stdClass Object ( [id] => 305258 [title] => Lepa, adio ti: bila je Šunjina kućna urednica i vječna curica... [alias] => lepa-adio-ti-bila-je-sunjina-kucna-urednica-i-vjecna-curica [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije mjesec ili dva, Davor Štambuk, naš proslavljeni karikaturist – u Splitu poznat kao "oni ča crta pizdarije“, a u Parizu kao Vitez umjetnosti i književnosti – nazvao je svoju četrnaest godina stariju prijateljicu da se raspita o njezinu zdravlju.

- A šta je, Davore, još si živ, a? – spremno mu je uzvratila, sve se nešto, kao, čudeći da je gospodin u tako visokim godinama, premda za nju skoro pa šmrkavac, još uvijek vitalan i zdrav.

- Ti si, Lepa, ka Hajduk: živiš vječno – komplimentirao joj je francuski umirovljenik, na što je ona s gorčinom izrekla tužni zaključak:

- Samo šta Hajduku ima ko zabijat, a meni više nema.

Hajduka je, bojim se, malko precijenila, ali je zato u devedeset šestoj konačno priznala da godine, čak i u njezinu slučaju, ipak čine svoje. Lepa Smoje preminula je u noći sa srijede na četvrtak u krevetu svoga stana na Dražancu, okružena uspomenama na najmilije – brata, muža, kćer... – sve redom davno otišle.

Kompromis oko imena

Kad dobije vijest o nečijoj smrti, svatko od nas refleksno postavlja pitanje je li pokojnik patio ili ga je sustigla milost tihe i bezbolne partence. Lepa se nije mučila pri odlasku, ali to je valjda i jedini privilegij koji joj je ikada bio darovan.

Jer, kad saberemo sve što je u životu prošla, sve tragične gubitke, teške bolesti, poniženja, strahove, čak i zatvorsko iskustvo, mora nas zapanjiti kako je uopće smicala snage nositi se s tolikim nesrećama.

Rodila se 20. veljače 1920. godine u Zadru gdje je krštena kao Leposlava Ana. Obredu inicijacije prethodila je svađa između njezina oca i svećenika: pape je inzistirao na prvom, a duhovnik na drugom imenu, pa je nakon duljeg natezanja djevojčica kompromisno ponijela oba.

Njezin otac Fedor Ćatipović, izdanak ugledne sinjske građanske obitelji, u Beču je studirao glazbu i pravo ne dovršivši ni jedan studij. Kao šef policije i banski savjetnik službovao je na širokome potezu od Kotora preko Sandžaka do Pljevlja, no puno više nego na posao energiju je trošio na svoje muzičke infišacije.

Svirao je klavir, pozaunu, klarinet i obou te neumorno osnivao puhačke orkestre i dirigirao gdje god bi ga prekomandirali zbog državne službe. Lepina mama Veronika Olivari bila je sa Silbe i za glazbu je bila zagrijana jedva nešto manje od svoga muža.

Utoliko i ne treba čuditi što su svoju djevojčicu od malih nogu "formatirali“ za bavljenje umjetnošću. Još kao curetak počela se baviti baletom kojemu je, kao neumorni pedagog, ostala vjerna dokle god je imala snage navraćati u "Mozaika“ i pratiti kako napreduju njezina dica.

Povijesna pobjeda i ljubav

Na užas svojih roditelja koji su se toplo nadali da će njihova mezimica upisati studij i postati liječnica, vrlo mlada se udala za imućnog splitskog Židova, osam godina starijeg Karla Gleichera, zastupnika nekoliko engleskih tvrtki.

Naočiti mladić "u azurno plavoj košulji i bež odijelu od kamelhara“, kako mi ga je jednom zaneseno opisala, bio se zatekao u Cetinju gdje su Ćatipovići tada živjeli i potpuno opčinio Lepu. Nije trebalo dugo da zaljubljena djevojka sjedne u njegov kabriolet i odmagli daleko od roditeljskoga doma.

Godine 1942. rodit će im se kći Renata. Nažalost, nedugo zatim, njihova će veza polako početi kopniti. Na dan oslobođenja Splita – oslobođenja, pizduni jedni, sad bi mi se Lepa umiješala u tekst, podcrtavajući povijesnu pobjedu koju danas neki drže porazom – upoznala je tri godine mlađeg Varošanina i tu se začela jedna od najdirljivijih ljubavnih priča za koje je potpisnik ovih redaka ikada čuo.

