StoryEditor
ŽivotOPOJNI KVADRATI

Konačno opet imamo cvjećarnicu u centru Splita, otvorila ju je floristica Desinela Grenc: Bilo bi lakše u nekom šoping centru, ali mi živimo u palači od 1 700 godina! Oduševila nas je ‘zračnim biljem‘

29. lipnja 2021. - 14:50
Desinela Grenc: 'Split, moj grad, kolijevka povijesti i kulture, ljepota prirode i tradicija uzgoja cvijeća, nije imao cvjećarnicu u gradskom središtu već duže vrijeme!'Duje Klarić/Cropix

Kada uđete u tu malu cvjetnu bajku od nepunih 18 kvadrata usred Dioklecijanove palače u centru grada, ne možete se načuditi, ali istodobno i oduševiti, kako sve to bilje zanimljivo i s puno šarma figura u tako malenom prostoru.

Orhideje, kale i hortenzije u različitim bojama, puno božura koji vam, zapravo, među prvima požele dobrodošlicu na ulazu, jer sad im je stađun, pa helikonije, alumije, gipsofile...

One kao da nisu zapravo u svim tim ukrasnim posudama, već rastu iz svakog kutka prostorije mameći vas i vonjima i kolurima da im dođete bliže, da vam šapnu, ponesi me…

Ako nema mjesta na policama, jer na njima osim cvijeća u staklenim vazicama, plivaju ribice i meduze, ima mista u arji, jer tu je i zračno bilje, u ovom slučaju orhideje.

image
Duje Klarić/Cropix


Sve što im treba crpe iz zraka, potrebno je samo malo orositi njihov korijenasti dio.

Kako očuvati cvijet svježim

– Ukoliko vidite kojim slučajem da se cvijet drugačije ponaša, onda samo taj korijenasti dio jedno 20 do 30 minuta uronite u vodu i izvadite, tako će opet čitavi mjesec dana biti svjež i rascvjetan – pojašnjava nam Desinela Grenc, vlasnica novootvorenog Desinela Cvjetnog dizajna u Zadarskoj na broju pet, pokazujući nam što je i na koji način još osim cvijeća izložila u svojoj cvjetnoj galeriji.

– Prostor nema puno kvadrata, ali sam se potrudila da sve moje želje i sva moja ljubav stanu u njega.

image
Duje Klarić/Cropix


Željela sam ljudima poslati poruku da moramo njegovati tradiciju, da ne smijemo zaboraviti kulturu darivanja cvijeća. Uvijek za svakoga ima ponešto, a toliko je toga mnogo u samo jednom cvijetu… – veli nam Desinela, šireći osmijeh poput svojih božura.

I zaista, cijela paleta boja razigrala se pred nama, pa nam sugovornica tumači kako je igra boja zapravo cijela jedna nauka.

image
Duje Klarić/Cropix


– Treba znati, ali treba to i osjetiti, kako složiti boje. Kroz moj dugogodišnji rad uglavnom koristim spektar jakih boja, najviše tirkiznu, narančastu, ljubičastu, žutu…, a na kraju me upravo te boje i odabir takve vrste cvijeća možda čine drugačijom. Svi mi imamo isto cvijeće, ali je razlika u tome na koji način ćeš ga prezentirati.

Tu su godine učenja, a nešto malo treba imati i u sebi – smatra ova šarmantna Splićanka koja je od malena uz cvijeće i cvjećarstvo.

Sve je u njemu živo

– Cvijet, njegova ljepota i značenje su obilježili moj život još od samog početka. Imala sam samo četiri godine kada je moja majka, Marija Crmarić, otvorila cvjećarnicu u starom centru Splita.

Uz nju sam radila više od 20 godina i imala tako izuzetnog učitelja, i sada sam se, evo, ponovno vratila u srce grada – veli Desinela dok među paletom žarkih boja za oko zapinje i jedan potpuno drugačiji – bijeli buket.

– To vam je živi buket! U njemu je još sve živo, i pamuk i tilancije… –​ pojašnjava nam, dodajući kako je na ovu temu imala i jednu izložbu u Marmontovoj.

