StoryEditorOCM
ŽivotFORD FOCUS

Kompakt koji tjera strah u kosti konkurenciji

28. srpnja 2018. - 23:03

S četvrtom generacijom Focusa Ford okreće novu stranicu u životu ovog popularnog kompakta, koji je do sada prodan u više od sedam milijuna primjeraka samo u Europi tijekom dva desetljeća postojanja.

Novi Focus koji smo imali priliku voziti u okolici Nice nešto je većih dimenzija od prethodnika, ali je donio višu razinu udobnosti, nove tehnologije i bolji osjećaj u vožnji. Četvrta generacija Fordovog kompakta razvijana je od nule, kako bi se udovoljilo ukusu europskih kupaca, ali i s tendencijom da Focus preraste u globalnog igrača.

Izgledom Focus djeluje puno uvjerljivije od prethodnika, što opet ovisi o inačicama s obzirom na to da su uz Titanium i sportsku verziju ST-line u igri prvoklasni Vignale, te prvi crossover Active, koji tek treba stići. U ponudi su uobičajene karoserijske izvedbe – peterovratna (hatchback), karavan i sedan s četiri vrata.

Najsofisticiraniji asortiman Fordovih tehnologija za pomoć vozaču besprijekorno je integriran kako bi smanjio stres vozača. Napredne tehnologije uključuju prilagodljivi tempomat (Adaptive Cruise Control - ACC), poboljšan sa Stop & Go tehnologijom, sustavom prepoznavanja znakova ograničenja brzine i sustavom pomoći zadržavanja u traci.

Osim toga, Ford je uveo sustav prilagodljivih prednjih svjetala s kamerom za osvjetljavanje kuta koji prati zavoje, dok svjetla s mogućnošću prethodnog prilagođavanja uzorka prvi put prate prometne znakove. Sustav aktivne pomoći pri parkiranju ima potpuno automatizirane manevre parkiranja samo jednim pritiskom na tipku.

Fordov prvi head-up display (HUD) pomaže vozačima da usredotoče svoju pozornost na cestu, dok je sustav izbjegavanja sudara (Evasive Steering Assist) prvi segment tehnologije koja pomaže vozačima da zaobiđu zaustavljena ili spora vozila kako bi se izbjegao potencijalni sudar.

Potpuno novi Focus i dalje je na samom vrhu u dinamičnoj vožnji, dodatno pojačane primjenom Focus-application of Continuously Controlled Damping (CCD) tehnologije koja pospješuje ublažavanje udaraca od neravnina na cesti. Focus dolazi uz nove selektivne modove vožnje, izolirani stražnji ovjes za veću uglađenost i Fordovu patentiranu tehnologiju opruge.

Novu generaciju Focusa vozili smo u okolici Nice, ali najviše kilometara smo prevalili po brdskim, zavojitim cestama, kao da su nam ljudi iz Forda htjeli pokazati, ali i dokazati kako je njihov kompakt zadržao vrsna vozna svojstva, ali u nešto izmijenjenom izdanju. Čak bismo mogli kazati da je nešto mekši i udobniji, ali opet ostaje onaj „fordovski“ osjećaj za upravljačem.

Za početak testnih vožnji odabrali smo peterovratnu verziju Focusa s 1.5-litrenim Ecoboost turbobenzincem od 150 „konja“ u kombinaciji s automatskim 8-stupanjskim mjenjačem. Tom prilikom ostvarili smo prosječnu potrošnju od 9,5 l/100 km, što nije uopće loš rezultat s obzirom na način kojim smo ga „gazili“.

Nešto štedljivijim pokazao se turbobenzinac snage od 182 KS s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa. Prosječna potrošnja nam je iznosila čak litru manje, točnije 8,5 l/100 km. Možda je tome pridonijela i konfiguracija terena, jer smo drugi dio testa odvozili više nizbrdo nakon što smo se popeli na 1500 metara nadmorske visine.

Za kraj smo ostavili najnagrađivaniji 3-cilindarski 1.0-litreni EcoBoost turbobenzinski motor od 125 „konja“, koji je također bio uparen a 8-stupanjskim automatikom. Prosjek potrošnje na kraju je bio 6,5 l/100 km. Prodaja nove generacije Focusa započet će najvjerojatnije krajem ove godine.

Motori snage između 85 i 180 KS

Što se tiče motorizacije i tu su Fordovi stručnjaci napravili veliki iskorak, tako da su poznati benzinski 3-cilindarski 1.0-litreni EcoBoost s tri različite izlazne snage (85, 100 i 125 KS) optimizirali u pitanju emisije štetnih plinova. Prvi put je omogućena deaktivacija jednog cilindra kod 3-cilindarskog motora na nižim „đirima“ radi veće uštede goriva.

Ponudu benzinaca zaokružuje novi 4-cilindarski 1.5-litreni EcoBoost motor s dvije izlazne snage – 150 i 180 KS. Novi su i dizelski agregati. Slabiji je 1.5-litreni EcoBlue s dvije izlazne snage od 95 i 120 KS uz 300 Nm okretnog momenta, dok je snažniji i veći 2.0-litreni EcoBlue agregat s 150 KS i okretnim momentom od 370 Nm.

Motori su upareni s novim 6-stupanjskim ručnim ili automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa. Automatski mjenjač ide u kombinaciji s najsnažnijim 1.0-litrenim EcoBoostom od 125 KS, te 1.5-litrenim EcoBoostom od 150 KS, te sa snažnijim 1.5-litrenim dizelašem od 120 KS i 2.0-litrenim EcoBlue sa 150 KS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 08:44