StoryEditorOCM
Životfestival u sloveniji

'Ljubljanski zvonček' - visibaba za koju se plaćaju tisuće eura

Piše H
27. veljače 2016. - 20:15
visibabe-080209-(1)

U ljubljanskom botaničkom vrtu otvoren je prvi slovenski festival visibaba, a ta ustanova dobro zarađuje prodajom autohtone vrste "Ljubljanski zvonček" za koju su neki spremni platiti i više stotina eura.

"Slovenske visibabe vrlo su cijenjene u Europi. Kupuju ih Englezi, Nijemci, pa i Nizozemci", kazao je za ljubljanski list "Dnevnik" od subote Jože Bavcom, ravnatelj botaničkog vrta.

"Početkom veljače jedna je posjetiteljica iz Stuttgarta kupila nekoliko teglica s našim visibabama i platila dvije tisuće eura, a lani je jedan kupac za samo jedan primjerak platio 350 eura", kaže Bavcom koji je botaničar i stručnjak za visibabe.

Prvi vjesnici proljeća zanimaju ga od rana djetinjstva. Napisao je i knjigu "Obična mala visibaba". Riječ je o vrsti visibaba koja je proširena po cijeloj Europi, te u Sjevernoj Americi, ali se vrste često križaju.

Pasionirani uzgajivači ne vole "križance", što je lukovicama i sadnicama autohtone sorte G. Nivalis L. jako diglo ugled i cijenu.

Prvi slovenski festival visibaba koji je otvoren u petak trajat će cijeli mjesec dana. Posjetitelji mogu pratiti obrazovne  radionice i predavanja o visibabama i utjecaju klimatskih promjena na njihovu vegetaciju, a uz stručno vodstvo organiziraju se i izleti u okolicu grada na mjesta gdje raste "ljubljanski zvonček".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2023 16:00