StoryEditor
ŽivotNije lako

Ljubav i veze u doba korone: bračni posrednik Gangster iz Imotskog otkriva kako vrši ‘spajanja‘ za vrijeme epidemije, ima i poruku za sve usamljene

18. srpnja 2020. - 19:27
Shutterstock

Sjećate li se dobrih starih "papirnatih" oglasa za traženje srodne duše, u kojima je znalo pisati nešto poput "udružimo penzije da lakše (pre)živimo"?

E, pa na tom su tragu i naznake novog trenda pokrenutog u Australiji i nekim zemljama SAD-a, u kojima se ljude poziva na svojevrsno ljubavno partnerstvo iz nevolje, s ciljem kako lakše prebroditi duge dane u izglednoj COVID-karanteni, koja nam se "smiješi" nadolazeće hladne zime.

Već smo svjedočili očajničkim pokušajima nalaženja partnera i "dejtanja naslijepo" uoči Valentinova, polu-blagdana koji agresivno nameće slavljenje ljubavi i života udvoje. Nije daleko ni Božić, kojega su trgovci pretvorili u (obiteljski) blagdan prekomjerne potrošnje, ali i vrijeme kad se samci osjećaju usamljenije no inače, pa užežin istoga mnogi harno traže nekoga da lakše prebrode to svečarsko, ali i depresivno božićno vrijeme.

Ipak, ovo s koronom je ozbiljnije, čak i stoga što razdoblje trajanja nije izvjesno; crna korona-zima lako bi se mogla rastegnuti na još jedno neizvjesno proljeće... Kategorije poput "srodna duša" i "prava ljubav" u tom su kontekstu umalo luksuz; bitnije je "imati nekoga pri ruci"...

Rad po starinski

Kako je, pak, minulo razdoblje utjecalo na sklapanje poznanstava koja mogu rezultirati brakom i bilježe li bračni posrednici povećan interes za ozbiljna poznanstva uz koja se lakše nositi s karantenom, ali mogu rezultirati i brakom? Neizostavna osoba kad je o tome riječ u Dalmaciji je definitivno Nedjeljko Babić-Gangster iz Imotskoga, čovjek koji godinama svojim djelovanjem neumorno popravlja demografsku sliku Hrvatske. Njegova se udruga zove "Dalmatinski samci", no u njoj ima neženja i slobodnih dama iz cijele zemlje, pa i inozemstva...

image
Nedjeljko Babić Gangster, bračni posrednik iz Imotskog
Mario Todorić/Hanza Media

Gangster nije mirovao ni u koroni, svim tehničkim preprekama unatoč; štoviše, pojačano je, veli, "operirao telefonski", a odradio je i četrdesetak sastanaka prije neki dan u Zagrebu. Gangsterove metode su "old school" i višekratno atestirane, on ne voli online-zamke nego po starinski: poznanstvo, razgovor uživo, blok, notes. Fotografija na papiru, a ne na, božeprosti, mobitelu.

- Imam ja u kartoteci samaca kojima je korona na snazi već dvadeset godina! Biže od ženske, pripanu se čim je vide ki da će jih zarazit, a onda od mene traže da im nađen ženu! Takvi se boje i rukovat... - ojađeno će Gangster, pa se razvedri:

- A ja san taki, vidite, da bi za žensko i zdravlje žrtvova! Uvik san govorijo: nema loše ženske! Da je i ševasta (šepava, nap.a.), meni je draga! I svaka roba ima kupca - napominje posrednik, koji izlaganje o prestrašenosti pojedinih neženja ilustrira brojčanim podatkom od oko tri i pol tisuće slobodnjaka samo iz Imotske krajine u njegovoj kartoteci.