Miljenko Smoje imao je dva svojstva bez kojih je teško napraviti ozbiljnu spisateljsku karijeru, ali mu je falilo treće, ne manje važno. Bio je, naime, i beskrajno darovit i vrlo vrijedan, čovjek skoro pa spartanske radne etike.

Nažalost, bio je i beznadno lišen svake ozbiljne ambicije. Da nije Lepe, vrlo vjerojatno bi ostao "samo“ genijalnim novinarom, bez sumnje najvećim žurnalističkim kroničarom Dalmacije. Ona se, međutim, potrudila "upisati“ ga i u našu povijest književnosti i u sve ozbiljne preglede domaće televizijske i filmske historije.

Književni agent

Svi njegovi izvannovinski angažmani događali su se uvijek po istoj špranci. Ona bi, umjesto njega, dogovorila posao, uzela ozbiljan predujam za utanačenu narudžbu, koji bi taj hedonistički par vrlo brzo spiskao na svakodnevne gušte. A kad bi stali pred zid, bez kinte u džepu i s teretom preuzete obaveze, nije bilo druge: Smoje je morao sjesti za makinjetu i pisati.

Ona mu, međutim, nije bila samo književni agent koji je razvio osebujnu i vrlo uspješnu metodu prisiljavanja na rad, nego i vrlo zainteresiran urednik. Svakome Smojinom tekstu Lepa je bila prvi čitatelj, iskren, koji put i neugodno otvoren, jednako mu dijeleći i mrkve i batine, i komplimente, ali i bespoštedne kritike.

I ne samo to, mnogi od danas kultnih junaka iz slavnih serija svoj televizijski život imaju zahvalit upravo Lepoj. Nema nikakve sumnje da je Miljenko bio zakoniti otac Anđi Vlajini, Načelniku, američkom povratniku Domeniku, Strikanu, Netjaku, Slikaru... ali imali su oni i mater, Šunjinu kućnu urednicu koja je autorovu galeriju osebujnih karaktera dopunjavala ne manje slikovitim likovima, a koje je Smoje potom majstorski raspisivao.

On Bepina, Ona Luiđi

Njihova ljubavna priča nije bila manje dirljiva od one Luiđija i Bepine, samo što je u njihovu slučaju on bio - ona. Dok se Lepa forcom malomišćanskog dotura opirala novome braku, Miljenko je igrao ulogu Bepine, nagovarajući je da konačno izađu pred matičara.

Jednom sklopljen, njihov je brak preživio mnoge kušnje. Među ostalima i Miljenkovu, pa recimo to tako, erotsku radoznalost. Kad sam jednom prilikom, pripremajući libar o Šunji, upitao Lepu zašto je podnosila njegove izvanbračne izlete, ona me pogledala a la Žorž i odgovorila:

"Da zašto san sve to trpila? Sinko moj, ja ti se čudin! Muško si, triba bi znat boje od mene kako te stvari idu. Za sve je kriv škerac o' krvi. To je u vama, jače je od vas, i protiv toga se ne možete borit! I sad bi se, ka, ja tribala grist šta je svit postavjen kako je postavjen? Ma daj, molin te! Osin toga, kakve to veze ima s jubavi? Ako ćeš se svadit a mužen, onda ćeš to učinit radi čega ozbiljnijega.“

Zadnjih godina zajedničkoga života, dok je Miljenko Smoje bio izgnan iz javnosti, dok se nad njim iživljavao tko je stigao, ona mu je, kao i toliko puta prije, bila jedinim osloncem. Premda ni sama nije utekla "milosti“ zlostavljanja.

Jednoga jutra na vratima "Mozaika“ osvanule su poruke "Smrt Lepi“ i "Lepa četnik“. Može li se išta poganije i gnusnije kazati ženi čijega su brata zaklali četnici dok se borio za slobodu svoga naroda, pa i dotičnoga šljama koji će desetljećima kasnije flomasterom ispisivati kvazidomoljubne tjeralice?

Nikad pjanđimona

Sve te traume i desetke drugih što su je za života pogađale podnosila je s vitalizmom i snagom na kojoj ste joj morali zavidjeti.

