misteriozni znakovi.

- Mensečini da mi se Skračić povija – viknem put radne sobe u kojoj Zakoniti ispravlja zadaće.

– Ovo nije s Božje strane...

- Koji Skračić? – dovikne on.

- Pa Mile, koji drugi?

- Mile Skračić? – zabrunda on, potpuni analfabet u pitanju likovne i svake druge umjetnosti. – Koji Mile Skračić?

- Pa ovaj na zidu – doviknem ja, znajući da će njemu teško do mozga, okupiranog studentskim zadaćama, doprijeti išta, kamoli Mile i Zmajeva špilja.

image

'Ta mi je Skračićeva slika baš draga, djelomice zato što je na njoj i posveta. Dragoj Edi u znak poštovanja i sjećanja na jedno lijepo popodne... '

Cropix


Taj teško uspije i dvije obične stvari odjednom raditi, a kamoli misliti na toliko različite teme kao što su umjetnost i, štajaznam, zaštita od munje...

Moram priznati, ne volim kad mi se pričinjaju nadnaravne stvari. To uvijek vodi razočaranju.

Tako mi se jednom pričinilo da mi je stara ribaća četka, zaboravljena iza veš mašine, bacila pup! Bila sam baš sretna kad sam staru drvenu četku našla u kupatilu, a na njoj mali, malešni, zeleni pup. Cijelim mozgom sam znala da je to nemoguće – pa nisam ja Marko Kraljević da mogu iz suve drenovine iscijediti sok! Ali mozak je mozak, a ideja da prastara ribaća četka još ima u sebi vitalne snage da postane živo biće, stablo, stabalce... To mi je nekako baš bilo lijepo vjerovati.

Obuzela me bila religiozna radost vidjelice... I držala me sve dok on, Zakoniti, nije pregledao četku i okom znanstvenika utvrdio da nije riječ o zaperku novog života nego o običnoj zelenoj plijesni koja je, priznao je, razvila neobičan oblik, valjda suočena sa specijalnim uvjetima preživljavanja. Skoro sam proplakala od tuge za svojim lijepim, malim ukazanjem...

Klima

- Mile Skračić na zidu se počeo kovrčati – viknem ja. – Ovo je skroz čudno. Nadnaravno...

On kad čuje samu riječ nadnaravno, ma kad čuje bilo što što bi možebitno sugeriralo da bi eventualno mogao postojati i neki onostrani svijet koji znanost još nije objasnila, taj se odmah probudi. Nema toga ispita i munjozaštite koji ga mogu spriječiti da iz istih stopa dade razumno objašnjenje svakom fenomenu.

Izišao je promptno iz sobe, uzdigao gaće laktovima, ko pandur, zirnuo put mene, pa put Mile, prišao mu, zabuljio se u Zmajevu špilju.., pa pogledao u nebesa. Da se nije preobratio? Vratio se u sobu, donio oćale za na blizu, prišao Mili, opet digao pogled put neba...

- Klimatizacija je prokapala! – rekao je.

- Ma daj? – zinula sam – I?

- I kaplje po Mili Skračiću!

- Ma daj?! – skriknula sam. – Mile promočio?

- Promočio! – rekao je. – Zato se izvitoperio...Trebat će ga popeglati!

- Popeglati?! Ti nisi normalan – rekla sam – Neće Milu nitko peglati...

- A čuj – zlobno je dodao. – Očekuj da će nam meštar od klime ispeglati račun. A tvome Skračiću šta Bog dade... Šteta bi i bilo peglati ga, ovako zgužvan još bolje izgleda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2022 06:49