StoryEditor
Životmijenjaju se navike modernih roditelja

Laku noć: Gunsi nisu za uspavljivanje

Piše PSD.
27. prosinca 2008. - 21:28

Zbog popularnosti pop i rock glazbe, većina roditelja zaboravila je stihove uspavanki koje su slušali kao djeca prija spavanja, te ih zamijenila hitovima aktualnih glazbenih zvijezda.

Upravo završeno istraživanje britanske web stranice the baby website, pokazalo je da su najpopularnije dječje uspavanke “Patience” grupe Take That, “Angels” Robbieja Williamsa, te pjesma “I Kissed a Girl” Kate Perry. Da stvar bude smješnija, stihovi pjevačice Perry govore o njezinom flertu s homoseksualnošću.

Na top ljestvici 20 najpoznatijih uspavanki nalaze se Elvisova "Love me tender”, ali i “Sweet child o’mine” Guns ‘n’ rosesa.

- Bili smo prilično iznenađeni činjenicom da se moderne mame i tate ne mogu sjetiti tradicionalnih pjesmica za djecu. Stoga ih treba upozoriti da pripaze koje tekstove pjevaju malenima prije spavanja, jer će ih oni kad-tad shvatiti. Također, male bebe vrlo su osjetljive na zvukove, pa im nikako neće odgovarati glasni zvuk rock gitare Axla Rosea - kazala je Kathryn Crawford, urednica portala o bebama.

Psihološka istraživanja odavno su dokazala da uspavanke, umirujuća klasična glazba i snimke zvukova iz prirode smanjuju stres kod trudnica i male djece. Najbolji učinak na psihu imaju djela skladatelja kao što su Beethoven i Debussy.

M. I.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 20:50