"Držala sam se kao hrabra,“ zapisala je u autobiografiji pod naslovom "Ona“, objavljenoj 2008. godine, „nikad nisam bila pjanđimona. Uvijek sam ja bila ta koja tješi druge, jer ja nikad ne pokazujem, prema vani je sve tra-la-la, a unutra sve puno sentimenata, unutra nevere i fortunali.“

Genijalni Dušan Kovačević u "Maratoncima“ je deda Panteliju na onaj svijet ispratio sljedećim riječima što ih izgovara Laki: "Otišao si u cvetu starosti.“ A meni se nekako čini da ovo posljednje obraćanje više priliči Lepoj nego utemeljitelju grobarske radnje Topalović.

I u poznoj dobi Šunjina Ona ostala je nalik na curicu, živo zainteresirana za sve oko sebe, s neutaživom potrebom da pohodi teatar, koncerte, izložbe, čita libre i upoznaje zanimljive ljude na koje je velikodušno prenosila svoj zarazni penso positivo svjetonazor.

Zadnje godine, fizički iznemogla, bila je osuđena na boravak u stanu. Tijelo više nije imalo snage, ali duh se i dalje opirao. Otišla je bez gorčine, zacijelo, barem u mislima, ponavljajući rečenicu kojom je završila svoje memoare: "I je li na koncu sve miritalo? Asti Gospu, a šta će ti ako je sve u livel?“

