
Vino treba osjetiti svim čulima, provrtiti ga lagano kroz čašu, pogledati kako se u njoj njiše, klizi po stijenkama, sagledati mu teksturu, bistrinu, boju, a onda ga staviti na nepce, i utopiti se u okus. Pa i nije to baš lagan zadatak kada se pred vama nađe degustacijski slijed od 11 vinskih sorti, Debita, Kujundžuše, Bogdanuše, Maraštine, Vugave, Malvasije, Babića...
Predavač Nenad Trifunović - Vinopija je brojne sudionike radionice "Dalmacija ispod radara i sorte koje zaslužuju više pažnje", proveo kroz zanimljivo vinsko putovanje. Na kraju su se punti zbrajali, i što je važnije, brojni gosti i degustatori upoznali s trudom dalmatinskih vinara, te sortama koje čekaju svoj veliki uzlet.
Prva radionica u sklopu dvodnevnog Festivala Vino Dalmacije otvorena u petak u hotelu Le Méridien Lav, pokazala je silnu snagu dalmatinskih vinara. Već tradicionalno okupila je veliki broj izlagača, njih čak 80, od toga 71 vinara, osam maslinara i jednog pršutara, koji su prezentacijom onoga što čuvaju u svojim podrumima i konobama itekako razveselili ljubitelje i vinske kapljice, ali i gastronomskih delikatesa.
- Ove godine bilježimo nikad bogatiji Festival, najveći do sada, konstatiramo kako se prijavljuje sve više vinarija, dolazi sve više ljudi. Efekt već tradicionalne manifestacije je nedvojben. Sajam smo organizirali mjesec dana ranije, što je potaklo brojne poduzetnike da nam se pred početak predstojeće turističke sezone pridruže u velikom broju. I kroz degustacije i ostale popratne manifestacije odluče u izboru svojih vinskih lista – sažeo nam je Saša Špiranec, gost predavač, inače i znameniti vinski publicist i vinski novinar.
Smotra dalmatinskih vinara praćena je nizom popratnih radionica, predavanja, degustacija, razgovora, izmjenama znanja. Prigoda je to za brojna saznanja o novim perjanicama, onima koji zaslužuju pažnju, sortama pojedinog kraja. Ali i za konkretnim degustacijama, te stjecanju novih informacija direktno od najboljih dalmatinskih vinara. Ključ svega je izmjena znanja uvijek potrebnog u branši koja se stalno razvija, grana.
- Ljudi su definitivno gladni, željni novina – veli Špiranec.
Obavezna fešta
Među radionicama koje se svakako moraju izdvojiti u prvom danu to je bila spomenuta Nenada Trifunovića-Vinopije, te ona Saše Špiranca. No oni koji nisu na njih stigli imaju mogućnost i novih tijekom subotnjeg dana. Tu nam organizatori preporučuju dvije, "Bijela i crna Korčula" predavača Krune Filipovića, te "Skradin-Šibenik-Primošten osovina izvrsnosti", Mirne Filipović Grčić.
- Fešta ovakve vrste se ne propušta, zato navratimo svake godine kako bi degustirali novitete, rad naših poznatih i meni nepoznatih vinara. Postoji velika grupacija ljudi koja o vinima želi znati više od njegove okusne informacije. Zato dolazimo ovdje kako bi vidjeli trendove, novitete, naravno i educirali se o svojstvima vina, načinu razlikovanja, podrijetlu, njegovom sljubljivanju s određenom vrstom hrane, cijenama, budućnosti vinske industrije. Svakako poučno iskustvo i festival vrijedan pažnje – navela nam je jedna od redovnih posjetiteljica Festivala..
Dalmacija voli vino, utkano je ono u naše gene isto koliko i znanje o uzgoju vinove loze i proizvodnji blaga u obiteljskim podrumima. Mali, ali snažni dio toga ponudio se na smotri koja je kao i uvijek privukla pažnju ljudi. U vinu se najviše gušta u dobrom društvu, pa je izložbena sala već od samog otvaranja bila puna kao šipak. Vino, ljudi, dobra atmosfera, a onda uz njih i okusi dalmatinskog nam pršuta i izvrsnog maslinovog ulja, e pa ima li što bolje od toga?
- Na festivalu će se predstaviti brojna nova vina, pripremljena za puštanje na tržište neposredno uoči ili nakon festivala, neka od njih će biti iz 2022. godišta, a druga iz prethodnog ili još starijih godišta. Na taj će način brojni ugostitelji i trgovci, koji se na festivalu očekuju u značajnom broju, svoje vinske liste moći dopuniti novitetima - pojasnili su nam organizatori.
Stoga, tko želi naučiti nešto više adresa je splitski Le Meridien. Na tom putu će vas dočekati renomirani vinski eksperti spremni za odgovore na niz pitanja.
- Sve teme radionica su vezane uz dalmatinska vina kako bi se posjetiteljima približila kvaliteta dalmatinskih vina i potencijali ključnih dalmatinskih vinskih sorti – naglasili su organizatori manifestacije, koja se održava još sutra, od 13 do 19 sati.