StoryEditorOCM
ŽivotVRIJEME ZA TEBE

Malo odmora i dobra knjiga, ne može bolje od toga za produženi vikend; ovo je pet naslova na policama knjižara koje vrijedi uzeti u obzir, jednu potpisuje i Zlatan Ibrahimović

Piše Jasenka Leskur
30. listopada 2022. - 16:33

Thomas Melle:

”3000 eura”

Anton je na dnu. Nekad obećavajući student prava, živi u domu za privremeni smještaj i čeka sudski proces zbog nepodmirenih dugova koji će odrediti njegovu sudbinu.

Denise radi na blagajni supermarketa. Samohrana je majka, a njezina kći Linda ima poteškoće u razvoju. Tražeći izlaz iz besperspektivnosti svoje situacije, prije nekoliko mjeseci snimila je pornić. Ali honorar koji joj duguju još uvijek nije sjeo na njezin račun...

image

3000 eura

/Slobodna Dalmacija

Brutalan i nježan roman, pun drastične ljepote i krhkosti, koji pripovijeda o približavanju dvoje autsajdera i pitanju koliko ljubavi i bliskosti njihovi životi uopće dopuštaju.

Thomas Melle (1975.) među njemačkim kritičarima kotira kao jedan od iznimnih književnih talenata svoje generacije. Uspješan je i često izvođen dramski pisac i autor triju većih proznih knjiga, a ovaj roman je prvi prijevod nekog njegova djela na hrvatski. Preveo Stipe Ćurković, izdavač Sandorf.

Jocelyne Saucier:

”Pljuštale su ptice”

Vremešni Tom, Charlie i Ted žive u izoliranom, jezerskom predjelu Ontarija, gdje su odlučili u miru i slobodi provesti ostatak svoga života. Pri ruci su im dvojica susjeda koji im nabavljaju sve ono što im šuma ne može dati, a koji usput, u toj skrivenoj oazi, vide priliku za unosan posao. Ustaljenu rutinu uskoro remeti dolazak dviju žena. Neimenovana fotografkinja u potrazi je za jedinim preživjelim čovjekom iz Velikog požara kod Mathesona 1916., kojega se pamti kao “dječaka koji je lutao zgarištima”. Za njom stiže i Marie-Desneige, starica koja slobodu nije okusila punih šezdeset i šest godina. Hoće li mala jezerska zajednica izdržati tolike promjene?

image

Pljuštale su ptice

/Slobodna Dalmacija

Suptilna i nježna proza oda je životu lišenom pritisaka i uobičajenih obrazaca, životu posve usklađenu s prirodom. “Autorica nam pokazuje da ljubav, baš kao i nada i želja za slobodom, ne poznaje dobne granice. Čarobno lijepo”, zabilježili su kritičari.

Jocelyne Saucier (1948.) kanadska je spisateljica i novinarka. Diplomirala je politologiju, radila je kao novinarka do 1996., kada joj je objavljen prvi roman. Velik je uspjeh postigla četvrtim romanom, “Pljuštale su ptice”, kojim je osvojila nekoliko vrijednih priznanja, a prema njemu je snimljen i film. Izdanje Hena.com, prijevod Dalibor Joler.

Jurica Pavičić:

“Mater Dolorosa”

U ranu jesen 2022. Split polako ispraća posljednje turiste pripremajući se za zimsku hibernaciju. Mlada Ines Runjić sprema se za nedjeljnu smjenu na recepciji hotela u centru grada. Njezina majka Katja obavlja kućanske poslove uznemirena zbog susjeda koji je prisvojio zajednički prostor svih stanara i počinje ga pretvarati u vlastiti apartman. Policajac Zvone Carev žuri pak u napuštenu tvornicu zbog vijesti o pronađenom tijelu.

image

Mater Dolorosa

/Slobodna Dalmacija

Uskoro se dozna da je riječ o tijelu sedamnaestogodišnje kćeri jedinice iz ugledne obitelji. I dok policija, pritisnuta bijesom javnosti, medija, ali i moćnih poznanika obitelji, užurbano pokušava privesti počinitelja, sudbine međusobno nepoznatih ljudi će se ispreplesti…

Novi krimić splitskog književnika govori o tome što smo spremni žrtvovati kako bismo zaštitili one koje volimo, ali i o posljedicama takvih odluka. Izdavač “Stilus”.

Patricia Lockwood:

”Nitko ne govori o tome”

Entitet “internet” izaziva i čuđenje i očaj. No koliki je točno internet? Možemo li ikada saznati sve? Autorica koristi naziv “portal”. No, što je portal? Mozak, jezik, mjesto, vrijeme?

Roman donekle pobija ideju interneta kao posrednika opake i skučene vrste umjetnosti. Vrlina ovog romana je transformacija ružnog i jeftinog u online kulturi - opsjednutosti bezvrijednim medijima, grčevito i fragmentirano predstavljanje sadržaja, sprdačina, užas, polemike - u doživljaj uzvišenosti.

image

Nitko ne govori o tome

/Slobodna Dalmacija

Patricia Lockwood shvaća da je neobičan trik interneta sposobnost transformacije milijarde kratkih, često grubih i nasumičnih izjava u nešto što se čini neizmjerno i čvrsto stvarnim.

Patricia Lockwood (1982.) piše poeziju, prozu i eseje. Na Twitteru je aktivna od 2011. “The Atlantic” je njezine tvitove uvrstio na svoju listu najboljih svih vremena. Roman “Nitko ne govori o tome” 2021. osvojio je nagradu Dylan Thomas, a bio je i u užem izboru za Bookerovu nagradu i Women’s Prize for Fiction. Naklada Ljevak, prevela Patricija Horvat.

Zlatan Ibrahimović:

”Adrenalin”

Dnevnik četrdesetogodišnjaka, podnaslovljen “Moje neispričane priče”, koji se obračunava sa svojom prošlošću, a budućnost gleda pravo u oči, kao da je još jedan protivnik kojem se mora suprotstaviti.

Što “škarice” predstavljaju igraču koji je zaslužan za najljepše i najuzbudljivije u povijesti nogometa? Koja je vrijednost gola danas za igrača koji proslavlja svoj 40. rođendan, a i dalje je u punoj snazi i aktivno igra? Što za njega predstavljaju dribling ili pâs?

image

Adrenalin

/Slobodna Dalmacija

Zlatan Ibrahimović više ne treba pokazivati svoju snagu niti nas podsjećati na velike sportske uspjehe zbog kojih je postao prvak, te se stoga odlučuje razgolititi, na iskren i pošten način, kako bi nam ispričao kako se “nogometni bog” mijenja i suočava s godinama koje dolaze: bez licemerja, a sa zrelošću i sumnjama koje je morao naučiti i prihvatiti.

U stalnoj ravnoteži između adrenalina i balansa, otkriva se priča puna nepoznatih detalja i anegdota, ima tu straha, nježnosti i krhosti, osjećaja koji grade snagu, odlučnost i hrabrost. Dječačić iz Rosengarda je na vrhu svijeta, odakle sada priča o trenerima i penalima, ekipi, protivnicima i lopti, ali i o sreći, prijateljstvu i ljubavi. Izdavač: Buybook, Sarajevo, prevela Jovana Šego.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 10:36