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ODLAZAK SMOJINE MUZE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-03-11 12:52:58 [created_by] => 3132 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-03-11 20:00:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-03-11 13:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 69 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/03\/11\/Mozaik\/SP130602TUGA10.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/11\/Mozaik\/mozaik4.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/11\/Mozaik\/arh110804lepa.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/11\/Mozaik\/feljton5080402.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/11\/Mozaik\/KUL290604SMOJE17.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/11\/Mozaik\/KUL290604SMOJE22.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/11\/Mozaik\/zg2005kult2ivanisevic.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/11\/Mozaik\/lepa_smoje4-110215.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/11\/Mozaik\/lepa_smoje-110215.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/11\/Mozaik\/josipovic_smoje8-220214.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/11\/Mozaik\/SPEK080306SMOJE-1.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/11\/Mozaik\/arh190105maskare1.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/11\/Mozaik\/spekt090306lepa3.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/11\/Mozaik\/spekt090306lepa2.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/11\/Mozaik\/smojina_marenda-140208.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/11\/Mozaik\/nagrade_sldalm-180607-13.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/11\/Mozaik\/BOCASMOJ.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/11\/Mozaik\/KUL290604SMOJE19.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/11\/Mozaik\/ND535901.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/11\/Mozaik\/ND15131099.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/11\/Mozaik\/moz300104HNK13.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["MATKO BILJAK","MOZAIK 043.01.2006. ivica ivanisevic i lepa smoje PRED PREMIJERA FILMA KARAULA RAJKA GRLICA I ANTE TOMICA U SPLITSKOJ KONOBI HVARANIN SNIMIO: jakov prkic","Sa svojim \u0160unjom na Marjanu","","KULTURA 29.06.2004. MILJENKO SMOJE, LEPA SMOJE I BENETTON SNIMIO:FEDJA KLARIC","KULTURA 29.06.2004. MILJENKO SMOJE,LEPA, LUPINO I INES POPOVIC U PITVAMA SNIMIO:FEDJA KLARIC","zg20052005, kultura, promocija knjige ivice ivanisevica, ivanisevic i lepa smoje foto:admir buljubasic","Split, 100215. 95-godi\u0161nja Lepa Smoje, udovica novinara i knji\u017eevnika Miljenka Smoje, predlo\u017eena je za godi\u0161nju nagradu "Splitski cvit", priznanje zenama koje svojim djelovanjem daju poseban doprinos zajednici. Foto: Duje Klaric\/CROPIX","Split, 100215. 95 godisnja Lepa Smoje udovica novinara i knjizevnika Miljenka Smoje,predlozena je za godisnju nagradu "Splitski cvit" priznanje zenama koje svojim djelovanjem daju poseban doprinos zajednici. Foto: Duje Klaric\/CROPIX","Split, 220214. Predsjednik Ivo Josipovic posjetio Lepu Smoje u njenom domu te joj cestitao 94 rodjendan. Lepa je Josipovicu poklonila karikaturu Miljenka Smoje koju je nacrtao Ivan Tolic, a Boris Kragic predao je predsjedniku plaketu Miljenko Smoje koja se dodjeljuje zasluznima za promicanje kulturne bastine i boljitka Dalmacije, Na fotografiji: LLepa na fotografijama. Foto: Jadran Babic\/CROPIX","Hedonisti\u010dki par gu\u0161tao je u \u017eivotu. Kad bi stali pred zid, bez kinte u d\u017eepu, nije bilo druge: Smoje je morao sjesti za makinjetu i pisati
\nZlatko Ivuli\u0107","arhiva 19 01 05 mozaik -lepa smoje - pioniri hot. marjan foto pero gudic arhiv S.D.","split09.03.06.spektakli lepa smoje foto.f.klaric","split09.03.06.spektakli lepa smoje foto.f.klaric","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/EPH
\nTon\u010di \u0160itin, Lepa Smoje i Davor \u0160tambuk","split,18.06.07. novosti svecanost dodjele nagrada slobodne dalmacije u vili dalmacija-lepa smoje pridruzila se meri cetinic u pjesmi foto josko supic\/cropix","NEDJELJNA 170205 LEPA SMOJE I BORIS KRAGIC\/VINO SMOJE","Fe\u0111a Klari\u0107","S Davorom \u0160tambukom u 'Fife'
\nMario Todori\u0107\/EPH","SPLIT\/13\/10\/99. LEPA SMOJE MOZAIK FOTO\/JOSKO PONOS","Split,30012004,Mozaik HNK-Liliom-Lepa Smoje i Severina Foto:Tom Dubravec"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"960x630"},{"size0":"960x640"},{"size0":"787x1090"},{"size0":"889x1363"},{"size0":"960x675"},{"size0":"960x644"},{"size0":"960x682"},{"size0":"960x1359"},{"size0":"960x1358"},{"size0":"960x697"},{"size0":"960x750"},{"size0":"960x722"},{"size0":"960x638"},{"size0":"960x638"},{"size0":"960x640"},{"size0":"960x738"},{"size0":"960x709"},{"size0":"960x607"},{"size0":"960x647"},{"size0":"960x607"},{"size0":"960x630"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38140254 Threads: 4 Questions: 7082618987 Slow queries: 3297075 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607962123 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/lepa-adio-ti-bila-je-sunjina-kucna-urednica-i-vjecna-curica-305258 [printLink] => /mozaik/zivot/lepa-adio-ti-bila-je-sunjina-kucna-urednica-i-vjecna-curica-305258?