StoryEditor
ŽivotU Hrvatsko-francuskoj udruzi otvorena izložba Mirjane Ojdenić

Kravate dostojne i predsjednika Obame

Piše PSD.
3. lipnja 2009. - 22:39

Zaštitni znak dizajna Mirjane Ojdenić je zlatni vez
U prostorijama Hrvatsko-francuske udruge “Split” u Marmontovoj ulici otvorena je izložba “Kravate u baštini”, autorice Mirjane Ojdenić, Kaštelanke koja je svojim načinom osuvremenjivanja tradicije tijekom posljednjih mjeseci zaintrigirala ovdašnju javnost.

Ova jedinstvena izložba, koju će Splićani moći razgledati do 17. lipnja, skup je vrijednih rukotvorina, a osim 20 kravata izloženo je i nekoliko haljina ukrašenih tehnikom zlatnog veza.

Otvorenje izložbe pozdravio je Gerard Denegri, dugogodišnji predsjednik Francuske alijanse u Splitu, koji je ovom prigodom istaknuo kako je upravo kravata motiv koji povezuje hrvatski i francuski narod jer se kao modni detalj u 17. stoljeću prvi put pojavila na dvoru francuskog kralja Luja XIII., u čijoj vojsci su bili hrvatski konjanici, koji su oko vrata nosili marame nalik kravatama.

Iza gospođe Mirjane Ojdenić su sati i dani, tjedni i mjeseci druženja s iglom i koncem, brojna djela; zlatovez u slici, zlatovez na marami, haljini, ženskoj torbici...

Njezina kravata u posjedu je hrvatskog premijera dr. Ive Sanadera, pjevača Gorana Karana, tajnika nogometne reprezentacije Zorislava Srebrića, a nedavno je upućena i američkom predsjedniku Obami, istaknuto je ovom prigodom.

L.L. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 05:19