StoryEditorOCM
Život5 sjajnih savjeta

Koliko ste puta vuneni džemper ‘smanjili napola‘? Oduševit će vas trik povratka u normalu, ali i skidanja stare fleke

Piše Mozaik SD
27. svibnja 2023. - 07:00

Briga o odjeći je posebna vrsta obveze koja može biti dosta zahtjevna, unatoč tome što koristimo perilicu, a brojni i sušilicu. Ponekad neke mrlje ne možete ukloniti bez posebnih trikova, bijela odjeća nam može posiviti, čarape mogu nestati tijekom pranja, sve su to problemi s kojima se susrela gotovo svaka osoba.

Spužve umjesto maramica 

Ovo je odličan trik koji će koristiti vama, ali i okolišu jer ćete spužvice moći ponovno koristiti.

Naime, u jednu posudu ulijte omekšivača po želji (ali nemojte pretjerati), a potom dodajte spužvice i pustite ih da se natope. Na ovaj način dobivate miris omekšivača, benefite maramice za perilicu, ali manje otpada. Tijekom svakog sušenja u sušilicu, ubacite jednu natopljenu spužvicu.

Neka bude bijelo

Ovaj savjet uključuje bijeli ocat, sodu bikarbonu i sušenje odjeće na zraku. Korisnica TikToka kaže da ova kombinacija čini rublje bjeljim. Najvažnije je prvo dobro očistiti perilicu, zatim u bubanj dodati pola šalice sode bikarbone i bijelo rublje.

Zatim dodajte deterdžent u ladicu u perilici, a umjesto omekšivača dodajte bijeli ocat. Uključite pranje na visokoj temperaturi i osušite na zraku, prenosi živim.hr.

Uklonite stare mrlje

Na ovakav trik smo čekali! Svidjet će se onima koji imaju malu djecu, ali i onima koji žele spasiti omiljeni komad odjeće. Korisnica TikToka ističe da ovaj trik može ukloniti mrlje koje su se zadržavale i do dvije godine!

U jednakom omjeru pomiješajte tekući deterdžent za suđe, sodu bikarbonu i peroksid. Zatim mješavinu utrljate u mrlju i pustite da odstoji. Ako je mrlja izuzetno jaka, možete ostaviti i preko noći, a zatim isperite.

Prestanite koristiti omekšivač

- Ne znam tko ovo treba čuti, ali morate prestati koristiti omekšivače - započinje svoj video Carolina Mccauley.

I u pravu je! Naime, omekšivač smanjuje sposobnost ručnika da upijaju vlagu, odjeća postaje zapaljivija, a vlakna odjeće se lakše troše. No, to ne znači da se morate se odreći meke odjeće koja ima svježi miris. Carolina je otkrila da je najbolje omekšivač zamijeniti bijelom octom, a ako želite još bolji miriš odjeće, možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja, prenosi živim.hr.

Spriječite nestanak čarapa

Možete znatno olakšati život i držati čarape uparene korištenjem mrežaste vrećice za pranje rublja. Ovo je izvrstan savjet za dječje čarape i sve sitne komade odjeće koji se mogu izgubiti.

Samo napunite vrećicu i ubacite je u perilicu, a zatim ravno u sušilicu.

Džemper kao novi

Ponekad se dogodi katastrofa, primjerice vaš omiljen džemper završi u sušilici i sada vam je premalen. No, postoji rješenje.

Jednostavno pomiješajte hladnu vodu, regenerator za kosu (2 žlice) i potopite skupljeni džemper. Pustite da se namače najmanje 10 minuta. Regenerator za kosu pomoći će u opuštanju vlakana vune.

Zatim ocijedite vodu, ali nemojte savijati džemper. Potom ga položite između dva ručnika i lagano sušite. Nakon toga nježno rastegnite odjeću, piše živim.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 05:58