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 238383 [name] => lepa smoje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lepa-smoje [link] => /tag/lepa-smoje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ODLAZAK SMOJINE MUZE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lepa, adio ti: bila je Šunjina kućna urednica i vječna curica... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3132 [name] => Ivica Ivanišević [username] => ivica-ivani-evi [email] => ivica-ivani-evi@sd.hr [password] => $2y$10$L30sf04DE/Siu9NCz0GXnuUvx9vv21GggXCiIelHsmJaGKp8Zcnka [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-ivanisevic-3132 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1650 [gender] => m [description] => [image] => 1650.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1650.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/11/Mozaik/SP130602TUGA10.jpg [galleryCount] => 21 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => MATKO BILJAK [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/11/Mozaik/SP130602TUGA10.jpg [title] => MATKO BILJAK ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/11/Mozaik/mozaik4.jpg [title] => MOZAIK 043.01.2006. ivica ivanisevic i lepa smoje PRED PREMIJERA FILMA KARAULA RAJKA GRLICA I ANTE TOMICA U SPLITSKOJ KONOBI HVARANIN SNIMIO: jakov prkic ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/11/Mozaik/arh110804lepa.jpg [title] => Sa svojim Šunjom na Marjanu ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/11/Mozaik/feljton5080402.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/11/Mozaik/KUL290604SMOJE17.jpg [title] => KULTURA 29.06.2004. MILJENKO SMOJE, LEPA SMOJE I BENETTON SNIMIO:FEDJA KLARIC ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/11/Mozaik/KUL290604SMOJE22.jpg [title] => KULTURA 29.06.2004. MILJENKO SMOJE,LEPA, LUPINO I INES POPOVIC U PITVAMA SNIMIO:FEDJA KLARIC ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/11/Mozaik/zg2005kult2ivanisevic.jpg [title] => zg20052005, kultura, promocija knjige ivice ivanisevica, ivanisevic i lepa smoje foto:admir buljubasic ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/11/Mozaik/lepa_smoje4-110215.jpg [title] => Split, 100215. 95-godišnja Lepa Smoje, udovica novinara i književnika Miljenka Smoje, predložena je za godišnju nagradu "Splitski cvit", priznanje zenama koje svojim djelovanjem daju poseban doprinos zajednici. Foto: Duje Klaric/CROPIX ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/11/Mozaik/lepa_smoje-110215.jpg [title] => Split, 100215. 95 godisnja Lepa Smoje udovica novinara i knjizevnika Miljenka Smoje,predlozena je za godisnju nagradu "Splitski cvit" priznanje zenama koje svojim djelovanjem daju poseban doprinos zajednici. Foto: Duje Klaric/CROPIX ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/11/Mozaik/josipovic_smoje8-220214.jpg [title] => Split, 220214. Predsjednik Ivo Josipovic posjetio Lepu Smoje u njenom domu te joj cestitao 94 rodjendan. Lepa je Josipovicu poklonila karikaturu Miljenka Smoje koju je nacrtao Ivan Tolic, a Boris Kragic predao je predsjedniku plaketu Miljenko Smoje koja se dodjeljuje zasluznima za promicanje kulturne bastine i boljitka Dalmacije, Na fotografiji: LLepa na fotografijama. Foto: Jadran Babic/CROPIX ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/11/Mozaik/SPEK080306SMOJE-1.jpg [title] => Hedonistički par guštao je u životu. Kad bi stali pred zid, bez kinte u džepu, nije bilo druge: Smoje je morao sjesti za makinjetu i pisati
Zlatko Ivulić
) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/11/Mozaik/arh190105maskare1.jpg [title] => arhiva 19 01 05 mozaik -lepa smoje - pioniri hot. marjan foto pero gudic arhiv S.D. ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/11/Mozaik/spekt090306lepa3.jpg [title] => split09.03.06.spektakli lepa smoje foto.f.klaric ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/11/Mozaik/spekt090306lepa2.jpg [title] => split09.03.06.spektakli lepa smoje foto.f.klaric ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/11/Mozaik/smojina_marenda-140208.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/EPH
Tonči Šitin, Lepa Smoje i Davor Štambuk
) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/11/Mozaik/nagrade_sldalm-180607-13.jpg [title] => split,18.06.07. novosti svecanost dodjele nagrada slobodne dalmacije u vili dalmacija-lepa smoje pridruzila se meri cetinic u pjesmi foto josko supic/cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/11/Mozaik/BOCASMOJ.jpg [title] => NEDJELJNA 170205 LEPA SMOJE I BORIS KRAGIC/VINO SMOJE ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/11/Mozaik/KUL290604SMOJE19.jpg [title] => Feđa Klarić ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/11/Mozaik/ND535901.jpg [title] => S Davorom Štambukom u 'Fife'
Mario Todorić/EPH
) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/11/Mozaik/ND15131099.jpg [title] => SPLIT/13/10/99. LEPA SMOJE MOZAIK FOTO/JOSKO PONOS ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/11/Mozaik/moz300104HNK13.jpg [title] => Split,30012004,Mozaik HNK-Liliom-Lepa Smoje i Severina Foto:Tom Dubravec ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije mjesec ili dva, Davor Štambuk, naš proslavljeni karikaturist – u Splitu poznat kao "oni ča crta pizdarije“, a u Parizu kao Vitez umjetnosti i književnosti – nazvao je svoju četrnaest godina stariju prijateljicu da se raspita o njezinu zdravlju.

