StoryEditorOCM
ŽivotNIJE SE SA SUNCEM IGRATI

'Mažite se!' savjetovala je na Bačama dermatologica, valjda je poslušala i ova ljepotica

9. srpnja 2016. - 18:00
plaze2

Smrtnost od raka kože porasla je za 50 posto u posljednjih dvadeset godina. Zbog konstantnog povećanja zastupljenosti melanoma, želimo osvijestiti ljude o tome koliko su štetni odlasci u solarij te izlaganje suncu između 11 i 16 sati, upozorila je Vinka Abramović

Brojni kupači na splitskim Bačvicama danas su, osim uživanja u ljetnim radostima, imali priliku i obaviti zdravstveni pregled kože i madeža. U sklopu javnozdravstvene akcije "Sa Suncem u lito", Županijska liga protiv raka postavila je na plažu štand i šator u kojem su građani, ali i turisti mogli besplatno pregledati kožu te se educirati o opasnostima prevelikog izlaganja suncu.

- Smrtnost od raka kože porasla je za 50 posto u posljednjih dvadeset godina. Zbog konstantnog povećanja zastupljenosti melanoma, želimo osvijestiti ljude o tome koliko su štetni odlasci u solarij te izlaganje suncu između 11 i 16 sati.

Sedamdeset pregleda u sat vremena

Također, za prevenciju ove bolesti nužno je koristiti kremu sa zaštitnim faktorom i to ne samo prije kupanja, već nakon svakog izlaska iz mora – upozorila je Vinka Abramović iz Županijske lige za prevenciju raka.

Dermatologinja Ana Sanader Vučemilović svakom je pacijentu posvetila dovoljno vremena i pažnje kako bi detaljno pregledala madeže koji bi mogli ukazivati na eventualan zdravstveni problem.

Prisutni su tako mogli obaviti ozbiljan pregled u opuštenoj i nešto neformalnijoj atmosferi.

- Ovo je pametna ideja jer se ovako pregled može obaviti puno brže nego klasičnim odlaskom kod liječnika. Primjećujem da je jako puno ljudi prepoznalo vrijednost ove akcije – kazao je Slobodan Roje, jedan od posjetitelja koji je odlučio iskoristiti jučerašnji sunčani dan za dodatnu edukaciju o svome zdravlju.

Abramović je istaknula kako je izuzetno zadovoljna odazivom.

- Već do 10 sati obavili smo sedamdesetak pregleda. Dolazi nam dosta turista te roditelja s djecom koji znaju koliko je važno da edukacija o zdravlju započne od malih nogu – kazala je Abramović.

Red za besplatni pregled konstantno se povećavao, a nakon što su uvidjeli koliko je ovo korisna prilika za njih, nekolicina kupača izišla je iz mora te odlučila potrošiti malo vremena na svoje zdravlje.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 14:00