StoryEditor
Životnisu bezazleni

Komarci vam itekako mogu pokvariti ljetovanje: uz ova četiri savjeta lakše ćete se riješiti ovih dosadnih napasnika

Piše Mozaik SD
15. kolovoza 2022. - 21:53

Ugriz komarca nije uvijek bezazlen, ovi kukci mogu prenositi i ozbiljne, smrtonosne bolesti kao što su žuta groznica i malarija. Osim toga, dok neki ljudi ubod neće ni osjetiti, drugi su alergični na njega pa može doći do naticanja grla, osipa i kašlja.​ N1 donosi nekoliko načina za tjeranje ovih napasnih zujavaca.

Na tržištu postoje različiti repelenti koji svojim mirisom tjeraju komarce, kao i tableta za aparat na struju koje rade isti posao. Potrebno je odabrati repelente koji sadrže DEET kao glavni sastojak.

Jednako tako, pomoći može uklanjanje nepotrebne vode u blizini, budući da ona privlači komarce.

Osim ovoga, komarce može otjerati i miris citronele, kao i nekih drugih biljaka, a postoje i pripravci koji se mogu napraviti.

1. Eterična ulja​

Lavanda vrlo učinkovito tjera komarce. Potrebno je njezine cvjetove protrljati po rukama ili ih, još bolje, zgnječiti u posudi, pri čemu ćete dobiti tekućinu, odnosno ulje koje se potom namaže po tijelu.

Komaraca se možete riješiti i pomoću ulja cimeta, ulja majčine dušice, ulja limunske trave ili čajevca.

Važno je ova ulja pomiješati s baznim uljem prije stavljanja na kožu kako ne bi došlo do alergijske reakcije.

Jednako tako, neka od ovih ulja, kao na primjer ulje limunske trave, se mogu pomiješati s vodom te staviti u bocu s raspršivačem i povremeno pošpricati po prostoru.

2. Biljke

Učinak sličan lavandi imat će i ove biljke:

– neven

– ružmarin

– paprena metvica

– menta

– matičnjak

– kadulja

– bosiljak

– pelargonije

– limunska trava

Zasadite neku od ovih biljaka oko vaše terase ili stavite lončarice na balkon te povremeno potresite cvjetove da se njihovi mirisi prošire.

3. Zamka​

Za zamku vam trebaju samo tri sastojka - voda, smeđi šećer, med i boca.

Bocu od litre prerežite na pola te odvojite gornji i donji dio. U donji dio boce ulijte pola litre tople vode pa dodajte dvije žlice šećera te žlicu meda. Umjesto meda može se ubaciti i gram svježeg kvasca. Sve se dobro promiješa i na kraju se na donji dio boce stavi odrezani gornji dio, tako da je uži dio okrenut prema dolje, bez čepa. 

4. Češnjak

Miris češnjaka nikome nije osobito ugodan, pa tako ni komarcima. Kod osoba koje ga konzumiraju u većim količinama njegov će miris isparivati kožom pa tako udaljiti komarce. Može se i narezati na ploške, staviti na tanjur te položiti u vašu blizinu, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2022 21:49