- A šta je, Davore, još si živ, a? – spremno mu je uzvratila, sve se nešto, kao, čudeći da je gospodin u tako visokim godinama, premda za nju skoro pa šmrkavac, još uvijek vitalan i zdrav.

- Ti si, Lepa, ka Hajduk: živiš vječno – komplimentirao joj je francuski umirovljenik, na što je ona s gorčinom izrekla tužni zaključak:

- Samo šta Hajduku ima ko zabijat, a meni više nema.

Hajduka je, bojim se, malko precijenila, ali je zato u devedeset šestoj konačno priznala da godine, čak i u njezinu slučaju, ipak čine svoje. Lepa Smoje preminula je u noći sa srijede na četvrtak u krevetu svoga stana na Dražancu, okružena uspomenama na najmilije – brata, muža, kćer... – sve redom davno otišle.

Kompromis oko imena

Kad dobije vijest o nečijoj smrti, svatko od nas refleksno postavlja pitanje je li pokojnik patio ili ga je sustigla milost tihe i bezbolne partence. Lepa se nije mučila pri odlasku, ali to je valjda i jedini privilegij koji joj je ikada bio darovan.

Jer, kad saberemo sve što je u životu prošla, sve tragične gubitke, teške bolesti, poniženja, strahove, čak i zatvorsko iskustvo, mora nas zapanjiti kako je uopće smicala snage nositi se s tolikim nesrećama.

Rodila se 20. veljače 1920. godine u Zadru gdje je krštena kao Leposlava Ana. Obredu inicijacije prethodila je svađa između njezina oca i svećenika: pape je inzistirao na prvom, a duhovnik na drugom imenu, pa je nakon duljeg natezanja djevojčica kompromisno ponijela oba.

Njezin otac Fedor Ćatipović, izdanak ugledne sinjske građanske obitelji, u Beču je studirao glazbu i pravo ne dovršivši ni jedan studij. Kao šef policije i banski savjetnik službovao je na širokome potezu od Kotora preko Sandžaka do Pljevlja, no puno više nego na posao energiju je trošio na svoje muzičke infišacije.

Svirao je klavir, pozaunu, klarinet i obou te neumorno osnivao puhačke orkestre i dirigirao gdje god bi ga prekomandirali zbog državne službe. Lepina mama Veronika Olivari bila je sa Silbe i za glazbu je bila zagrijana jedva nešto manje od svoga muža.

Utoliko i ne treba čuditi što su svoju djevojčicu od malih nogu "formatirali“ za bavljenje umjetnošću. Još kao curetak počela se baviti baletom kojemu je, kao neumorni pedagog, ostala vjerna dokle god je imala snage navraćati u "Mozaika“ i pratiti kako napreduju njezina dica.

Povijesna pobjeda i ljubav

Na užas svojih roditelja koji su se toplo nadali da će njihova mezimica upisati studij i postati liječnica, vrlo mlada se udala za imućnog splitskog Židova, osam godina starijeg Karla Gleichera, zastupnika nekoliko engleskih tvrtki.

Naočiti mladić "u azurno plavoj košulji i bež odijelu od kamelhara“, kako mi ga je jednom zaneseno opisala, bio se zatekao u Cetinju gdje su Ćatipovići tada živjeli i potpuno opčinio Lepu. Nije trebalo dugo da zaljubljena djevojka sjedne u njegov kabriolet i odmagli daleko od roditeljskoga doma.

Godine 1942. rodit će im se kći Renata. Nažalost, nedugo zatim, njihova će veza polako početi kopniti. Na dan oslobođenja Splita – oslobođenja, pizduni jedni, sad bi mi se Lepa umiješala u tekst, podcrtavajući povijesnu pobjedu koju danas neki drže porazom – upoznala je tri godine mlađeg Varošanina i tu se začela jedna od najdirljivijih ljubavnih priča za koje je potpisnik ovih redaka ikada čuo.

Miljenko Smoje imao je dva svojstva bez kojih je teško napraviti ozbiljnu spisateljsku karijeru, ali mu je falilo treće, ne manje važno. Bio je, naime, i beskrajno darovit i vrlo vrijedan, čovjek skoro pa spartanske radne etike.

Nažalost, bio je i beznadno lišen svake ozbiljne ambicije. Da nije Lepe, vrlo vjerojatno bi ostao "samo“ genijalnim novinarom, bez sumnje najvećim žurnalističkim kroničarom Dalmacije. Ona se, međutim, potrudila "upisati“ ga i u našu povijest književnosti i u sve ozbiljne preglede domaće televizijske i filmske historije.

Književni agent

Svi njegovi izvannovinski angažmani događali su se uvijek po istoj špranci. Ona bi, umjesto njega, dogovorila posao, uzela ozbiljan predujam za utanačenu narudžbu, koji bi taj hedonistički par vrlo brzo spiskao na svakodnevne gušte. A kad bi stali pred zid, bez kinte u džepu i s teretom preuzete obaveze, nije bilo druge: Smoje je morao sjesti za makinjetu i pisati.

Ona mu, međutim, nije bila samo književni agent koji je razvio osebujnu i vrlo uspješnu metodu prisiljavanja na rad, nego i vrlo zainteresiran urednik. Svakome Smojinom tekstu Lepa je bila prvi čitatelj, iskren, koji put i neugodno otvoren, jednako mu dijeleći i mrkve i batine, i komplimente, ali i bespoštedne kritike.