O ljubavi i poznanstvima za brak u doba korone veli sljedeće:

- Ima san ja puno posla i u karanteni, a šta nisan moga uživo odradit, telefonski san rješava i priprema teren. Čim su se otvorile granice sa Bosnom i Hercegovinom doša mi je čovik iz Bugojna, muzičar, odma san ga riješijo jer san telefonon dobro odradijo. Naša san ženu po njegovoj miri, sritni oboje! Nedavno me i jedan moj gastarbajter-mlađi povratnik u najskuplji restoran vodijo na večeru jer je se mojim zagovorom i djelovanjem oženijo i dobijo dvoje dice. Sad mu dobro sve ide a kad je se sa ženom upoznava nije ima ni pet kuna. Ja bi mu u džep turijo dvista kuna kad se konobar okrene da ima za piće, a sad sritan, situiran, oženjen. Život mu ispunjen, a prija toga su ga i ćaća i mater bili otpisali. Dobro, on je se spasijo prija korone - kazuje Babić, a mi ga svraćamo na temu o aktualnoj ponudi/potražnji.

- Nema lošeg doba za ljubav, a sad je pogotovo važno zimu ne dočekat sam! Zato san zaprimijo još više upita, pogotovo iz Hrvatske i BiH, doduše manje radim inozemstvo. Nedavno sam i jednog Hrvata iz Travnika riješijo, doša čovik zdrav sto posto, kulturan, prigledalo ga na granici. Odmah smo obašli tržnicu u Splitu - ozbiljno će Gangster, zadovoljan dobrim naznakama aktivnosti koje poduzima ne bi li podupro posrnulu demografsku sliku Imotskoga, Hrvatske ali i susjedstva...

Zera zapele...

Pa nastavlja:

- Žene triba ljubit uvik, a pogotovo u koroni jer je to i njojzi i njemu dobro za zdravlje. Od seksa krv brže kola u žilama i mozak bolje radi, ne zakržlja, tako da bi ja ka obveznu epidemijološku miru očuvanja zdravlja ove korona-zime svima toplo priporučijo seks. U zadnje vrime san primijetijo da crnkinje dobro čine našim samcima, dva braka su se pokazala odlična, a i dica lipo izgledaju nako malo crnkasta. Dobro je da se miša krv. Kažu da, kad te crnkinja dotakne, to je ka da te strast odma opeče. E, sad tu ima mali problem jer je teže u koroni i karanteni dovest ženu iz Afrike, ali ja iman u katalogu dvi lipotice iz Kenije koje žive u Zagrebu. Nikidan sam bijo u Zagrebu - podsjeća, te s druge strane ukazuje na komparativnu prednost korone i nedostatka "uvoza".

- E, sad naše žene i cure imaju priliku, ove koje su zera "zapele", da se dobro udaju! Kad nema Ukrajinki, Afrikanki i Albanki, eto domaćih! Moja priporuka je: aktivirajte se prija nove karantene, i ne zaboravite: u mene nema neriješenog slučaja, samo ako vi imate volju - poručuje iskusni Gangster.

Da nije bez vraga to što veli, potvrđuje i iskustvo online-posrednika, stranice za Katoličko sklapanje brakova i susret, kratice KatSus u vlasništvu supružnika Vlatke i Nevena Kalinića iz Zagreba. Istovjetna, franšizna stranica već postoji u Njemačkoj i Austriji, a ova hrvatska u doba korona-karantene zabilježila je streloviti porast, to jest pojačano surfanje postojećih i uključivanje novih korisnika koji za pristup stranici plaćaju simboličnu naknadu.

image
Neven Kalinić, vlasnik franšize online stranice katolički susret
Željko Puhovski/Hanza Media

- Imali smo doduše i akcije produljivanja članstva i slično - pošteno odmah napominje Kalinić, te iznosi detalje.

- Rast korisnika tijekom najkritičnijeg tromjesečja bio je najmanje 25 posto, a chat je bio toliko opterećen da smo ga morali na nekoliko dana deaktivirati! Primijetili smo da se online kod nas dulje zadržavaju osobe koje su već članovi, a stranica je zahvaljujući svojoj ozbiljnoj reputaciji, i svakako koroni, privukla i druge koji žele naći ljubav i brak u ovim tjeskobnim, neizvjesnim vremenima. Vjerujemo da u tome dio njih i uspijeva; na žalost, povratne informacije nisu obvezne, imamo samo neke zahvale od onih koji nas se sjete. Dva para su nam se javila u koroni sa sretnim priopćenjem da su pronašli pravu ljubav, te najavili sklapanje brakova čim bude moguće čestito profeštati. Od srca im to želimo što prije - poručili su Kalinići iz KatSusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. listopad 2020 18:43