Osim egzotičnog bilja i cvijeća, tu su i zgodni detalji koji se mogu koristiti kao poklon, ali i za uređenje interijera kod kuće, kao što uostalom ukrašavaju i unutrašnjost ove cvjetne galerije.

image
'Prostor nema puno kvadrata, ali sam se potrudila da sve moje želje i sva moja ljubav stanu u njega!'
Duje Klarić/Cropix


To su "Isusove krunice", biljke kroz školjku ili ježinca, preparirani koralj kao detalj, različite verzije svijećnjaka, dok prostor krase i domaće biljke poput čuvarkuće i smokve modrice.

– Pokušala sam povezati cvijeće i neke ukrasne predmete, poput ovih lutkica, a uskoro ću imati i heklani nakit koji je isto ručno izrađen, tako da se tradicija nastavlja, ali na jedan malo moderniji način. Inače, lutke su moja ljubav!

Lutke i šeširi

Da nemam cvjećarnicu, imala bih dućan, u kojem bih se bavila izrađivanjem lutki. Imam još jednu ljubav, a to je izrada šešira. Tek sam s tim krenula, pa za sada imam samo ovaj – kaže nam umjetnica ukrašavanja te ga namješta za fotografiranje i pritom dodaje kako će ih tijekom sljedećeg razdoblja biti još, i to raznih varijanti, za dnevni đir, večernji izlazak, ekstravagantnih

– Sve traži vrijeme, nekako nisam navikla raditi na brzinu, volim se posvetiti jednom radu, da dam cijelu sebe u to. Iako, što se tiče ideja, čovjek što više stvara ima više ideja. Pitaju me ljudi odakle ih crpim?

image
Duje Klarić/Cropix


Ideju nećeš imati ako ne radiš, ona se uvijek nadograđuje samim radom – ističe Desinela, inače priznata floristica kojoj su brojne prve nagrade na florističkim natjecanjima, počevši od rodnog Splita do europskih metropola, dale pravo da polaže za međunarodnog suca, tako da je, kaže, sudila u mnogim europskim zemljama kao jedini međunarodni sudac iz Hrvatske.

– Osvajala sam vrlo često sveukupne pobjede i bila po natjecanjima vrlo prepoznata zahvaljujući različitosti načina rada i moje osobnosti. To me sve posebno raduje jer moj put je uvijek bio i ostao floristika – govori nam tako ova splitska floristica, dok brojni prolaznici zaviruju što se to događa u ovom cvjetnom kutku, stiglo je nešto novo u centar grada…

Svugdje u svijetu najvažniji je centar

– Možda je bilo jednostavnije i lakše otvoriti cvjećarnicu u nekom od većih trgovačkih centara, lakše mislim što se tiče dolaska, pronalaska mjesta za parkiranje i slično, ali ja sam svjesna pluseva, ali i ovakvih nekih nedostataka u ovome što sam se odvažila doći ovdje.

Međutim, mene je jednostavno vuklo da se vratim, jer smatram da je svugdje u svijetu najvažniji centar grada, posebno ako je, kao u našem slučaju, riječ o prekrasnoj palači staroj više od 1700 godina.

Split, moj grad, kolijevka povijesti i kulture, ljepota prirode i tradicija uzgoja cvijeća i cvjećarstva nema cvjećarnicu u gradskom središtu već duže vrijeme. Iako su mi mnogi govorili da nije vrijeme za otvaranje, ja nisam mogla zaustaviti tu želju u meni, jednostavno je bila jača od ičega...

image
'Željela sam ljudima poslati poruku da moramo njegovati tradiciju, da ne smijemo zaboraviti kulturu darivanja cvijeća...'
Duje Klarić/Cropix


U ovih nekoliko tjedana koliko radim, sreću i potvrdu da nisam pogriješila daju mi i sami građani, prolaznici i posjetitelji.

Mnogo komplimenata i njihovo divljenje uz komentar kako napokon imamo cvjećarnicu u centru, daje mi samo poticaj da trajem i poručim: Vratimo se u grad!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. listopad 2021 08:10