I ne samo to, mnogi od danas kultnih junaka iz slavnih serija svoj televizijski život imaju zahvalit upravo Lepoj. Nema nikakve sumnje da je Miljenko bio zakoniti otac Anđi Vlajini, Načelniku, američkom povratniku Domeniku, Strikanu, Netjaku, Slikaru... ali imali su oni i mater, Šunjinu kućnu urednicu koja je autorovu galeriju osebujnih karaktera dopunjavala ne manje slikovitim likovima, a koje je Smoje potom majstorski raspisivao.

On Bepina, Ona Luiđi

Njihova ljubavna priča nije bila manje dirljiva od one Luiđija i Bepine, samo što je u njihovu slučaju on bio - ona. Dok se Lepa forcom malomišćanskog dotura opirala novome braku, Miljenko je igrao ulogu Bepine, nagovarajući je da konačno izađu pred matičara.

Jednom sklopljen, njihov je brak preživio mnoge kušnje. Među ostalima i Miljenkovu, pa recimo to tako, erotsku radoznalost. Kad sam jednom prilikom, pripremajući libar o Šunji, upitao Lepu zašto je podnosila njegove izvanbračne izlete, ona me pogledala a la Žorž i odgovorila:

"Da zašto san sve to trpila? Sinko moj, ja ti se čudin! Muško si, triba bi znat boje od mene kako te stvari idu. Za sve je kriv škerac o' krvi. To je u vama, jače je od vas, i protiv toga se ne možete borit! I sad bi se, ka, ja tribala grist šta je svit postavjen kako je postavjen? Ma daj, molin te! Osin toga, kakve to veze ima s jubavi? Ako ćeš se svadit a mužen, onda ćeš to učinit radi čega ozbiljnijega.“

Zadnjih godina zajedničkoga života, dok je Miljenko Smoje bio izgnan iz javnosti, dok se nad njim iživljavao tko je stigao, ona mu je, kao i toliko puta prije, bila jedinim osloncem. Premda ni sama nije utekla "milosti“ zlostavljanja.

Jednoga jutra na vratima "Mozaika“ osvanule su poruke "Smrt Lepi“ i "Lepa četnik“. Može li se išta poganije i gnusnije kazati ženi čijega su brata zaklali četnici dok se borio za slobodu svoga naroda, pa i dotičnoga šljama koji će desetljećima kasnije flomasterom ispisivati kvazidomoljubne tjeralice?

Nikad pjanđimona

Sve te traume i desetke drugih što su je za života pogađale podnosila je s vitalizmom i snagom na kojoj ste joj morali zavidjeti.

"Držala sam se kao hrabra,“ zapisala je u autobiografiji pod naslovom "Ona“, objavljenoj 2008. godine, „nikad nisam bila pjanđimona. Uvijek sam ja bila ta koja tješi druge, jer ja nikad ne pokazujem, prema vani je sve tra-la-la, a unutra sve puno sentimenata, unutra nevere i fortunali.“

Genijalni Dušan Kovačević u "Maratoncima“ je deda Panteliju na onaj svijet ispratio sljedećim riječima što ih izgovara Laki: "Otišao si u cvetu starosti.“ A meni se nekako čini da ovo posljednje obraćanje više priliči Lepoj nego utemeljitelju grobarske radnje Topalović.

I u poznoj dobi Šunjina Ona ostala je nalik na curicu, živo zainteresirana za sve oko sebe, s neutaživom potrebom da pohodi teatar, koncerte, izložbe, čita libre i upoznaje zanimljive ljude na koje je velikodušno prenosila svoj zarazni penso positivo svjetonazor.

Zadnje godine, fizički iznemogla, bila je osuđena na boravak u stanu. Tijelo više nije imalo snage, ali duh se i dalje opirao. Otišla je bez gorčine, zacijelo, barem u mislima, ponavljajući rečenicu kojom je završila svoje memoare: "I je li na koncu sve miritalo? Asti Gospu, a šta će ti ako je sve u livel?“

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

MATKO BILJAK

MOZAIK 043.01.2006. ivica ivanisevic i lepa smoje PRED PREMIJERA FILMA KARAULA RAJKA GRLICA I ANTE TOMICA U SPLITSKOJ KONOBI HVARANIN SNIMIO: jakov prkic

Sa svojim Šunjom na Marjanu


KULTURA 29.06.2004. MILJENKO SMOJE, LEPA SMOJE I BENETTON SNIMIO:FEDJA KLARIC

KULTURA 29.06.2004. MILJENKO SMOJE,LEPA, LUPINO I INES POPOVIC U PITVAMA SNIMIO:FEDJA KLARIC

zg20052005, kultura, promocija knjige ivice ivanisevica, ivanisevic i lepa smoje foto:admir buljubasic

Split, 100215. 95-godišnja Lepa Smoje, udovica novinara i književnika Miljenka Smoje, predložena je za godišnju nagradu "Splitski cvit", priznanje zenama koje svojim djelovanjem daju poseban doprinos zajednici. Foto: Duje Klaric/CROPIX

Split, 100215. 95 godisnja Lepa Smoje udovica novinara i knjizevnika Miljenka Smoje,predlozena je za godisnju nagradu "Splitski cvit" priznanje zenama koje svojim djelovanjem daju poseban doprinos zajednici. Foto: Duje Klaric/CROPIX

Split, 220214. Predsjednik Ivo Josipovic posjetio Lepu Smoje u njenom domu te joj cestitao 94 rodjendan. Lepa je Josipovicu poklonila karikaturu Miljenka Smoje koju je nacrtao Ivan Tolic, a Boris Kragic predao je predsjedniku plaketu Miljenko Smoje koja se dodjeljuje zasluznima za promicanje kulturne bastine i boljitka Dalmacije, Na fotografiji: LLepa na fotografijama. Foto: Jadran Babic/CROPIX

Hedonistički par guštao je u životu. Kad bi stali pred zid, bez kinte u džepu, nije bilo druge: Smoje je morao sjesti za makinjetu i pisati
Zlatko Ivulić

arhiva 19 01 05 mozaik -lepa smoje - pioniri hot. marjan foto pero gudic arhiv S.D.

split09.03.06.spektakli lepa smoje foto.f.klaric

split09.03.06.spektakli lepa smoje foto.f.klaric

Vladimir Dugandžić/EPH
Tonči Šitin, Lepa Smoje i Davor Štambuk

split,18.06.07. novosti svecanost dodjele nagrada slobodne dalmacije u vili dalmacija-lepa smoje pridruzila se meri cetinic u pjesmi foto josko supic/cropix

NEDJELJNA 170205 LEPA SMOJE I BORIS KRAGIC/VINO SMOJE

Feđa Klarić

S Davorom Štambukom u 'Fife'
Mario Todorić/EPH

SPLIT/13/10/99. LEPA SMOJE MOZAIK FOTO/JOSKO PONOS

Split,30012004,Mozaik HNK-Liliom-Lepa Smoje i Severina Foto:Tom Dubravec
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/lepa-adio-ti-bila-je-sunjina-kucna-urednica-i-vjecna-curica-305258 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b96c61e6d18072ff67a50e282e64481c224f3db9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lepa%2C+adio+ti%3A+bila+je+%C5%A0unjina+ku%C4%87na+urednica+i+vje%C4%8Dna+curica...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Flepa-adio-ti-bila-je-sunjina-kucna-urednica-i-vjecna-curica-305258 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Flepa-adio-ti-bila-je-sunjina-kucna-urednica-i-vjecna-curica-305258 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ODLAZAK SMOJINE MUZE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotODLAZAK SMOJINE MUZE

Lepa, adio ti: bila je Šunjina kućna urednica i vječna curica...

11. ožujka 2016. - 14:03
MATKO BILJAK

Prije mjesec ili dva, Davor Štambuk, naš proslavljeni karikaturist – u Splitu poznat kao "oni ča crta pizdarije“, a u Parizu kao Vitez umjetnosti i književnosti – nazvao je svoju četrnaest godina stariju prijateljicu da se raspita o njezinu zdravlju.

- A šta je, Davore, još si živ, a? – spremno mu je uzvratila, sve se nešto, kao, čudeći da je gospodin u tako visokim godinama, premda za nju skoro pa šmrkavac, još uvijek vitalan i zdrav.

- Ti si, Lepa, ka Hajduk: živiš vječno – komplimentirao joj je francuski umirovljenik, na što je ona s gorčinom izrekla tužni zaključak:

- Samo šta Hajduku ima ko zabijat, a meni više nema.

Hajduka je, bojim se, malko precijenila, ali je zato u devedeset šestoj konačno priznala da godine, čak i u njezinu slučaju, ipak čine svoje. Le...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 00:02